Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölylisztes zsemle

Tönkölylisztes zsemle
Tönkölylisztes zsemle
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindenféle kenyér volt itthon, csak zsemle nem, és a fiamnak Benedek tojást szerettem volna készíteni. Naná, hogy amíg durmolt, sütöttem hozzá zsemlét is. Nem tudja, mennyire jó dolga van.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejes vízben elkeverjük a mézet, langyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
  2. Dagasztógépben 10 perc alatt szép rugalmas tésztát gyúrunk a hozzávalókból, amit 1 órát kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 4 részre osztjuk és golyókat hajtogatunk belőlük úgy, hogy a tésztát a kezünkbe forgatva mindig maga alá hajtunk egy darabot. Ezzel a technikával jól megnyújtjuk a sikérszálakat (kicsit keményedik, rugalmasabb lesz a tészta).
  4. Az így kapott golyókat sütőpapírral letakart, nagy pizzasütőlapra tesszük és olajjal letakart folpackkal lefedve félórát újra kelesztjük, langyos helyen. Sütés előtt tetejét megkenjük sós vízzel.
  5. 200 fokra előmelegítjük a sütőt, aljába vízzel félig telt tálat teszünk, és a zsemléket így gőzben 15 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32 cm
  • költség: 140 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 271
elküldve: 5
receptkönyvben: 52
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, pita, buci, burek, hamburger-buci, perec, édes leveles, bagel, croissant, briós

egyéb elnevezések

zsemle, házi zsemle, tönköly zsemle

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2013-03-15 21:31

Elkészítettem a zsemléket. Szerintem kb fél órát kell sülniük, hajlamosak kicsit megbarnulni, főképp az alján. Fontos, hogy jól megkeljen az élesztő, és akkor könnyű lesz a tésztája.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-03-16 11:55

Mindenkinek más a sütője, úgyhogy a sütési idő csak irányadó lehet. Nekem nagyon gyorsan süt a sütőm. Ehhez szoktam a hőfokot állítani is. Azért remélem sikerültek. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-02-16 10:34

Szep a zsemle Evi neni; a fiadnak van a legjobb dolga! Nem baj, szeressed csak mineden joval!! :) Nagy oleles a sok munkadert, en nagyon ertekelem!!! Torma :)

258
tej 0.5 dl
víz 0.5 dl
méz 1 teáskanál
1 csipet
friss élesztő 0.8 dkg
tejföl 2 ek
tönkölybúza liszt 24 dkg
szőlőmagolaj 1 ek