Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölylisztes-vadkovászos kenyér

Tönkölylisztes-vadkovászos kenyér
Tönkölylisztes-vadkovászos kenyér
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó kis ropogós héjú, finom kenyér kerekedett belőle.

hozzávalók / 5 adag

  • 20 dkg vadkovász tk tönkölylisztből
  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 ek olaj
  • 1 tk só
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt megetetjük 1:1 arányú liszt és langyos víz keverékével, és megvárjuk, míg buborékosodik, megemelkedik. Ekkor kimérjük belőle a kellő mennyiséget a kenyérsütő üstjébe, a többit eltesszük a hűtőbe.
  2. Minden egyéb hozzávalót is bekészítünk a kovász mellé, és dagasztó programra kapcsoljuk.
  3. Ha a program lejárt, továbbra is hagyhatjuk a tésztát a gépben kelni.
  4. Mikor kétszeresére kelt, olajos kézzel cipóvá hajtogatjuk, és sütőformába tesszük (itt vastag falú teflon lábas).
  5. A tészta tetejét megkenjük olajjal, és lefedjük. A hőmérséklet és a kovász erősségétől függően kelesztjük újra.
  6. A hideg sütő aljába kis edénybe vizet teszünk, és beállítjuk a hőfokot 210 fokra hőlégkeverésen. Ekkor már betesszük a megkelt tésztát is. Így hagyjuk 40 percig, majd levesszük a tetőt, lespricceljük a kenyeret langyos vízzel, és 180 fokon további 20 percig barnítjuk.
  7. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25 cm
  • költség: 130 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 983
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

ropogós héjú kenyér, házi kenyér vadkovásszal, tönkölylisztes vadkovásszal készült kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2013-11-16 22:39

Kedves Évi néni!
Az új kis kovászomat a Te kenyereddel avattam fel, és oly' csodás lett, hogy ódákat tudnék zengeni róla :) Az arányokon kicsit változtattam: az élesztőm, Töhötöm, teljes kiőrlésű és tönkölybúza 1:1 arányú keveréke, ehhez adtam még 10 dkg tönkölylisztet, 10 dkg tk.búzalisztet és 20 dkg finomlisztet és szórtam bele még szezámmagot.
Ettől a kenyértől lehet türelmet tanulni, gyakorlatilag egész délután itt "kelegetett" nekem, de gyönyörűen feljött, és estére roppanóshéjú lyukacsos kenyérke lett belőle. Nyamm!!!
Nagyön köszönöm a megosztást!
Üdv: Chococat

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-11-17 13:47

Így igaz, a kovászos kenyérhez nagy türelem kell, de megéri, mert valóban utolérhetetlen ízt és állagot kapsz cserében. Próbáld ki,-ha szereted,-a rozskovászt is. Attól fogsz csak igazán szárnyra kapni. Én a kovászt mindig teljes kiőrlésűből készítem, de kipróbálom ezt a fele-felét is.
Üdv: Évi néni