Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozskovászos kenyér

Rozskovászos kenyér
Rozskovászos kenyér
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Muszáj volt kipróbálnom a kovász készítését. Télen talán kissé kalandosabb vállalkozás, mint melegebb időben. Macerásnak is macerás valamicskét, de mégis meg kellett csinálnom. Az első próbálkozásom kudarcba fulladt, a kovászom megdöglött, de ez a következő kitartóan növekszik és dagadozik. Már nem győzőm hova tenni, mert ennyi kenyeret csak egy pék süt, mint amennyi kovászt én készítek, nap mint nap. Ha ajándékoztam belőle, le is fogom csökkenteni a mennyiségét, vagy kipróbálom a hűtőben való altatását. Egy a fontos, hogy végre sikerült szép, illatos kenyeret sütnöm, nem volt hiába való a sok vesződés, méricskélés. Nagyon finom, lágy, sokáig frissen maradó kenyér születik belőle.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovász anyagait a só és olaj kivételével kenyérsütőgépben összegyúrjuk, 5 perc múlva hozzáadjuk az olajat és a sót is, és további 5 percig dagasztjuk, majd kiolajozott kelesztőtálba tesszük és 1,5-2 órát kelesztjük langyos helyen.
  2. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkán óvatosan áthajtogatjuk (mint a levelestésztát is borítékszerűen), majd letakarva fél órát kelesztjük. Még kétszer ismételjük meg a folyamatot, aztán sütőpapírral bélelt jénaiba vagy más sütőformába tesszük a tésztát kelni lefedve újabb 1-1,5 órára.
  3. Ha duplájára kelt 200 C-ra előmelegített sütőbe tesszük (a sütő aljába vízzel félig telt tepsit teszünk),Az edény tetejét kikenjük olajjal, nehogy hozzáragadjon a tészta és fél óráig fedővel lefedve sütjük, aztán levesszük a tál tetejét és 10-15 perc alatt pirosra sütjük kenyerünket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 922
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, rozskenyér, házi rozskenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-12-14 08:59

Köszönöm szépen. Csak a kovász ápolgatását tartom kicsit macerásnak a mindennapi rohanásban, de egyébként megéri. Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-14 09:19

Egyetertek Evi, a kezdet kicsit maceras. Nekem a tk lisztbol konnyu volt az erjesztes, a feher liszt sokkal lassúbb volt. Ma sutom a masodik probasutest a feherbol. jo lett az elso is, de nehezen erzem a "ritmusat" a fehernek...a tk az en sebessegem. 7-9 nap után, amikor mar jo "erős" a kovász, akkor betetted a hűtőbe, nem? Utána mar elég hetente etetni...a napokban száritok is, meg teszek a melyhutobe. Amikor mar IGAZI jo a kovász :)
További jo " kenyerezest", sütés-fozest! Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-12-12 11:29

Köszönöm szépen. Ez volt a második próbálkozásom, úgyhogy én is sikeresnek tartottam. Üdv: Évi néni

279
kovász 330 g
kenyérliszt BL80 45 dkg
rozsliszt 10 dkg
víz 3 dl
méz 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
1.5 tk