Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tonkababos-csokoládés pite málnával

Tonkababos-csokoládés pite málnával
Tonkababos-csokoládés pite málnával
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy igazi "tömör gyönyör" desszert, amit az étcsokoládé tesz brutálissá, a tonkabab pedig különleges aromájúvá. Természetesen más idénygyümölcsökkel is variálható. Az alaprecept pedig a Jamie Oliver munkáját dicséri.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporra, a porcukorral és egy csipet sóval, majd hozzáreszelünk egy negyed tonkababot.
  2. Ehhez a keverékhez adjuk a kockára vágott, hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját és két evőkanál vizet, majd jól összedolgozzuk a tésztát.
  4. Fóliába csomagoljuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük. Közben a piteformát kivajazzuk és kilisztezzük.
  5. A tésztát 2 centivel szélesebbre nyújtjuk, mint a piteformánk, majd beletesszük és a széleit lenyomkodjuk, a kilógó felesleget pedig levágjuk. (A másik megoldás, hogy néhány percre bedobjuk a fagyasztóba, és nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tésztát a formába, és utána kézzel mindenhol elegyengetjük.)
  6. A tésztát villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.

A töltelékhez

  1. Közben a töltelékhez egy edényben összekeverjük a cukrot a tejszínnel, majd felforraljuk.
  2. A forró tejszínt ráöntjük az apróra tört étcsokoládéra, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad a csoki.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a felvert tojásokat a csokoládés masszához, és habverővel alaposan eldolgozzuk.
  4. Az elősütött piteformába szórjuk a málnát, és ráöntjük a csokoládés krémet, majd további 20 percig 180 fokon sütjük.
  5. Akkor jó, ha a pereme már megdermed, de középen még kicsit remegős.
  6. Sütés után a pitét kihűtjük, és hűtőbe tesszük legalább két órára. Szeletelve tálaljuk, és extra málnával is megszórhatjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 610
elküldve: 2
receptkönyvben: 162
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csokoládés pite, tonkababos pite

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsuzsafa
Zsuzsafa Thu, 2014-07-10 15:54

Én is megsütöttem, pont kaptam fél kiló gurulós málnát. Persze hirtelen ötlet volt, ezért a tonkababbal nem is foglalkoztam. És mivel a csoki édesen finom, én semmit se sütök étcsokival, 3 tábla tejcsoki került bele picit kevesebb cukorral. A málna savanyúsága és a csoki selymessége megtette a hatását, másnapra elfogyott, isteni lett, köszi.

picizöldmanó
picizöldmanó Sun, 2014-07-06 14:30

Hát ezt megcsináltam hétvégén!
Annyi változással, hogy cukorbetegek is ehessenek belőle, nyírfacukorral sütöttem, és diabetikus csokit használtam hozzá, a krémbe pedig -mivel nem tudtam mit kezdeni vele- beleraktam a maradék 1 fehérjét is, és mivel nem volt fél literes cukormentes habtejszín, ezért három 2dl-est használtam. A svéd áruházban kapható piteformába így pont belefért az egész. :) Köszi a receptet! :)

590
finomliszt 200 g
cukrozatlan kakaópor 25 g
porcukor 25 g
tonkabab 0.25 db
vaj 175 g
tojássárgája 1 db
málna 300 g
habtejszín 500 ml
nádcukor 80 g
étcsokoládé 300 g
tojás 2 db
tonkabab 0.5 db