Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokoládés pite

Csokoládés pite
Csokoládés pite
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Michala barátném szülinapjára nem egy tortát sütöttünk, hanem mindenki készített valamilyen süteményt. Remek alkalom volt, hogy kipróbáljam ezt a tömör csokicsodát, amivel már régóta szemeztem, de nem mertem elkészíteni, mert ha megcsinálom... hát, előbb-utóbb meg is eszem. A születésnapi sütirengeteg aztán egy diszkréten elfolytott és ki nem mondott sütiversennyé csapott át, de azt hiszem, győztem :-).
A receptet itt találtam.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A hideg vajat apró darabokban mellészeleteljük, és elmorzsoljuk (a két tenyerünk között hengergetjük, amíg egészen el nem dolgozzuk a vajat. Akkor jó, ha apró és morzsalékos.)
  3. Hozzáadjuk a sürőport, a tojást, a cukrot, a tejfölt a sót, végül a fehérbort.
  4. Jól összedolgozzuk az egészet. Ha a tészta túl kemény lenne, öntünk hozzá még egy kevéske bort (a tésztánk akkor jó, ha minden morzsát leszedett a kezünkről és a tálból is).
  5. Lisztezett munkafelületen kb. 1 cm vastagta nyújtjuk, és pitesütő formába igazítjuk.
  6. Villával jól megszurkáljuk, majd fél órára hűtőbe tesszük
  7. Ha kihűlt, előmelegített sütőbe tesszük, és 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük
  8. Félretesszük, hogy kicsit hűljön, és közben elkészítjük a tölteléket.
  9. A csokoládét apró darabokra törjük, és gőz felett megolvasztjuk. Ha folyékony, 1 dl tejszínnel elkeverjük.
  10. Kicsit kihűtjük, hogy hogy ne rántsa össze a mascarponét.
  11. A tejszínhabot kézi habverővel alaposan felverjük.
  12. A csokikrémbe keverjük a mascarponét és a felvert tejszínhabot
  13. A kész krémet a kihűlt pitére simítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  14. Ha lehűlt, a tört mogyorót száraz serpenyőben picit megpirítjuk (hogy kijöjjön az íze és az illata), majd a kész pitére szórjuk.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 640
elküldve: 2
receptkönyvben: 467
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládés-mascarponés pite, pitetészta csokis-mascarponés töltelékkel

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

andilawyer
andilawyer Mon, 2012-11-19 23:27

Kedves Dacota!

Megcsináltam, és nagyon finom! Eddig még egyetlen tésztába se tettem bort, de olyan jó újdonságokat kipróbálni (így néha lehetett hozzá kóstolgatni is, mert többféle fehérbor van itthon, mégis melyik illik bele leginkább...) Bár a férjem tejszínhabbal eszi, nekem ez a krém a top 5-ben van! :)

Köszi: Andi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2012-11-20 12:18

Kedves Andi,
Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! :)
további szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

818
vaj 15 dkg
finomliszt 30 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
sütőpor 0.5 csomag
1 kk
tejföl 1 ek
fehérbor 0.5 dl
étcsokoládé 30 dkg
mascarpone 25 dkg
habtejszín 3 dl
törökmogyoró 5 dkg