Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött fonott kalács

Töltött fonott kalács
Töltött fonott kalács
80 perc / előkészület: 25 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon régi recept. Édesanyám készítette mindig, most húsvétkor én is megpróbálkoztam vele és nagyon jó lett. Én 50 dkg liszttel csináltam, a hozzávalókat ahhoz igazítottam. A töltelék így pont jó lesz.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A túrós töltelékhez

A diós töltelékhez

A mákos töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. Kovászt készítünk (1 dl tejet az élesztővel, porcukorral és kevés liszttel felfuttatunk). A kész kovászt a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet (2 dl), a tojást, a 2 vaníliás cukrot, az olvasztott vajat. Dagasztjuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).
  2. A darált mákot egy tálban összekeverjük 2 ek porcukorral és 4 ek tejjel.
  3. A darált diót egy másik tálban összekeverjük 2 ek porcukorral, a maradék 2 zacskó vaníliás cukorral, a maradék 4 ek tejjel, a reszelt citromhéjjal.
  4. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a maradék 2 ek porcukrot, a vaníliás pudingport, 2 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, összekeverjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és hosszanti irányban 3 db kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán az egyes csíkok közepére halmozzuk a töltelékeket, feltekerjük, és laza fonattá csavarjuk. Egy kuglófformát vagy koszorúformát kikenünk vajjal, és megszórunk zsemlemorzsával. Ebbe fektetjük a fonatot, a végeket aláhajtjuk, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti a formát.
  6. A sütőt előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben megsütjük. Ha nagyon sülne a teteje takarjuk le alufóliával.
  7. A formában hagyjuk langyosra hűlni. Rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, csak azután szeleteljük. 

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28-30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 955
elküldve: 2
receptkönyvben: 73
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

MSzabina

Mióta szakács: 2011.11.25.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-diós kuglóf, túrós-mákos kalács, diós-túrós kalács

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-04-30 10:12

Kedves Szabina!
Gratulálok ehhez a gyönyörű kalácshoz! Én is készítettem már ilyet, de az nem lett ilyen szép. :)
Üdv: Fahéj

774
finomliszt 30 dkg
élesztő 3 dkg
vaj 5 dkg
tojás 2 db
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
porcukor 2 púpozott ek
tej 3 dl
tojássárgája 1 db
vaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
tehéntúró 15 dkg
vaníliás pudingpor 0.5 teáskanál
tojássárgája 2 db
porcukor 2 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
dió 15 dkg
porcukor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tej 4 ek
mák 15 dkg
porcukor 2 ek
tej 4 ek