Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós koszorú Nagyi-mami konyhájából

Diós koszorú Nagyi-mami konyhájából
Diós koszorú Nagyi-mami konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kalács és dió rajongó a családom, így adva volt, hogy egy nagy, kiadós diós kalács készüljön...

hozzávalók / 6 adag

tészta

töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A teljes mennyiségből elvett 1 dl tejben, és 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A maradék langyos tejben fölolvasztjuk a cukrot, és elkeverjük benne a tojássárgákat.
  2. Az átszitált liszthez keverjük az élesztőt, a cukros-tojásos tejet, a fölolvasztott zsírt, sót. Dagasztjuk, kelesztjük (rövid ideig, kb. 10 percig kelesztjük, mert a formázás viszonylag sok időt vesz igénybe, és ez idő alatt a tészta tovább kel).
  3. 33 x 50 cm-s téglalapot nyújtunk tésztából. A tésztát 20 cm magasságban pizzavágóval 33 csíkra bevagdossuk, majd 3 csíkot összefonunk, 11 "copf "-ot kapunk. Nem kötelező természetesen a 33 csík.
  4. A tészta másik végére halmozzuk a kevés vízben megfőtt, kihűlt diós-cukros-citromhéjas tölteléket, egyenletesen elkenjük, s föltekerjük. Átemeljük a tekercset a sütőpapírral bélelt tepsire, kerekre formázzuk, tojássárgájával lekenjük.
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben -nem légkeverésen- 40-50 percig sütjük. A sütés megkezdése után 10 perccel megnézzük a kalácsot, és ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. Hűlés után szépen szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 071
elküldve: 2
receptkönyvben: 62
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Miczán Kati

Mióta szakács: 2015.08.12.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
receptverseny: Nosalty receptverseny
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt kalács, diótöltelékes kalács, kelt kalács diós töltelékkel

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

melinda111
melinda111 Thu, 2016-03-24 18:40

Szia én ezt szeretném megsutni kerhetnek fázis fotokat ?előre is koszonom

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2015-08-13 14:25

Kedves Kati,

bar nalam hianyzik a Te szaktudasod, es ezert valoszinüleg nem fogom elkesziteni, viszont muszaj gratulalnom ehhez a profi, gyönyörü mestermühöz!! Örömmel szavaztam Rad!

Üdvözlettel: Marti

Miczán Katalin
Miczán Kati / Miczán Katalin Thu, 2015-08-13 18:09

Kedves Marti48!
Köszönöm a szavazatod!
Nem szükséges szaktudás/ nekem sincs/ csak némi türelem...Amennyiben meggondolnád magad és mégis elkészíted, szívesen küldök "fázis" fotókat s meglátod mennyire egyszerű!

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2015-08-13 18:21

Köszönöm szepen kedves Kati! Drukkolok, hogy Te legyel a Nyerö!!!

Lehet, hogy a zimankos teli idökben kiprobalom megis! Eltettem köszönettel.

Üdvözöllek, Marti

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Thu, 2015-08-13 07:44

Gratulálok és szavaztam,mert megérdemled.
Mi is szeretjük a diós dolgokat,főleg a kelt tészta féléknél.El készítem rövidesen és referálok róla.Köszönöm a receptet Szeretteim nevében is.

Miczán Katalin
Miczán Kati / Miczán Katalin Thu, 2015-08-13 18:05

Kedves Katica ! köszönöm!
Nagyon örülök hogy elkészíted , /dagaszthatod a tésztát vajjal, margarinnal,olajjal ,az utóbbiból 3 ek szükséges.A tölteléket gazdagíthatod mazsolával/ remélem örömet szerzel a Szeretteidnek!

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Wed, 2015-08-12 22:05

Nagyon szép és guszta, gratulálok! Annak ellenére, hogy mi a kalácsfélékért nem rajongunk, minden elismerésem, biztos vagyok benne, nagyon finom is! Az első szavazód voltam! :)

1030
tej 4 dl
cukor 5 dkg
élesztő 2.5 dkg
tojássárgája 2 db
finomliszt 50 dkg
sertészsír 3 ek
1 csipet
víz 1 dl
dió 40 dkg
cukor 20 dkg
citromhéj 1 citromból nyert