Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökmagos burgonyafánk karamellás tökkel

Tökmagos burgonyafánk karamellás tökkel
Tökmagos burgonyafánk karamellás tökkel
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Több mint 16 évig gyűjtöttem innen-onnan recepteket a saját kis "receptlexikonomba". A mai világban azonban már nem éri meg, hiszen ott az internet és a jobbnál jobb profi szakácsok kézikönyvei... Így mielőtt ezek  a receptek az "örök szakácsmezőkre" kerülnének, búcsúzóul a legérdekesebbnek, legínycsiklandóbbnak tartott finomságokat szeretném elkészíteni. Hogy hogyan nézhetett ki ez a fogás eredetileg, azt sajnos nem tudom, de az én vízióimban így állt össze a  kép. :) Érdekes ízvilág a sós fánkocskák és a karamelles sütőtök párosa, de semmiképpen sem rossz. Aki szereti a sütőtököt, annak szívből ajánlom kipróbálásra! 

Annyit még hozzáfűznék azonban, hogy a tésztába nyomorgatott tökmagok előszeretettel válnak le sütés közben (pedig alaposan belenyomkodtam), így a kb. 30-35 fánkocskának csak a fele lett igazán magos. :)

hozzávalók / 4 adag

Burgonyafánk

Sütőtök

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd megtisztítjuk, és összetörjük. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, megsózzuk, és annyi liszttel gyúrjuk össze, amíg rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk. (Nekem kicsit több kellett, mint 20 dkg.)
  2. Belisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat tökmaggal megszórjuk, kicsit bele is nyomkodjuk. Végül bő, forró olajban mindkét oldalukon aranysárgára sütjük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk.
  3. A sütőtök húsát apróbb kockákra (esetleg hasábokra) vágjuk.
  4. A cukrot forró serpenyőben világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük az almalével. Ha a karamell feloldódott, a tökkockákat beleszórjuk. Citromlével, csipet sóval, őrölt borssal ízesítjük, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a tök meg nem puhul.
  5. A meleg, tökmagos fánkok mellé kínáljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 484
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Batida

Mióta szakács: 2011.03.05.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

karamellizált sütőtök burgonyás pogácsával, tökmagos burgonyapogácsák

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

520
burgonya 40 dkg
tojássárgája 2 db
1 kávéskanál
finomliszt 20 dkg
tökmag 10 dkg
sütőtök 75 dkg
cukor 3 ek
almalé 2 dl
citromlé 1 ek
bors 0 ízlés szerint
1 csipet