Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tiramisus-amarettini-kekszes tekercs

Tiramisus-amarettini-kekszes tekercs
Tiramisus-amarettini-kekszes tekercs
50 perc / előkészület: 35 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már ősidők óta őrizgettem egy hasonló receptet. Amit úgy gondoltam, itt az ideje végre megsütni, vagy mégsem. Többször átolvasva egyre bizonytalanabb lettem a recept sikerességében (tészta nagyon tömör lett volna). Gondoltam inkább saját tapasztalat alapján készítem el, biztos alapokon.  A végén a krémet is átváltoztattam, így ez már inkább saját receptté nőtte ki magát.

hozzávalók / 6 adag

piskótatészta

krém

Szólj hozzá!

elkészítés

piskótatészta

  1. Az amarettinit egy megfelelő zacskóban sodrófa segítségével por állagúra összetörjük.
  2. A tojások fehérjét kemény habbá fölverjük. A sárgáját a cukorral, konyhai robotgép magas fokozatán kb. 7 percig krémesre keverjük, sűrű krémet alkotunk.
  3. A lisztbe belekeverjük a sütőport, az amarettini kekszet is, és a tojáskrémhez hozzákeverjük. Hozzáadjuk a kemény habbá fölhabosított tojásfehérjét, amivel lazán még összekeverjük.
  4. Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, és 200 fokon kb. 15 percig sütjük. Amikor már hasonló színe van, mint egy világos színű kenyérnek, akkor kész.
  5. Ha megsült, egy konyharuha segítségével a szokásos módon feltekerjük, mint egy tekercset, és hagyjuk kihűlni a tésztát.
  6. Közben elkészítjük krémet.

krém

  1. 100 g amarettinit enyhén darabosra összetörünk.
  2. A tejszínt fölhabosítjuk a vaníliás cukorral.
  3. A zselatinlapokat megáztatjuk hideg vízben, majd kinyomkodjuk belőle a vizet. Egy lábasba tesszük, és alacsony hőfokon fölmelegítjük. Egy kevés tejszínnel összekeverjük a fölolvasztott zselatint. Egyfajta hőkiegyenlítést végzünk, így nem csomósodik be a zselatinunk.
  4. A mascarponét és a zselatint is hozzákeverjük a fölhabosított tejszínhez. Ízlés szerint még az amarettó likőrrel ízesítjük.
  5. Kb. 2 dl krémet félreteszünk a tekercs bevonására. A maradék krémbe a darabosra tört amarettini kekszet is belekeverjük.

tekercs összeállítása

  1. A piskótalapot visszacsomagoljuk. Egy ecset segítségével az 1 dl kávéval meglocsoljuk.
  2. Megtöltjük az amarettini keksszel készített krémmel, és föltekerjük.
  3. A félretett, kb. 2 dl mennyiségű krémmel vékonyan bevonjuk a tekercsünket.
  4. Pár órát hűtőben hűtjük. Tálalás előtt megszórjuk még kakaóval.
  5. Jó étvágyat
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 138
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva házias konyhája

Mióta szakács: 2014.02.15.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

piskótarolád

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

749
tojás 6 db
cukor 100 g
finomliszt 150 g
keksz 50 g
sütőpor 2 kávéskanál
habtejszín 400 ml
mascarpone 250 g
lapzselatin 3 db
vaníliás cukor 2 csomag
keksz 100 g
amarettó 6 ek
feketekávé 100 ml
cukrozatlan kakaópor 6 ek