Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű zsemle házilag

Teljes kiőrlésű zsemle házilag
Teljes kiőrlésű zsemle házilag
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nő létemre volt szerencsém a Candida albicans nevű gombához, és mivel semmilyen gyógyszer vagy kúp nem segített, amit az orvos írt fel, így úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom a Candida diétával, hátha beválik... és hát diéta, csak nem árthat.:) A diéta során nagyon sok dolgot nem lehet enni, köztük a zsemlék és kenyerek egyik-egyik összetevőjét, a fehér lisztet és az élesztőt, így maradtak a teljes kiőrlésű és élesztőmentes termékek. Így született meg a fejemben ez a zsemle. "Szerencsére, a gombától is sikerült megszabadulni."

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Meg is szórhatjuk a zsemle tetejét magokkal, amiket a tésztába belekevertünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Összekeverjük a lisztet, sót, szódabikarbónát (ha szeretjük, keverhetünk bele magokat, pl. lenmag, szezámmag, napraforgó...).
  3. Hozzáadunk 6 ek joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  4. 6 részre osztjuk, megkenjük a tetejüket tojással (a tojást összekeverhetjük 1 ek joghurttal, szebb lesz tőle a zsemle). Ebből a mennyiségből nekem, ha kisebb zsemléket csináltam, 9-10 is kijött, ha pedig nagyobbakat (mint most is), akkor 6 db.
  5. Kb. 30 perc alatt barnára sütjük őket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 106 165
elküldve: 27
receptkönyvben: 506
elkészítve: 29/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vircsike

Mióta szakács: 2014.05.16.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: hamburger-buci, édes leveles, bagel, perec, briós, pita, croissant, burek, kifli, buci

egyéb elnevezések

magos zsemle Candida diétához, házi zsemle teljes kiőrlésű lisztből, magos házi zsemle

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vircsike0825
Vircsike / Vircsike0825 Mon, 2015-08-24 12:36

Szia!

Azért nincs benne tojás, mert a Candida diéta egyik tiltó listás élelmiszere a tojás. Ámbár én ezzel "színesítettem" a zsemlét, még ha nem lett volna szabad is.
A szódabikarbóna sülés közben felfújja a tésztát (valamennyire), de szépen is csak úgy tudok fogalmazni, hogy ez egy igazán tömör cucc. :-) Véletlen se hasonlít a boltokban kapható hagyományos vizes zsemlésre, de még az élesztős vagy sütőporosra sem.
Én nagyon szeretem és hosszú ideig képes vagyok enni, de a teljes kiőrlésű liszt miatt néha besokallok és olyankor jön a hagyományos liszt, viszont sokkal rövidebb idő után újra átállok erre a teljes kiőrlésűre.

Kriszta B.
Kriszta B. Fri, 2015-08-21 23:28

Nagyon tetszik ez a recept, de kicsit furcsállom, hogy a tésztában nincsen tojás :) mennyire levegősre sül ki a belseje?

554
teljes kiőrlésű liszt 50 dkg
joghurt 7 ek
napraforgó olaj 6 ek
szódabikarbóna 2 késhegynyi
2 kávéskanál
víz 1 dl
tojás 1 db