Nosalty Logó

Tejfölös uborkasaláta

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Harmathy Ildikó
Tejfölös uborkasaláta
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 122 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 490 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 60 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    179.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 122 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    786.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    302 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    717.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    277 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    65 micro
  • β-karotin
    315 micro
  • β-crypt
    155 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 490 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    96.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 60 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az uborkát meghámozzuk, karikára vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk.
  2. A fokhagymát összetörve a tejfölhöz adjuk, a borecettel habosra kavarjuk.
  3. Az uborkát kinyomkodjuk és egy tálba tesszük.
  4. Ráöntjük a fokhagymás, ecetes tejfölt, majd összekeverjük.
  5. Megszórjuk pirospaprikával és borsot darálunk rá.
  6. Fél óra alatt összeérik.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 613
  • 7 napos nézettség: 2570
  • Össznézettség: 486411
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 20.

Ajánló

Rakott krumpli, lacikrumpli, egybensült sertéscomb, brassói aprópecsenye, marhalábszár pörkölt, egészben sült disznócomb, tepsis csirkeragu.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Harmathy Ildikó 313 recept

Történt egyszer, hogy barátaimmal autóztunk Kapolcsról a Francia Intézet felé, ahol Balaton-felvidéki borokhoz környékbeli művészek által készített címkékből nyílt éppen kiállítás. Ételekről, italokról beszélgettünk az úton, valami saláta került szóba, nem tudom már melyik, a lényeg, hogy a társalgás kezdett makacs bizonygatássá fajulni: én ettem már így is - én ettem már úgy is. És van, aki cukros ecetes vízzel készíti a salátát! - emelkedett a dolgok fölébe Horst. A vita le volt zárva, röhögtünk.   Németül pontosan úgy hangzott: Und gibt es auch ..... vagyis: "Van, hogy úgy kapod..."  A megjegyzés arra utalt, amikor az étlapról tejfölös uborkasalátát rendelsz és cukros ecetes vízzel leöntött hámozatlan, nyers uborka érkezik, a tetején egy pötty tejföllel. Ehhez nincs semmi további hozzátenni való. Nagy levegőt veszel, lesütöd a szemed, és legközelebb, amikor vacsorára jönnek hozzád a német haverok próbálod elfeledtetni. Horst szerencsére akkor már tudta, hogy nem ebből kell a magyar gasztronómiát megítélni.   A 'sima' uborka salátát (például Muci is) cukor nélkül készítjük ma már, ízesítve mindenképpen. Én vizet sem adok hozzá, helyette kevés olajat.

Hozzászólások

Ardnax0

Isteni, köszönöm a receptet! :)

Törölt felhasználó

elnézést, de mire süti le az ember a szemét???? azért mert a Horst és német barátaid ezt nem értékelik? Sokáig éltem Franciaországban és és Olaszországban, de ott a magyar konyha másságát senki nem vitatta és degradálta.... elfogadta... úgy, hogy az ? étkezésük kultúrájában el?ételként saláta van. Az én Tantim akit Németországban szoktam meglátogatni (és ? echt német), ergo én is az vagyok félig. Ilyen hüleséget még nem hallottam... Vagy félre értettem talán?

Törölt felhasználó

Nekem kellett bele az a másfél kanálnyi nyírfacukor... Úgy esett jól. Hagyományos ízre vágytam :)

Ditke62

Semmi baj a cukros-ecetes uborkasalátával. Az is csak egy változat. Én például ha épp olyanra vágyom azt készítem, a gyerekeim pedig meg sem ennének másmilyet. A receptet köszönöm, mert így tejfölösen IS jó, de közel sem a legjobb vagy egyetlen elkészítési módja az salátának :-)

Törölt felhasználó

Természetesen több oldalról is lehet nézni. Vendéglátós szemmel: Nincs az az étterem, ahol el?re bekevernek egy tejfölös uborkasalátát, kivéve ha el?re leadott létszámra f?znek. A legtöbb helyen ezért találkozunk sima ecetes salival, ahol igény szerint raknak rá tejfölt. Fogyasztói szemmel: Ha én tejfölös uborkasalátát kérek és el?zetes egyeztetés nélkül elém rakják az eceteset tejföllel a tetején, jogosan lehet szólni. Ennyi..ja és igen: izlések és pofonok. Én is a tejfölöset szeretem :)

Törölt felhasználó

Anyósom is így készítette az uborkasalátát, Németországban tanulta ott él? törökökt?l, csak bors és pirospaprika nélkül. Az itt leírt egy hibridnek t?n? változat. Sok külföldinek furcsa, ahogy mi cukros-ecetes vízzel készítjük a salátát, dehát de gustibus non est disputandum :-). Ez a miénk, és nincs miért szégyenkeznünk.

Halfilé

Nagyon guszta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek