r
Nosalty Logó

Tavaszi medvehagymás krumplifőzelék

Hering András
Medvehagymás krumplifőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

422
Kalória
11.1g
Fehérje
54.1g
Szénhidrát
18.3g
Zsír
222.1g
Víz
36.6g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
4.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 422 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1686 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 107 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    222.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 422 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.3 g

Zsír

  • Összesen
    73.3 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2624.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    796 mg
  • Nátrium
    1014 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    216.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    888.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    248 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    194 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    144 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    64 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 1686 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    13.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 107 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk közepes nagyságú kockákra.
  2. A zsírt vagy az olajat melegítsük fel egy nagyobb lábosban. Ha felhevült, adjuk hozzá a sonkát, pirítsuk le.
  3. Mehet hozzá a vöröshagyma, amit üvegesre párolunk (nagyjából további 5-6 perc alatt).
  4. Szórjuk bele a füstölt pirospaprikát, kevergessük további 1-2 percig.
  5. Végül mehet hozzá a kockázott burgonya is. Forgassuk át, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a krumplikat. Dobjuk bele a babérleveleket, fűszerezzük egy csipet majorannával, sóval, borssal, majd közepes lángon, lefedve kezdjük el főzni egészen addig, amíg a burgonya meg nem puhul (nagyjából 30 percig).
  6. Amíg fő a krumpli, addig mossuk meg a medvehagyma-csokrokat, majd konyhai papírtörlővel itassuk le róluk a maradék nedvességet. Ha megszáradt, vágjuk vékony csíkokra vagy finomra a friss leveleket, tegyük félre.
  7. Jöhet a sűrítés! Tegyünk két evőkanál étkezési keményítőt egy kis keverőtálba, adjunk hozzá egy evőkanál vizet, 2 dl tejfölt, majd egy habverő segítségével keverjük ki. Ezután lassan öntsük a forrásban lévő főzelékhez, keverjük hozzá.
  8. A felaprított medvehagymát szórjuk a főzelékhez, keverjük össze. Egy keveset hagyjunk belőle a tálaláshoz is, dekorációként.
  9. Tálaljuk tejföllel, vagy extraként készíthetünk mellé medvehagymás panírban sült rántott csirkét is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 40 p

Miért ne frissíthetnénk fel egy igazi klasszikust is medvehagymával? Ha már itt a szezon, érdemes a jól ismert és bevált receptjeinket is frissebbé és ízletesebbé tenni a zöld levelekkel: én most mindenki kedvencét, a krumplifőzeléket emeltem új szintre a medvehagyma erejével, amihez tökéletesen passzol a medvehagymás panírban megforgatott rántott csirke is.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek