Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tatin torta almával és körtével

Tatin torta almával és körtével
Tatin torta almával és körtével
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az omlós tészta, a karakteres karamell, valamint a leheletvékony alma hármasa stílusos és elképesztően finom desszertté varázsolja ezt az egyébként nem túl bonyolult tortát.

hozzávalók / 8 adag

hozzávalók a vajas tésztához

hozzávalók a karamellizált almaréteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

tészta gyúrása

  1. Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, vigyázva, hogy ne melegítsük fel túlságosan a tésztát tenyerünkkel.
  2. A morzsás liszthez adjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd határozott mozdulatokkal összegyúrjuk (ha szükséges, adjunk még hozzá vizet vagy lisztet).
  3. Fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük - addig elkészítjük a karamellizált almát.

karamellizált alma elkészítése

  1. Egy sütőbe is rakható serpenyőben karamellizálni kezdjük a cukrot, majd amikor már sötét színű és teljesen folyós, hozzáadjuk a mézet, és elkeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a fűszereket, és folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percet.
  3. Az almát és a körtét megmossuk, és nagyjából 3 mm vékonyra felszeleteljük. Az alma- és körteszeleteket körben a karamellre fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást (mivel a sütés hatására a szeletek összemennek egy kicsit).
  4. Alufóliával lefedjük, és 185°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 8-10 percre. Amikor letelt, levesszük az alufóliát, és 170°C-ra mérsékelve a hőmérsékletet, még ugyanennyit sütjük.

torta összeállítása és sütése

  1. A fél óra leteltével kinyújtjuk a tésztát, és a közben nagyjából el is készült karamellizált alma tetejére terítjük (a serpenyőbe). A felesleget levágjuk, körben kicsit benyomogatjuk a szélét, és villával megszurkáljuk a tetejét.
  2. 180°C-os sütőben 20-25 percig sütjük.
  3. Ha elkészült, pár percet pihentetjük, majd egy nagy tányért fektetünk a serpenyőre, és két kézzel, ügyesen megfordítjuk az egészet - eközben természetesen végig viseljünk edényfogó kesztyűt, mert a serpenyő nagyon forró.
  4. Tálalhatjuk vaníliafagylalttal, de szerintem magában a legfenségesebb.
  • sütési hőfok: 170°C
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 109
elküldve: 0
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
847 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, szüret, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tarte tatin, fordított almatorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

370
finomliszt 24 dkg
cukor 1 ek
1 csipet
vaj 12 dkg
tojássárgája 1 db
víz 4 ek
cukor 75 g
méz 2 ek
vaj 75 g
fahéj 0 ízlés szerint
vanília kivonat 1 teáskanál
kardamom 0 ízlés szerint
alma 1 db
körte 0.5 db