r
Nosalty Logó

Tárkonyos jérceraguleves

NS
Tárkonyos jérceraguleves
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

177
Kalória
20.7g
Fehérje
10.1g
Szénhidrát
5.6g
Zsír
387.7g
Víz
70.7g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
4.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1056 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 40 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1208.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    234 mg
  • Nátrium
    856 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    387.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    344 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1293 micro
  • β-karotin
    3151 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    509 micro
Összesen 177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    124.1 g

Zsír

  • Összesen
    33.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    424 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7248.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    122 mg
  • Kálcium
    318 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1405 mg
  • Nátrium
    5136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    2326.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2065 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    224 micro
  • Kolin:
    481 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    7757 micro
  • β-karotin
    18909 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    3053 micro
Összesen 1056 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    275.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    88.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    295 micro
  • β-karotin
    719 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 40 kcal

Elkészítés

  1. A jércemelleket kifilézzük, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk, lehet közte kevés egészen apró is.
  2. Megfelelően nagy edénnyel indítsunk! A hagymáinkat kifejezetten finomra aprítjuk, és a vöröshagymát kacsazsíron üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, és közepes lángon fehéredésig pirítjuk. Ha már levét kezdi engedni, rögvest felöntjük 1 l vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és 1 tk sót is. Újra forraljuk, és alacsony lángon lefedve 20 percig pároljuk.
  3. Hozzáadhatjuk az időközben apróra vágott répákat, kóstolás után szükség esetén még 1 tk sót és ½-1liter vizet. 20 percig lefedve tovább pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót (mirelit esetben már a répákkal együtt!), és 10 perc alatt készre főzzük.
  4. A tejfölt a hőkiegyenlítés érdekében simára keverjük 4-5 ek leveslével, majd hozzáadjuk a már tűzről levett, forrásban nem lévő leveshez, és laza mozdulatokkal elkeverjük. Tálalhatjuk, és jóízűen elfogyaszthatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 50 p

Természetesen csirke vagy pulyka melléből, mellfiléjéből, pulykamedalionból is elkészíthető; én is rendszerint csirkét használok, hiszen ritkán lehet hozzájutni megfelelő forrásból, valóban jérce korban lévő kapirgálóshoz. A karalábét-zellert a húslevesben kedvelem igazán, míg a család többi tagja ott sem igazán, így ebbe a levesbe nem került, ahogyan ez alkalommal gomba sem. Ezekkel bátran gazdagítható, de a zöldség-hús arányát feltétlen tartsuk meg! A citromot is elhagytam idővel, mert számomra egy kevés citrom leve is túlzóan sok lesz a levesben, bármikor is adom hozzá. A főzés végére így is fellelhető lesz egy picike, nem tolakodó savanykás íz, ami szerintem éppen elegendő.

További receptek

Húsvéti sonkaleves tejfölösen

Húsvétkor érdemes a sonka főzőlevét is felhasználni, például ebben a laktató és ízes sonkalevesben! Természetesen a húsvéti sonkából is kerül bele, de az ízek nagyját a sonka ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...