Tapenade fajitas, a mediterrán bejgli
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
125g finomliszt455 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
2g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj144 kcal
-
63g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
75 kcal
-
9 kcal
-
7g dió43 kcal
-
3g kapribogyó1 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
7g só0 kcal
-
65g napraforgó olaj575 kcal
-
250g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
125g aszalt gyümölcsök300 kcal
-
30g fekete olajbogyó35 kcal
-
26g dió170 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tortillához
-
47.3g finomliszt172 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
6.2g napraforgó olaj54 kcal
-
23.7g víz0 kcal
A tapenade-hoz
-
11.8g aszalt gyümölcsök28 kcal
-
2.8g fekete olajbogyó3 kcal
-
2.5g dió16 kcal
-
1.2g kapribogyó0 kcal
-
0.5g balzsamecet0 kcal
-
2.3g olívaolaj20 kcal
-
0.9g kakukkfű1 kcal
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1287.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 856 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 98.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 206 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 59.4 g
Zsír
-
Összesen 114.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5151 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 172 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 927 mg
-
Nátrium 3422 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 470.9 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 393.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 822 micro
-
β-crypt 116 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 430 micro
- 6% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 10.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
A tortillához
-
50 dkg finomliszt
-
1 tk sütőpor
-
1 tk só
-
65 ml napraforgó olaj
A tapenade-hoz
-
1 marék dió
-
1 ek kapribogyó
-
1 ek balzsamecet
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
A tortillához
- Kezdjük a tortillával: robotgéppel az összetevőket keverjük össze a víz felével, majd fokozatosan adjunk hozzá még annyi vizet, amennyit felvesz.
- Keverjük (vagy inkább dagasszuk) tovább még néhány percig, míg ruganyos nem lesz.
- A tésztánkat osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőlük kis korongokat, és egy nedves konyharuhával takarjuk le. A tésztát kb. fél órán át pihentetjük, s addig elkészíthetjük a tapenade-t.
- Nyújtsuk laposra a tésztakorongokat, majd egy közepesen meleg serpenyőben (oldalanként 1 perc elegendő) egyenként süssük meg őket.
- A tapenade készítése: Ha a füge nem elég puha, áztassuk be 20-25 percre egy tál vízbe.
- A hozzávalókat tegyük egy tálba, és egy botmixer segítségével aprítsuk ízlésünknek megfelelő állagúra.
- A kész tortillákat kenjük meg az elkészült tapanade-val, majd tekerjük fel őket (pont úgy, mint a palacsintákat szokták).
- Egy éles kés segítségével vágjunk ujjnyi vastag szeleteket, s tálalhatjuk is a kis „bejgliket”.
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 11502
- Feltöltés dátuma: 2011. január 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Készítettem ma reggel egy isteni tapenade-t, de most egy picit eltértem a hagyományos recepttől. Új ízek, új köntösben: fügével készítettem el, és nem kenyérre kentem, hanem tortillába töltve „mediterrán bejgliket” készítettem. Kicsit utánaolvastam a tapenade eredetének is: A tapenade talán az egyik legismertebb étel Provance-ban. A neve a tapeno szóból származik, ami provanszál nyelven kapribogyót jelent (hiszen az egyik legfontosabb összetevője). Azonban már az időszámításunk előtti 2. századból származnak írásos bizonyítékok: Epityrum néven ismerték, bár kapribogyót még nem tartalmazott, viszont az összes többi hozzávaló már benne volt. Magozott zöld vagy fekete olajbogyó, fűszeres olívaolaj, esetenként ecet, koriander, kömény és menta.