r
Nosalty Logó

Tapenade fajitas, a mediterrán bejgli

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Tapenade fajitas, a mediterrán bejgli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tortillához

A tapenade-hoz

Összesen 783 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tortillához

A tapenade-hoz

Összesen 3129 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tortillához

A tapenade-hoz

Összesen 294 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1287.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    856 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 783 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    59.4 g

Zsír

  • Összesen
    114.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    53 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5151 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    927 mg
  • Nátrium
    3422 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    470.9 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    393.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    822 micro
  • β-crypt
    116 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 3129 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    487.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 294 Kcal

Hozzávalók

A tortillához

A tapenade-hoz

Elkészítés

A tortillához

  1. Kezdjük a tortillával: robotgéppel az összetevőket keverjük össze a víz felével, majd fokozatosan adjunk hozzá még annyi vizet, amennyit felvesz.
  2. Keverjük (vagy inkább dagasszuk) tovább még néhány percig, míg ruganyos nem lesz.
  3. A tésztánkat osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőlük kis korongokat, és egy nedves konyharuhával takarjuk le. A tésztát kb. fél órán át pihentetjük, s addig elkészíthetjük a tapenade-t.
  4. Nyújtsuk laposra a tésztakorongokat, majd egy közepesen meleg serpenyőben (oldalanként 1 perc elegendő) egyenként süssük meg őket.
  5. A tapenade készítése: Ha a füge nem elég puha, áztassuk be 20-25 percre egy tál vízbe.
  6. A hozzávalókat tegyük egy tálba, és egy botmixer segítségével aprítsuk ízlésünknek megfelelő állagúra.
  7. A kész tortillákat kenjük meg az elkészült tapanade-val, majd tekerjük fel őket (pont úgy, mint a palacsintákat szokták).
  8. Egy éles kés segítségével vágjunk ujjnyi vastag szeleteket, s tálalhatjuk is a kis „bejgliket”.
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 11485
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 25.

Receptkategóriák

Készítettem ma reggel egy isteni tapenade-t, de most egy picit eltértem a hagyományos recepttől. Új ízek, új köntösben: fügével készítettem el, és nem kenyérre kentem, hanem tortillába töltve „mediterrán bejgliket” készítettem. Kicsit utánaolvastam a tapenade eredetének is: A tapenade talán az egyik legismertebb étel Provance-ban. A neve a tapeno szóból származik, ami provanszál nyelven kapribogyót jelent (hiszen az egyik legfontosabb összetevője). Azonban már az időszámításunk előtti 2. századból származnak írásos bizonyítékok: Epityrum néven ismerték, bár kapribogyót még nem tartalmazott, viszont az összes többi hozzávaló már benne volt. Magozott zöld vagy fekete olajbogyó, fűszeres olívaolaj, esetenként ecet, koriander, kömény és menta.

Hozzávalók

A tortillához

A tapenade-hoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek