Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Színes húsvéti vagy farsangi kalács

Színes húsvéti vagy farsangi kalács
Színes húsvéti vagy farsangi kalács
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a színes kalács a fiaim iskolai farsangi mulatságára készült, de akár húsvétkor is az asztalra tehetjük.

Ehhez a recepthez társul videó is, amely szintén az online receptverseny ideje alatt készült.

Vajon miért eszünk húsvétkor kalácsot?

A kalács a kenyérhez hasonlóan ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelenti. Európában van a legnagyobb hagyománya a húsvéti kalácssütésnek.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A színezéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meglangyosított tejet (kelesztő)tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Várjunk egy kicsit, amíg felfut.
  2. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk (vagy csak letakarjuk), és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk még cukrot és tejet, és eldolgozzuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk.
  5. Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük.
  6. Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm-es (a formánktól függően, amiben megsütjük majd) hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti.
  7. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütő aljára tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a kalácsunk szép lesz a keletkező gőztől.
  8. A kalács tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is (akkor csak langyos tejjel kenjük meg a tészta tetejét sütés előtt).
  9. Tálalás előtt felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 735
elküldve: 0
receptkönyvben: 53
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, húsvét, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pudingporos kalács, többszínű fonott kalácskoszorú, színes fonott kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

691
tej 3 dl
finomliszt 50 dkg
cukor 2 ek
napraforgó olaj 2 ek
1 csipet
tojás 1 db
élesztő 3 dkg
tojássárgája 1 db
vaj 1 ek
puncs pudingpor 1 tasak
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tej 4 ek
cukor 2 ek