r
Nosalty Logó

Színes húsvéti vagy farsangi kalács

NS
Színes húsvéti vagy farsangi kalács
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A színezéshez

696
Kalória
19.4g
Fehérje
123.6g
Szénhidrát
13.1g
Zsír
33.6g
Víz
106.8g
Koleszterin
5.9g
Élelmi rost
13.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A színezéshez

Összesen 696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A színezéshez

Összesen 2787 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A színezéshez

Összesen 258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    123.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    33.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    140 micro
Összesen 696 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.8 g

Zsír

  • Összesen
    52.3 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    427 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2258.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    551 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    230 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    494.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    134.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    249 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    424 micro
  • Kolin:
    373 mg
  • Retinol - A vitamin:
    246 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    560 micro
Összesen 2787 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 258 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A meglangyosított tejet (kelesztő)tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Várjunk egy kicsit, amíg felfut.
  2. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk (vagy csak letakarjuk), és langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A pudingport egy evőkanál cukorral és 2-3 evőkanál tejjel elkeverjük. A kakaóporhoz szintén adunk még cukrot és tejet, és eldolgozzuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk.
  5. Az egyik részt meghagyjuk eredeti állapotában, a másik részbe beledolgozzuk a rózsaszínű, pudingporos tejet, a harmadikba a kakaósat. Letakarva fél órán át kelesztjük.
  6. Ezután a különböző színű tésztákból 30-40 cm-es (a formánktól függően, amiben megsütjük majd) hosszú rudakat sodrunk. Összefonjuk, és az így kapott fonatot a kikent koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk, az egészet letakarjuk. További fél órán át kelesztjük, amíg a formát teljesen ki nem tölti.
  7. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütő aljára tegyünk egy forró vízzel teli edénykét, mert a kalácsunk szép lesz a keletkező gőztől.
  8. A kalács tetejét bevonhatjuk olvasztott csokoládéval is (akkor csak langyos tejjel kenjük meg a tészta tetejét sütés előtt).
  9. Tálalás előtt felszeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Ez a színes kalács a fiaim iskolai farsangi mulatságára készült, de akár húsvétkor is az asztalra tehetjük. Ehhez a recepthez társul videó is, amely szintén az online receptverseny ideje alatt készült. Vajon miért eszünk húsvétkor kalácsot? A kalács a kenyérhez hasonlóan ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelenti. Európában van a legnagyobb hagyománya a húsvéti kalácssütésnek.

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek