r
Nosalty Logó

Mandulás kalács Verától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vera vagyok
Mandulás kalács Verától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3104 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    383.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 518 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65 g

Zsír

  • Összesen
    150.4 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2299.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    340 mg
  • Foszfor
    1016 mg
  • Nátrium
    221 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.2 g
  • Cukor
    173 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    326 micro
  • Kolin:
    410 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    508 micro
Összesen 3104 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához meglangyosítjuk a tejet, belekeverünk 1 tk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk állni 2-3 percig.
  2. Ezalatt egy tálba beleszitáljuk a lisztet, amibe belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a fahéjat.
  3. Ezután az élesztős tejet és a kicsit felvert tojást is a liszthez öntjük. (Én ezt össze szoktam keverni először villával, és csak utána öntöm bele az olvasztott vajat.) Ezután kézzel összegyúrjuk alaposan. A liszt minőségétől függően, gyúrás közben lehet, hogy még szükség lesz egy kis tejre vagy lisztre. A lényeg az, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Ezután meghintjük egy kis liszttel, hogy ne ragadjon a tálhoz, lefedjük, és 1 órán keresztül langyos helyen kelesztjük.
  4. Aki kenyérsütőgéppel kelesztené, az csak tegye bele az összes hozzávalót a gépbe, a többit az elvégzi helyette. Én jobban szeretem kézzel csinálni.:)
  5. Míg a tészta kel, addig ledaráljuk a mandulát, és belekeverjük a fahéjat. Egy kis edénybe tesszük a tejet, a vajat és a cukrot, és az egészet felforraljuk, kevergetés közben. Ez gyorsan kész van, kb. 2 perc, ezért nem szabad a tűzön hagyni, mert odaéghet! A felforralt tejet ráöntjük a darált mandulára, és alaposan összekeverjük. Azután hagyjuk hűlni.
  6. Mikor a tészta megkelt, akkor kinyújtjuk nagyjából téglalap formájúra. Ennek a tetejére rákenjük a mandulás tölteléket. Szépen egyenletesen kell szétteríteni. Utána a tésztát feltekerjük, mint egy tekercset, és rátesszük egy sütőlapra, bármilyen formára hajtva.:) Ezután bevagdossuk a tekercset azért, mert akkor a legjobb az íze, ha a töltelék is meg tud egy kicsit pirulni.
  7. Ezután megint megkelesztjük, mert a kétszeri kelesztéstől lesz finom, laza a tészta. Ilyenkor már elég csak 30 percig keleszteni, de le kell takarni egy konyharuhával.
  8. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  9. Ha ez az idő letelt, akkor megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával. Ezután beletesszük a sütőbe, és 25-30 percig sütjük. (Nekem gázsütőm van, akinek modernebb, annak valószínűleg hamarabb megsül.)
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 33
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 1879
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 01.

Ajánló

Szerintem nem olyan bonyolult kelt tésztát készíteni, és ez viszonylag egyszerűbb recept. Bátran neki lehet vágni, legfeljebb nem lesz tökéletes.:) Nekem sem sikerül mindig ugyanúgy.:)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Vera vagyok 15 recept

Ezt a kalácsot inkább dióval szoktam csinálni, de most csak mandula volt itthon. Tudom, azt szokták mondani, hogy hagyjuk kihűlni a tésztát, mielőtt felvágjuk és megesszük, de én imádom a friss, meleg kelt tésztát.:)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?