Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas kifli házi szilvalekvárral

Hájas kifli házi szilvalekvárral
Hájas kifli házi szilvalekvárral
120 perc / előkészület: 100 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a világ legfinomabb süteménye a hájas tésztából készült. Hogy mivel van töltve, vagy milyen formára van tekerve, az már részletkérdés. Mivel nem egy gyors süti, én sem készítem minden nap - évente egyszer azonban, ha beáll a hideg idő, nekiállok. Meg kell vele küzdeni kicsit, nem lehet hamar lezavarni - igazi régimódi különlegesség, amit nem lehet leutánozni - ha túl hamar akarjuk lezavarni, ha elmismásoljuk a háj tisztítását, soha nem lesz jó. Nagyiparilag előállítani szinte lehetetlen, így ha hájasba futunk, az jó eséllyel ótentikus házi darabhoz van szerencsénk, amiben bőven benne van a készítő munkája.

Talán ezért szeretem ennyire. Aki még nem készített hájast, annak segítségképp videó a blogon.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A következő darab hájas süti.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A hideg hájat lekaparjuk. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb kés pengéjével gyorsan kapargatjuk, majd pár percenként egy tálba tesszük a pengén felgyűlt eredményt. Akkor van kész, ha a csak a hártya maradt a munkalapon. Ha véresebb, nem túl tiszta darabot találnánk, hagyjuk ki.
  2. Ha a hájat elkapartuk, még le is darálhatjuk. Erre nincs minden esetben szükség, csak ha a nagyobb darabokat kapunk a hájból. Ha nem akarjuk utána a darálót mosogatni (ami nagyon undorító munka), akkor csak vágjuk apróra, majd a késsel nyomkodjuk szét, úgy is tökéletes lesz.
  3. A hájra tegyünk 8 dkg lisztet, jól gyúrjuk össze, hogy teljesen homogén legyen, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
  4. Az összes többi maradék hozzávalót öntsük egy tálba, és jól dolgozzuk ki. Vízzel bánjunk óvatosan, és ha szükséges, tegyünk még hozzá.
  5. Ha kidolgoztuk, ezt is tegyük a hűtőbe 15 percre.
  6. Ha letelt, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
  7. Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, az üres lukakat betömögetjük, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy az egész tésztalapot lefedje.
  8. Most jön az idegborzoló hajtogatás. Képzeletben matekóra jön, nevezzük el az előttünk lévő hájas tésztalap oldalait A, B, C és D-nek. A van pont előttünk, óramutató járásával ellentétes irányban, bal oldalon B, szemben a C, jobb oldalon D.
  9. B oldalt hajtsuk be a tésztalap harmadáig, óvatosan. Most hajtsuk rá a D oldalt. Ha pontosan fedik egymást, kissé lapogassuk le. A oldalt hajtsuk a téglalap közepéig, majd hajtsuk rá a C oldalt. Picit lapogassuk le.
  10. Tányérra tesszük, jól lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük kb. 30-40 percre. Kivesszük, és megint lisztezett munkalapra tesszük.
  11. Úgy, hogy az utoljára hajtott rész szája felénk nézzen, a szép csiga alakú részek pedig oldalt legyenek, ügyelve arra, hogy továbbra is egyenlő oldalú négyszögünk maradjon, megint egy ujjnyira nyújtjuk. Ismét az A oldal kerül elénk, ugyanúgy hajtogatjuk meg, mint az előbb.
  12. Ezt még kétszer (összesen tehát négyszer) megismételjük. Ha többször akarjuk, csak jobb lesz, levelesebb.
  13. Az utolsó alkalommal nyújtsuk a tésztát kb 48x40 cetire, és fél centi vastagra. A 40 centis oldalából vágjunk 5 egyenes csíkot. Mindegyik csíkot harmadoljuk el (16 centi magas, 8 centi széles tésztacsíkokra hajtunk).
  14. Minden téglalapot vágjunk el átlósan, hogy 2 háromszöget kapjunk.

A töltelékhez

  1. A háromszögeket még kicsit megnyújthatjuk, kézzel vagy sodrófával. Szélesebb részére teszünk 1-1 ek sűrű szilvalekvárt (folyós lekvár NEM jó) majd óvatosan feltekerjük.
  2. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 5-8 perc elteltével levesszük a hőt 180 fokra. Figyeljük, hogy mikor szép a színe. Aranybarnára sütjük, majd porcukorral megszórjuk. Megpróbálhatjuk megvárni, hogy kihűljön, ha nem tudjuk, lehet, megfájdul a hasunk - de még így is megéri.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 187
elküldve: 3
receptkönyvben: 142
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei, gourmet
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kifli hájat tésztából, lekváros hájas kifli

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Tue, 2015-02-03 23:47

Kedvencem a hajas teszta, csak level formara hajtogatva! De erre is kivancsi lennek nagyon!!

740
sertésháj 35 dkg
finomliszt 65 dkg
tojás 2 db
tejföl 3 ek
víz 2 dl
1 kávéskanál
cukor 1 ek
almaecet 2 ek
szilvalekvár 200 g
porcukor 4 ek