r
Nosalty Logó

Szilvalekváros hájas süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A hájas réteghez

A tésztához

Összesen 890 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A hájas réteghez

A tésztához

Összesen 7107 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A hájas réteghez

A tésztához

Összesen 382 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    57.8 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    81 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 890 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94 g

Zsír

  • Összesen
    462.7 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    214 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    56 g
  • Koleszterin
    489 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1925.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    294 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    1073 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    620.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    547.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    650 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    212 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    371 micro
Összesen 7107 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    24.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 382 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

A hájas réteghez

A tésztához

Elkészítés

A hájas réteghez

  1. A hájat éles késsel elkaparjuk.
  2. A kaparékot összekeverjük a 10 dkg lisztel, jól összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztához

  1. A tészta összes hozzávalóját (lekvárt kivéve) egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. Addig dolgozunk rajta, amíg rugalmas, puha tésztát kapunk.
  2. 25 percre hűtőbe tesszük ezt is.
  3. Ha kész, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
  4. Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy mindenhol fedje a tésztalapot.
  5. A tészta felénk eső oldalát hajtsuk be középre, majd a felső szélét is hajtsuk rá, mintha borítékot hajtogatnánk. Forgassuk el az óramutató járásával megegyező irányba.
  6. Nyújtsuk ki, majd hajtogassuk meg ismét úgy, hogy az első felét középre hajtjuk, a felső részét pedig rá. Tegyük hűtőbe 25 percre. Jegyezzük meg, hogy a tésztalap melyik fele nézett felénk a munkalapon.
  7. Ha letelt az idő, az előző álláshoz képest, megint forgassuk el 90 fokkal az óramutató járásának megfelelően, és nyújtsuk, majd hajtogassuk megint.
  8. Ezt még egyszer ismételjük meg, a 25 perces hűtővel együtt (összesen háromszor kell hajtogatni, de akinek kedve és ideje van, többször is megteheti, annál levelesebb lesz).
  9. Az utolsó alkalommal nyújtsuk téglalap alakúra, vágjunk belőle tenyérnyi széles csíkokat. Ezeket vágjuk kisebb téglalapra, majd felezzük meg átlósan.
  10. A kis háromszögek felső részét töltsük meg egy-egy kiskanál szilvalekvárral, majd tekerjük fel, mint a kiflit.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Utána a hőfokot csökkentsük 180 fokra, és süssük még 10 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Ha kész, szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk langyosan.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 34555
  • Feltöltés dátuma: 2017. január 26.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A disznótorok utáni legjobb édes csemege. Házi szilvalekvárral az igazi! Régen András naptól - a disznótorok kezdetétől - egészen húshagyó keddig népszerű volt a téli mulatságokon. Mivel hájat ma is csak az évnek eben a szakaszban lehet kapni, érdemes ilyenkor elkészíteni! 

Hozzászólások

Hozzávalók

A hájas réteghez

A tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!