Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szicíliai kávétorta

Szicíliai kávétorta
Szicíliai kávétorta
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csokoládétorta mindig nagy kedvenc, ez most egy gyors, sőt gluténmentes változat is, hisz csupán mandula van benne.
Amitől igazán különleges lesz, az egy jó erős, zamatos presszókávé, így készítik Szicíliában is!

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítjük 175 °C-ra. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kizsírozunk (ez a hagyományosnak a fele), de az alját ki is lehet bélelni sütőpapírral, és úgy rátenni a karimáját. A mandulát finomra őröljük, még finomabb lesz, ha előtte a 100 °C-os sütőben 10 perc alatt megpirítjuk.
  2. Egy kisebb lábasban vízfürdő felett megolvasztjuk az eltördelt csokoládét és a vajat. Néha át kell keverni, míg bársonyosan sima nem lesz, de vigyázzunk, ne melegedjen túl!
  3. A kávét frissen lefőzzük, és a rummal együtt a csokoládémasszához keverjük. (A presszókávét főzzük intenzívre, hisz ez adja meg az aromáját! Ha lehet, ne használjunk Nescafét!)
  4. A tojásokat egy tálkában villával felverjük (ha ügyesek vagyunk, ezt el is hagyhatjuk, a tojások mehetnek egyenesen a csokoládéba, csak gyorsan el kell keverni), és belekeverjük a masszába. Hozzáadjuk a cukrot és az őrölt mandulát is, és fakanállal alaposan elkeverjük, míg krémes nem lesz. Egy sűrűn folyó, krémes masszát kell kapnunk. Robotgéppel is készülhet, ebben az esetben külön habosra kell verni a tojásokat, és a masszához adni. Ez most egy egyszerűsített változat, a sütemény így egy kicsit tömörebb lesz.
  5. A masszát egyenletesen betöltjük a formába, betoljuk a sütőbe, és tűpróbáig sütjük, ami nagyjából 35 perc. Nem kell túlsütni, csak épp addig, hogy ne ragadjon.
  6. Ha kész, félig kinyitjuk az ajtót, és 10 percig hűlni hagyjuk, majd kivesszük, és teljesen lehűtjük a süteményt.
  7. Ha darabos a lekvár, akkor botmixerrel pürésítjük. A lehűlt süteményt kivesszük a formából, vízszintesen elvágjuk, és megkenjük a lekvárral, majd rátesszük a tetejét. Porrá őrölt cukorral megszórjuk. A lekvárt mellé is adhatjuk, de például gyümölcsfagylalt vagy gépben elkészített sorbet is remekül passzol hozzá, főleg nagy hőségben!
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 766
elküldve: 19
receptkönyvben: 455
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Dalla

Mióta szakács: 2014.09.02.
5 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat GOLD torta receptverseny
diéta: gluténmentes
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kávétorta, rumos-kávés csokitorta, csokoládétorta kávéval

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Neonknight
Neonknight Wed, 2019-05-08 08:08

Nekem a kávé nem igazán érvényesült benne, sokkal inkább csokitortának nevezném mint kávétortának.

vincere
vincere Sun, 2017-04-23 15:07

nagyon köszi a receptet! régóta keresek egy ilyen könnyen elkészíthető, lisztmentes, finom csokitortát, vagyis egy már majdnem brownie. én cukrot sem használok, csak édesítőket, a csokiban van épp elég. mindenkinek, gyerekeknek is nagyon ízlett! ki fogom próbálni dupla adagban, mandula helyett mogyoróval, csopicseppekkel, darabolt magvakkal felturbózva. szóval ezentúl ez lesz az alapreceptem csokitortához!

enique
enique / enique Wed, 2017-03-08 01:03

Rendkivül jó, nem találok szavakat. Pörkölt dióval készítettem, amitől elég karakteres íze lett. Kávé. Rum. Isteni.

fruzso
fruzso Mon, 2014-12-08 09:33

szia! kuglóf sütőformában is el lehet készíteni szerinted? köszi!

Agoka_1984
Agoka_1984 Sun, 2014-10-19 10:43

Szia!
Tenyleg nagyon egyszeru elkesziteni, epp sul, nagyon varom a vegeredmenyt. :)
Szep napot!

kimba
kimba Sat, 2014-10-18 18:10

Szia, a fiam allergiás a mandulára, mivel lehet helyettesíteni? Kösz, Kimba

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2014-10-05 15:04

Elkészült. Tényleg csuda jó. Lekvár nélkül ettük, csak porcukorral és tejszínhabbal. Ünnepi süti. Kösz a receptet. Zsuzsa

Dalla
Dalla / Dalla Tue, 2014-09-23 20:44

Valóban nagyon finom, örülök, hogy tetszik! A tészta a lényeg, a kávé dobja fel igazán. Bármilyen krémet lehet rá vagy közékenni, de hagyományosan csak porcukorral szokták megszórni.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2014-09-23 19:38

Ez fantasztikusan finom lehet. Hamarosan megcsinálom. Zsuzsa

283
étcsokoládé 100 g
vaj 60 g
feketekávé 40 ml
rum 1 ek
tojás 3 db
cukor 2 ek
mandula 100 g
lekvár/ dzsem 6 ek
porcukor 2 ek