r
Nosalty Logó

Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa

Bodon Judit dietetikus
Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

95
Kalória
6.4g
Fehérje
2.8g
Szénhidrát
6.7g
Zsír
48.4g
Víz
39.9g
Koleszterin
885.6mg
Élelmi rost
814.8mg
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 757 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    482.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 95 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51 g

Zsír

  • Összesen
    53.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3857.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    1358 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    999 mg
  • Nátrium
    1314 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    387.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    733 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    785 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    285 micro
  • Kolin:
    296 mg
  • Retinol - A vitamin:
    534 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2396 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2749 micro
Összesen 757 kcal
  • 9% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    406.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    40.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    83 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    252 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    289 micro
Összesen 79 kcal

Elkészítés

  1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és egy késes aprítóban adagonként pár mp. alatt felaprítjuk - kb. dara-szerű lesz.
  2. A karfioldarát egy mikrózható edényben magas fokozaton 8-10 perc alatt félpuhára "főzzük", ha húzódozunk a mikró használatától, akkor nagyon kevés olívaolajon egy serpenyőben is puhíthatjuk, viszont akkor ott kell állni a serpenyő mellett, és folyamatosan rajta tartani a szemünket.
  3. Menet közben kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, légkeverésesre, ha van ilyen lehetőségünk.
  4. A következő lépés volt nekem a "legfurcsább" - egy muszlinkendőn/gézlapon/vékony szövésű konyharuhán maroknyi adagokban a megpuhított karfioldarát "kifacsarjuk" - meglepő módon nagyon sok víz jön ki belőle. Szükség esetén kérjük erősebb alkatú ismerőseink segítségét, mert érdemes tényleg nagyon kicsavarni.
  5. A kicsavart karfiolmasszát egy tálban összekeverjük a tojással, 6 dkg reszelt sajttal (vegyesen a cheddar+parmezán - de ez igazából ízlés kérdése - bármilyen kemény, reszelhető sajt felhasználható), borssal, aprított petrezselyemmel (itt szintén szabad a fantázia, mehet snidlinggel, kakukkfűvel, fűszerkeverékekkel, stb.). Sózni külön nem szükséges, a sajttól elég sós lesz.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a karfiolos masszát 6-7 mm vastagon egyenletesen szétterítjük, figyeljünk, hogy a szélein se legyen túl lapos, mert ott akkor könnyen megéghet.
  7. Konyhai papírtörlőt óvatosan a masszára terítve tenyerünkkel kinyomkodjuk még a maradék nedvességet.
  8. A süteményt vékony, hosszú rudakra, vagy négyzet alakban, vagy rombusz alakban derelyevágóval vagy késsel felvágjuk. (Ezt a műveletet elvégezhetjük sütés után is.)
  9. A tésztát 10 perc alatt félkészre sütjük, ekkor rászórjuk a maradék reszelt sajt(oka)t, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad és a tetejére pirul (~kb. 5 perc).
  10. Fűszeres paradicsomos vagy joghurtos mártogatóssal tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 8 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Már régóta ki szerettem volna próbálni egy szénhidrátszegény, karfiol-alapú tésztát, aztán belefutottam ebbe a sós karfiolrágcsa receptbe, és egymásra találtunk. Elsőre persze furcsának tűnik, hogy karfiolból készüljön a tészta, de a végeredmény annyira finom lett, hogy szerintem még azok is megennék, akik egyébként húzódoznak a karfiolfogyasztástól (erről mondjuk részben a sok-sok sajt tehet). Kiváló különlegesség hétköznapokra, esti film mellé nasinak, vendégvárónak, de szerintem még a férfiaknak az esti meccs mellé is lecsúszik.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...