Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tepertős pogácsa Gabimami konyhájából

Tepertős pogácsa Gabimami konyhájából
Tepertős pogácsa Gabimami konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamámtól tanultam, és nagyon sokszor sütöttem már, most is. Családomnak nagyon ízlett.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Bármilyen alkalomra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a cukrot, sót és az élesztőt belemorzsoljuk.
  2. Majd a meleg tejet ráöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a tejfölt, 1 tojást és 1 tojássárgáját.
  3. Sima tésztává gyúrjuk, és lisztezett gyúródeszkán három kis cipót formálunk belőle.
  4. Majd lisztezett deszkán egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, s az utolsót megkenjük töpörtyűkrémmel, erre tesszük a második nyújtott tésztánkat, újra megkenjük, és a harmadik tésztát is megkenjük vele, ha ez is megvan, zsepkendő formára összehajtjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.
  5. Majd újra két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és ugyanúgy összehajtjuk, és újra 30 percet kelesztjük.
  6. Majd másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval szaggatjuk ki.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de ne szorosan. Megkenjük tojásfehérjével, és reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x30 cm
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 421
elküldve: 2
receptkönyvben: 90
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: pogácsa
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

töpörtyűs pogácsa, hajtogatott pogácsa tepertővel, leveles pogi

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Marcsika1982
Marcsika1982 Sun, 2014-09-07 10:44

Tegnap megsütöttem a receptet, nagyon köszönöm! Ízre nagyon bejött, viszont a kelesztésnél voltak gondjaim. Kelt tésztát már csináltam sokszor, nem szokott gond lenni vele, viszont ez volt az első pogim. Kelesztésnél szépen feljött mindkét hajtogatásnál...a sütésnél viszont lapos maradt és nehéz lett a tésztája. Mit ronthattam el??? Köszönöm, ha segítesz!

Gabimami58
Gabimami58 / Gabimami58 Tue, 2014-09-30 20:22

Szia Marcsika!
Elnézésed kérem,hogy csak most válaszolok,leveledre.
Ez lehetett a liszt minősége az oka. Jó tippként tudom ajánlani minden kelt tésztát meleg helyen sütés elött 15-percet hagyd kelni.
Sütőt viszont a tészta megkezdése elött gyújtsd be,és akkor ,lessz igazi előmelegített. Sajnos a gáznak nincs fűtő értéke ezt mindig bele kell kalkulálni..Meglátod következőbe már tiéd is sikerülni fog és nem esik össze.Sok sikert kivánok hozzá.
Üdv..Gabriella.

938
finomliszt 60 dkg
rétesliszt 15 dkg
tojás 2 db
tepertő 25 dkg
3 dkg
cukor 1 teáskanál
élesztő 5 dkg
tej 2 dl
tejföl 4 ek
sajt 15 dkg