Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös kenyér

Sörös kenyér
Sörös kenyér
75 perc / előkészület: 25 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez szintén Limara receptje, nálunk a "Jól bevált fehér kenyerem" receptjét is magasan veri. A sör hihetetlen jót tesz a tésztának, s az eredetéről nagyon érdekes sztorit írt Limara.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Azért maradjon sör a hűtőben is, ebben a kánikulában életet menthet! :-D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókból géppel vagy kézzel alaposan összedagasztjuk a tésztát, majd kelesztőtálban a duplájára kelesztjük (ez tarthat 20 perctől akár 1 óráig is, ebben a kánikulában inkább az előbbi reális).
  2. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kilapogatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, formázzuk.
  3. Sütőpapírral bélelt kelesztőkosárba tesszük, hagyjuk ismét jó duplájára kelni. (Nekem nincs sütőpapírom sem, kelesztőkosaram sem: egyszerűen kitettem a napra egy alufóliával letakart műanyagtálban. :-))
  4. Óvatosan átemeljük sütőpapírostul a 8 l-es kacsasütő jénaiba.
  5. A jénai tetejébe vizet permetezünk (vagy ecsettel alaposan kikenegetjük vízzel), majd ráborítjuk.
  6. Előmelegített sütőben sütjük kb. 50 percig, majd rácsra téve hagyjuk hűlni.

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32x22x10 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 044
elküldve: 1
receptkönyvben: 146
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: sörös receptek
vegetáriánus: vegán
konyha: német
diéta: tejmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sörös tésztájú kenyér, kenyér sörös tésztából

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mormyka
mormyka Wed, 2011-05-04 10:08

Sziasztok!
Kipróbáltam, nagyon jó lett. Jénai helyett sütőzacskóba tettem, nagyon klassz lett a héja is. Az öregtésztát úgy oldottam meg, hogy kimértem a hozzávalókat, tettem bele kb. egy dkg élesztőt, fedeles műanyag edényben összekavartam, jó puha tésztának és elmentem zuhanyozni :) Fél óra és belekevertem.
Aki kételkedik ne tegye, ez az egyik legjobb kenyérrecept, ami forgalomban van.

bborka
bborka Wed, 2010-07-28 10:17

Kipróbáltam, a legszebb és legfinomabb kenyér, amit eddig ettem!
Én az egészet finomlisztből csináltam, és így is isteni lett!

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-07-28 11:26

Ennek nagyon, de nagyon örülök, Borikám! :-)))) Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk a sikerélményed!

267
víz 0.8 dl
sör 2 dl
1.5 tk
napraforgó olaj 2 ek
aszkorbinsav 1 csipet
öregtészta 25 dkg
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 40 dkg
méz 1 ek
élesztő 1 dkg