Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőtökös pite Szotyi művektől

Sütőtökös pite Szotyi művektől
Sütőtökös pite Szotyi művektől
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár nagy rajongója vagyok a sütőtökös ételeknek, a tökös pite sokáig nem állt hozzám közel. Egészen addig, amíg meg nem kóstoltam ezt a változatát. A recept amerikai ismerősömtől származik, a hagyományos, hálaadásnapi pumpkin pie :)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tésztához megadott mennyiség elég egy 24cm-es pite aljához és a beborításához is. Ha nem szeretnénk a tetejét díszíteni, felezzük meg a mennyiségeket. Mivel ez egy omlós tészta, az a cél, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon fel a kézmelegtől. Ezért én ezt aprítóban szoktam készíteni. Előbb a lisztet a kockákra vágott hideg vajjal elaprítjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva tésztává "gyúrjuk". Ez egy elég nagy adag, ezért ezt két részletben szoktam készíteni. Ha nem aprítót használunk, akkor morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, cukrot és a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal "csapjuk" össze. Ne gyúrjuk sokáig
  2. Tegyük hűtőbe egy órára.

Töltelék

  1. A sült tököt pépesítsük, erre legjobb a botmixer, hogy teljesen krémes legyen.
  2. Robotgéppel keverjük habosra a tojást és a kétféle cukrot, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tejszínt, majd végül a tököt is.
  3. Felhasználásig tegyük félre.

öszeállítás

  1. Felezzük el a tésztát, és a maradékot tegyük vissza a hűtőbe.
  2. Nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és a nyújtófa segítségével tegyük át a piteformába. Igazítsuk el, és körben vágjuk le a kilógó széleket.
  3. Öntsük bele az elkészített tölteléket, és toljuk a 180'C-os légkeveréses sütőbe 30 percre.
  4. Közben vegyük elő a maradék tésztát, és nyújtsd ki azt is kb. 4 mm vastagra. Szaggassuk ki az általunk kedvelt formákat vagy csíkokat. Én szőlőlevél formájú fondant kinyomót használtam. Ha letelt a fél óra, a pite teteje már megsült annyira, hogy elbírja a díszítést, de a közepe még lágy, ezért óvatosan bánjunk vele. A leveleket kívülről befelé haladva, eleinte körkörösen, majd kicsit szétszórtabban rendezzük el, de szárnyaljon a képzelet, ahogy te szereted.
  5. Kenjük le a tejes tojással. Figyeljük, hogy mindenhol érje, mert ahol nem, ott matt és fehér marad, a bekent részeken pedig aranybarna lesz. Toljuk vissza további fél órára a sütőbe, vagy amíg meg nem barnul a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük. Nem lesz kemény, de már nem szabad, hogy folyós legyen.
  6. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 081
elküldve: 2
receptkönyvben: 79
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: 1

szakács

Szotyi művek

Mióta szakács: 2015.03.30.
5 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween, karácsonyi édességek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Danubius Hotels
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tökös pite, pumpkin pie

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evibus
evibus Wed, 2018-09-26 09:06

Szia Szotyi! Megsütöttem, eszement finom, tiszta karácsony!

689
finomliszt 500 g
vaj 200 g
1 csipet
cukor 4 csapott ek
víz 10 evőkanál
sütőtök 500 g
habtejszín 375 ml
tojás 2 db
nádcukor 50 g
cukor 100 g
fahéj 1 teáskanál
gyömbérpor 0.5 teáskanál
szerecsendió 0.25 teáskanál
szegfűszeg 0.5 teáskanál
1 csipet
tojássárgája 1 db
tej 1 ek