r
Nosalty Logó

Sütőtökös pite Szotyi művektől

Szotyi művek
Sütőtökös pite Szotyi művektől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Kenéshez

685
Kalória
10.2g
Fehérje
79.1g
Szénhidrát
37.3g
Zsír
107.2g
Víz
177.9g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
26.4g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 685 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 5478 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 276 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    37.3 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    354.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    79.1 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    107.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    610 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    439 micro
  • β-karotin
    2288 micro
  • β-crypt
    1824 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 685 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    81.4 g

Zsír

  • Összesen
    298.2 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2837 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    720 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    301 mg
  • Foszfor
    1227 mg
  • Nátrium
    347 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    632.7 g
  • Cukor
    211 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    857.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4880 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    209 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    602 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2599 micro
  • α-karotin
    3510 micro
  • β-karotin
    18308 micro
  • β-crypt
    14594 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    796 micro
Összesen 5478 kcal
  • 4% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • β-crypt

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    15 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    246 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    177 micro
  • β-karotin
    922 micro
  • β-crypt
    735 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 276 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A tésztához megadott mennyiség elég egy 24cm-es pite aljához és a beborításához is. Ha nem szeretnénk a tetejét díszíteni, felezzük meg a mennyiségeket. Mivel ez egy omlós tészta, az a cél, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon fel a kézmelegtől. Ezért én ezt aprítóban szoktam készíteni. Előbb a lisztet a kockákra vágott hideg vajjal elaprítjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadva tésztává "gyúrjuk". Ez egy elég nagy adag, ezért ezt két részletben szoktam készíteni. Ha nem aprítót használunk, akkor morzsoljuk el a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, cukrot és a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal "csapjuk" össze. Ne gyúrjuk sokáig
  2. Tegyük hűtőbe egy órára.

Töltelék

  1. A sült tököt pépesítsük, erre legjobb a botmixer, hogy teljesen krémes legyen.
  2. Robotgéppel keverjük habosra a tojást és a kétféle cukrot, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tejszínt, majd végül a tököt is.
  3. Felhasználásig tegyük félre.

Kenéshez

  1. Felezzük el a tésztát, és a maradékot tegyük vissza a hűtőbe.
  2. Nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, és a nyújtófa segítségével tegyük át a piteformába. Igazítsuk el, és körben vágjuk le a kilógó széleket.
  3. Öntsük bele az elkészített tölteléket, és toljuk a 180'C-os légkeveréses sütőbe 30 percre.
  4. Közben vegyük elő a maradék tésztát, és nyújtsd ki azt is kb. 4 mm vastagra. Szaggassuk ki az általunk kedvelt formákat vagy csíkokat. Én szőlőlevél formájú fondant kinyomót használtam. Ha letelt a fél óra, a pite teteje már megsült annyira, hogy elbírja a díszítést, de a közepe még lágy, ezért óvatosan bánjunk vele. A leveleket kívülről befelé haladva, eleinte körkörösen, majd kicsit szétszórtabban rendezzük el, de szárnyaljon a képzelet, ahogy te szereted.
  5. Kenjük le a tejes tojással. Figyeljük, hogy mindenhol érje, mert ahol nem, ott matt és fehér marad, a bekent részeken pedig aranybarna lesz. Toljuk vissza további fél órára a sütőbe, vagy amíg meg nem barnul a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük. Nem lesz kemény, de már nem szabad, hogy folyós legyen.
  6. Mielőtt felvágjuk, hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24

Bár nagy rajongója vagyok a sütőtökös ételeknek, a tökös pite sokáig nem állt hozzám közel. Egészen addig, amíg meg nem kóstoltam ezt a változatát. A recept amerikai ismerősömtől származik, a hagyományos, hálaadásnapi pumpkin pie :)

További receptek

Paradicsomos pite

Ropogósra sült leveles tésztán krémes ricotta és lédús paradicsom, mindez megkoronázva a kapribogyó sósságával a bazsalikom frissességével és az olívaolaj lágyságával. Bármilyen ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek