Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva

Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva
Sült sertéshasaalja birsalmával marinálva
200 perc / előkészület: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Disznóvágáskor a mangalica hasaalját félrerakattam a hentessel. Ennek ő örült, mert ezt a részt lebőrözni eléggé nyűgös feladat. A zsírosabb részekből abált szalonna lett, a húsosabb részt gondoltam marinálva megsütöm. A marinálás a savas anyaggal történő pácolás, lazítja a hús rostjait. Marinálni lehet vörösborral, mustárral, paradicsommal, de a gyümölcsök is savtartalmúak. Kaptam a piacon birsalmát, és eljött a birsalmás pácolás ideje. A marinált hús fűszerezése itt nálam minimális, a birsalma őszinte íze dominál. Sima almával is működik, de akkor sokkal több és többféle fűszerrel ízesítsük. De hogyan süssem? Először egyben akartam sütni, de belegondoltam: felteszem a sültet az ünnepi asztalra, és elkezdem szeletelni. A gyerekeim megmosolyognak, hogy Apa, ferdén vágod, feleségem pedig hangjában azzal a vészjósló éllel közli, hogy lecsöpögtettem a szafttal az abroszt. Kell ez nekem? Na ugye. Ezért azt találtam ki, hogy egyben hengeresre formázva marinálom a bőrös nyers húst, majd felkarikázom kör alakú szeletekre, és annyi szeletet sütök, ahányan vagyunk. Így nem kell a kész sült hús szeletelésével bajlódni, mindenki kiveszi a szeletét, és kész.

hozzávalók / 4 adag

Pácolás

Köret

ajánlat

Masszívabb, zsíros étel, a kardiológusok álma. A köretben lévő gyümölcs sokat segít rajta, fogyasszunk hozzá határozottabb vörösbort, szekszárdit vagy egrit. Soproni kékfrankossal is kitűnő.

Szólj hozzá!

elkészítés

Pácolás

  1. Lereszeljük a fél birsalmát. Összekeverjük a sóval, szeletelt fokhagymával, fűszerrel, olajjal. A masszát a téglalap alakú, bőrös, zsíros hús tetejére kenjük. Elegáns henger alakúra formázzuk, a bőre van kívül, bambusznyársakkal átszúrva rögzítjük.
  2. Kívülről is fűszeres olajjal kenjük meg, letakarva egy napig a hűtőben tartjuk. A sütés előtt karikákra vágjuk úgy, hogy minden szeletet egy bambusznyárs rögzítsen, nagyjából kör alakúra.

Sütés

  1. Személyenként egy szeletet tepsibe teszünk. A birsalma maradékát felkockázzuk, a krumplit hámozzuk és felkockázzuk, a hagymát daraboljuk, az egész cuccot a hús köré rendezzük. Sózzuk, fűszerezzük, aláöntjük a bort, lefedjük.
  2. 160 C fokon lassan készre sütjük úgy, hogy a hasalja bőre is megpuhuljon. Vagy a tepsi tetejével, ha nincs, alufóliával fedjük le közben. Ha kell, közben vizet öntünk alá.
  3. A tepsin tálaljuk, mindenki kiveszi a hússzeletét, és annyi köretet mellé, amennyit szeretne. Vigyázat, a sült birsalma függőséget okoz, eszméletlenül finom.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 45×30×5 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 532
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Mikibácsi

Mióta szakács: 2016.04.29.
41 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült császárhús, tepsis hasaalja

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mikibácsi
Mikibácsi / Mikibácsi Mon, 2017-02-20 11:32

Kedves György, jó ez sima sertésből is, csak akkor kb. egy órával kevesebbet kell párolni, mert a mangalicának vastagabb és más szerkezetű a bőre. Ha egyben hagyod, akkor nagyon látványos henger alakú. Elég zsíros hús, de a pácolás miatt kifejezetten ízletes, nem fogsz csalódni benne.

Gregor
Greg / Gregor Sun, 2017-02-19 21:58

Tetszik ez a recept. Ki fogom próbálni, bár mangalica hasaalját nem egyszerű beszerezni. Nekem már hónapok óta ígérgeti a hentesem egy másik recepthez.

504
sertéshús 800 g
birs 20 dkg
2 teáskanál
fekete bors 1 kávéskanál
fokhagyma 3 gerezd
napraforgó olaj 1 ek
burgonya 4 közepes db
vöröshagyma 1 nagy db
birs 20 dkg
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 0 ízlés szerint
1 teáskanál
fehérbor 2 dl