Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Stíriai metélt másképp

Stíriai metélt másképp
Stíriai metélt másképp
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Stíriai metélt receptjét a sógornőmtől tanultam. Szeretem a sima túrós tésztát is, de ez valahogy különlegesebbé teszi és talán most már ez jobban ízlik! Én szoktam rátenni még házi lekvárt is - nagyon finom ízű lesz úgy is!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat


 
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a túrót, 1 tojást és a csipet sót jól összegyúrjuk, és kisujjnyi metélteket készítünk belőle.
  2. Forró, sós vízben főzzük 10 percig.
  3. A maradék 3 tojássárgáját, a tejfölt, a vajat, a sót, a cukrot, a citromot és a tojások habját összekeverjük.
  4. Ha kifőtt a metélt, beletesszük a masszába. Kivajazunk egy tepsit, terítsük bele, majd süssük pirosra.
  5. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk. Esetleg tehetünk rá házi lekvárt is (ízlés szerint).


 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 23 689
elküldve: 6
receptkönyvben: 197
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Kynga

Mióta szakács: 2011.07.11.
206 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tiroli túrós galuska, osztrák túrós metélt

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raczmargit2
raczmargit2 Mon, 2017-12-11 14:13

Szerintem vagy maradjunk a Horváth Ilona szakácskönyvében leírt változatnál, amelyen még annyit lehet változtatni, hogy este összeállítjuk majdnem az egészet, kivéve a tojáshavot, amit csak közvetlenül sütés előtt verünk fel és akkor adunk hozzá.
A szakácskönyvben közzé tett ősi receptet megismerve, úgy érzem ez a recept hiányosan van leírva, sincs befejezve. Ha a túróból rá is teszek, le kellene írni az arányokat, és a lekvárnál is, mert ez nem recept, és legfőképpen nem Stíria metélt, hanem inkább túrós tészta édesen, vagy valalmi más.

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2014-07-16 20:53

Én is így készítem, de miért "másképp" ez a recept. Szerintem ez az igazi stíriai metélt. Nekem a hamis változat az, amikor elkészítem a tésztát túróval gyúrva, kicsit vékonyabbra metélem, kifőzöm és pirított morzsába keverem, tetejére cukros tejföl és porcukor. Érdemes kipróbálni, ez gyorsabb.

Kyngu
Kynga / Kyngu Wed, 2014-03-05 17:45

Szia! Nagyon szivesen, örülök, hogy ízlett! Néha el is felejtem milyen finom, ideje lesz nekem is elkészíteni újra! :)

timi_hurja
timi_hurja Thu, 2011-12-08 09:03

Naaaaagyoooooon finom lett. :) Ennél egyszerűbb leírást még nem láttam, és, bár még nem csináltam ilyet, szerintem tökéletesre sikerült. A férjem nagyon ellenszenvezett a stíriaival, mert valamelyik ismerőse szétfőtt fodros nagykocka tésztával tálalja "túrónudlik" helyett, így nem csodálom a hozzáállását. De amikor megkóstolta... Azt mondta, hogy bővült az imádott túrós ételeink tárháza :D Én házi baracklekvárral ettem a férjem natúr, 2 és fél éves kislányom sajnos nem nagyon értékelte, de majd megszereti :) Köszönöm!

Kyngu
Kynga / Kyngu Thu, 2011-12-08 12:44

:) :) Ááá, de örülök - hát igen, nem mindegy, hogy hogyan van elkészítve. Mikor először kóstoltam, egyből nekem is felkerült a kedvencek listájára. :D Szerintem majd a kislányod is egyszer rákap az ízére és megszereti! ;) :)

867
tehéntúró 45 dkg
finomliszt 30 dkg
vaj 10 dkg
tojás 4 db
cukor 6 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tejföl 2 dl
1 csipet
vaj 1 ek