r
Nosalty Logó

Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Miss Lemon
Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 270 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 1619 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 60 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2292.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    1988 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1705 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3742 micro
Összesen 270 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    56.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    508 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13752.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    704 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    763 mg
  • Nátrium
    11928 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    304.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1347 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    876 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    380 mg
  • Retinol - A vitamin:
    494 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    10231 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22455 micro
Összesen 1619 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    379 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 60 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta alapanyagait egy tálban jó alaposan összegyúrjuk. A vizet kis adagokban öntsük hozzá, amennyit igényel a tészta.
  2. Tegyük félre pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez

  1. A spenótot kevés vízben pároljuk meg, ne főzzük szét.
  2. Öntsük le róla a vizet, majd ha langyosra hűlt, facsarjuk ki.
  3. Ezután a kifacsart csomókat vágjuk nagyobb darabok. Ezt a nyers spenóttal is megtehetjük, de így sokkal gyorsabb, és kifacsarni is egyszerűbb, amíg egyben vannak a levelek.
  4. Egy tálban keverjük össze a feldarabolt, párolt spenótot a zsemlemorzsával, reszelt parmezánnal, sóval, gyömbérrel, szerecsendió virággal és a tojássárgájával.

Továbbá

  1. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (nyújtógéppel 7-es fokozat). Egy-egy kinyújtott tésztadarabra sorakoztassunk a spenótos töltelékből kis kupacokat, majd fedjük be egy másik tésztával.
  2. A kupacok között nyomkodjuk össze a tésztalapokat, próbáljuk légmentesen lezárni őket, majd vágjuk föl négyzetekre. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogy a tészta és a töltelék.
  3. Eközben az alaplevet (az eredeti receptben borsólét) föltesszük forrni a fél szerecsendió virággal, melyet mozsárban megtörtünk, vagy jól felaprítottunk, valamint 1 ek vajjal.
  4. Amint forr, tegyünk bele egy adag tésztát, de egyszerre ne sokat. Keverjük meg óvatosan, hogy ne ragadjon össze. Kb. 5 perc alatt megfő, szűrőkanállal egy tálba szedjük, majd főhet a következő adag.
  5. A frissen kifőtt tésztát reszelt kenyérrel vagy zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal meghintjük, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 8331
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 17.

Ajánló

Valószínűleg valamilyen teljes kiőrlésű, esetleg rozsliszttel autentikusabb lenne, akinek van tapasztalata ilyen tészták gyúrásával, készítse úgy. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Miss Lemon 84 recept

A recept Bornemisza Anna 1680-as szakácskönyvéből való. Az alapanyagok mennyiségét én tippeltem be hozzá, mert erre vonatkozóan nincsenek adatok.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Címlapról ajánljuk

Így fagyaszd le az aprósütit, ha már nem tudod, mit...

Ebben az időszakban majd mindenki buzgón gyártja a házi aprósütit, így megeshet, hogy kissé elszámoljuk magunkat és nyakunkon marad a sütemény, mert már a szomszédnak is elege van belőle. Ilyenkor nehogy a kukába dobjuk munkánk gyümölcsét, hanem tegyük el ínségesebb időkre, jól jön az még! Mai Napi tippünk ebben segít!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...