r
Nosalty Logó

Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből

Miss Lemon
Spenóttal töltött tészta Bornemisza Anna szakácskönyvéből
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

270
Kalória
8.6g
Fehérje
31.7g
Szénhidrát
9.4g
Zsír
50.8g
Víz
84.6g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
690.4mg
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 270 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 1619 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Továbbá

Összesen 60 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2292.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    1988 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    146 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1705 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3742 micro
Összesen 270 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.5 g

Zsír

  • Összesen
    56.3 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    508 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13752.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    704 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    763 mg
  • Nátrium
    11928 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    190.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    304.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1347 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    89 micro
  • K vitamin:
    876 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    499 micro
  • Kolin:
    380 mg
  • Retinol - A vitamin:
    494 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    10231 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22455 micro
Összesen 1619 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    379 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    832 micro
Összesen 60 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta alapanyagait egy tálban jó alaposan összegyúrjuk. A vizet kis adagokban öntsük hozzá, amennyit igényel a tészta.
  2. Tegyük félre pihenni, amíg a tölteléket elkészítjük.

A töltelékhez

  1. A spenótot kevés vízben pároljuk meg, ne főzzük szét.
  2. Öntsük le róla a vizet, majd ha langyosra hűlt, facsarjuk ki.
  3. Ezután a kifacsart csomókat vágjuk nagyobb darabok. Ezt a nyers spenóttal is megtehetjük, de így sokkal gyorsabb, és kifacsarni is egyszerűbb, amíg egyben vannak a levelek.
  4. Egy tálban keverjük össze a feldarabolt, párolt spenótot a zsemlemorzsával, reszelt parmezánnal, sóval, gyömbérrel, szerecsendió virággal és a tojássárgájával.

Továbbá

  1. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra (nyújtógéppel 7-es fokozat). Egy-egy kinyújtott tésztadarabra sorakoztassunk a spenótos töltelékből kis kupacokat, majd fedjük be egy másik tésztával.
  2. A kupacok között nyomkodjuk össze a tésztalapokat, próbáljuk légmentesen lezárni őket, majd vágjuk föl négyzetekre. Folytassuk ezt addig, míg el nem fogy a tészta és a töltelék.
  3. Eközben az alaplevet (az eredeti receptben borsólét) föltesszük forrni a fél szerecsendió virággal, melyet mozsárban megtörtünk, vagy jól felaprítottunk, valamint 1 ek vajjal.
  4. Amint forr, tegyünk bele egy adag tésztát, de egyszerre ne sokat. Keverjük meg óvatosan, hogy ne ragadjon össze. Kb. 5 perc alatt megfő, szűrőkanállal egy tálba szedjük, majd főhet a következő adag.
  5. A frissen kifőtt tésztát reszelt kenyérrel vagy zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal meghintjük, majd olvasztott vajjal meglocsoljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 20 p

A recept Bornemisza Anna 1680-as szakácskönyvéből való. Az alapanyagok mennyiségét én tippeltem be hozzá, mert erre vonatkozóan nincsenek adatok.

További receptek

Yaki udon

Van az úgy, hogy megunnánk a szokásos tésztáinkat: a spagettit, a bolognait, vagy éppen a túrós csuszát. Ilyenkor jön jól egy kis konyhai kalandozás! A japánok egyik kedvenc „gyors ...

Hering András

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek