Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sós citrom

Sós citrom
Sós citrom
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sós citrom az észak-afrikai, marokkói konyha igen jellegzetes kiegészítője, ők elsősorban tajinokhoz használják, de ismeretes a kambodzsai konyhában is a sós citromos csirkelevesükben.
Felhasználási területe tulajdonképpen végtelen. Saláták, levesek, sültek, köretek, egytálételek, sorolhatnám.
Sajnos manapság kevés helyen lehet kezeletlen citromhoz hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes belőle egy üvegnyit esetleg erre a célra megvásárolni. Hiszen mihez is használnánk máshoz friss citromhéjat süteményeken kívűl?
Emellett kész C-vitamin és illóolajbomba, hiszen teljesen nyersen, hőkezelés nélkül kerül az üvegbe. A só mennyisége senkit ne rettentsen el, a végeredményen nem lehet érezni.
Kevés olyan dolgot ismerek, ahol a teljes citrom felhasználásra kerül, mindig fáj a szívem kidobni az illatos maradékokat. Ezek után már nem kell.
Felhasználásról receptek hamarosan.

hozzávalók / 4 adag

  • 8 db citrom (kezeletlen)
  • 25 dkg (tengeri, nem jódozott!)

ajánlat

pH besorolás: erősen lúgosít!
sóscitromos zöldbabsaláta

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagyon alaposan megmossuk a citromokat, leszárítjuk őket.
  2. Késsel negyedekbe vágjuk őket úgy, hogy a citrom egyik végét nem vágjuk teljesen végig, így a gerezdek nem esnek szét.
  3. Egyenként megtöltjük őket 1-2 ek sóval, majd egy befőttes üvegbe tesszük. Minden citromot jól belenyomkodunk az üvegbe, hogy jobban kijöjjön belőlük a lé.
  4. Ha mind az üvegben van, jól lepréseljük a citromokat. Ha mégsem fedné el a lé teljesen, plusz citromlévet öntünk hozzá.
  5. Néhány napig szobahőmérsékleten tartjuk, a tetejére állítva az üveget, néha megrázogatjuk.
  6. 3-4 nap után ellenőrizzük, hogy teljesen ellepi-e a lé a citromokat, szükség esetén még adunk hozzá citromlevet, majd lezárjuk, és 30 napra hűvös helyre tesszük.
  7. Sültekhez, salátákhoz, körtekhez, tésztákhoz, rizottóhoz - bármihez használható. Jól lezárva 1 évig is eláll. Felhasználás előtt a gyümölcshúst eltávolítják, és a héjat felcsíkozva, kockázva keverik az ételbe. (De a belseje is felhasználható.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 25 300
elküldve: 4
receptkönyvben: 223
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, télire

egyéb elnevezések

citrom sóban eltéve, sóban eltett citrom, sós citrombefőtt

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-08 21:57

Nem tudom mi történhetett, még áprilisban tettem el citromokat, ahogy a receptek szóltak, minden nap rázogattam egy darabig; de bebarnult, felbontani még nem mertem, hogy használjam. Szerintetek lehetséges? Lehet, hogy nem igazi bio volt?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-29 12:15

Jaj de örülök! Napok óta készülök a sós citrom eltevéshez. Kb 2 hete láttam Jamie citromeltevését, mondván hogy ajándékba Karácsonyra. Gondoltam én is. Meg is vettem 10 db gyönyörű citromot, de az eszembe sem jutott, hogy kezelt lehet. Mielőtt nekilátok, beírtam a keresőbe, és lám itt vagytok. Az a problémám, hogy Jamie mindenféle fűszert, - koriander, bors, édeskömény, fahéj, kakukkfű, babér, meg amit akarunk - tett hozzá. Azt a sóba keverte? nem emlékszem, de biztosan. Ti hogy csináltátok?
25 éve Marokkóban láttam ilyent nagy befőttes üvegben a piacon, nem tudtam mire vélni, és ettem tajinban is, de azt hittem, hogy csak közönséges citromhéj és nem tudtam mitől olyan jó ízű. Most is a számban van az íze. Kíváncsi vagyok hogy sikerül. Köszi a leírásokat! Ági

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-12-06 17:38

Szia Ági!
Bocsi a késői válaszért: Jamie receptjét nem ismerem, de eredetileg is létezik fűszeres változata.
Ahogy írtad, a sóba kell keverni. :-)
Eszter

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-02 12:40

Kedves Gargoyle! Köszönöm az érdeklődést, valamivel igen.De az asztma és a megfázás a köhögéskor nagyon jó barátok, szerencsére nem kell köptető, rengeteg mézet eszek, és az asztmára kapott pipa ,nem csak orvosságot, hanem köptető félét is tartalmaz, néha, nem is merek elindulni, mert úgy köhögök, hogy azt már szégyellem, azt hiszik, rosszul vagyok, de (kicsit igen), annyira azért nem, hogy orvos kelljen.Láz nincs, az a,hol fázok ill. hol melegem van, az igen: volt.Úgy folyt a szememből a könny, tévét se néztem, az az érzésem volt, kiég a szemem.Azzal cukkoltak, mivel bántottak meg, hogy sírok?Lököttek..De Kalmopyrin izzadáskúrát tartottam, meg mézet, meg 8 csomag papírzsepit,mire rájöttem, hogy az orrom akkora, mint egy bohócé és olyan piros is.Pedig azt mondják, nincs semmilyen járvány!!Gyerekek valahogy könnyebben átvészelték, de még kahácsolás és olykor orrfújás van.Párom az most van a nátha dömpingjében, néha köhög, de megvan.Én is lábalok ki, csak nem gondoltam , hogy ilyen lassú lesz.Ízeket nem éreztem, illatot se, és így borzasztó főzni.Még az egyszerű tökfőzeléket, vagy krumplis tésztát is elrontottam, sótlan lett, vagy túl sós.Á....,csak beteg ne legyen az ember, na persze a sütik azok hiányoztak nekik, a fiam jött és hozta a mézes teát,ajnározott, csak hogy mielőbb jobban legyek,mert a haspókomnak hiányzott a süti, de a jövőhét már beindul, tegnapelőtt már kezdtem illatokat érezni, és ez az orromban is, a számban is,hogy milyen kis hülyeségnek tud örülni az ember!hm...köszi, megmaradok,és főzögetek.Jaj, és sütit kell sütni méghozzá többfélét, mert leszednek a lábamról!!!!!!!De a jövőhét végén én úgy bepótolom, csak győzzék enni.Nagyon aranyos vagy,köszi az érdeklődést!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2010-10-02 09:23

AzEszter!Őróla is írtam, hogy megcsináltam.Nem volt egész egyszerűen lehetőség, mivel húzott az ágy, hogy dicsekedhessek, sikerült, és amit belőle készítettél, ki fogom próbálni.köszi ez is egy csoda!!Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-09-17 12:40

AzEszter!Megcsináltam a sós citromot, remélem, okés lesz.Aztán majd jönnek a belőle készülő receptek is, próbára.Köszi!Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-09-17 14:14

Szuper Éva!
Egyre nagyon figyelj, hogy mindig ellepje a folyadék, amiben van, különben penészedni kezd ami kilóg a léből. Kiváncsi leszek, hogyan használod majd fel, én most sültekben gondolkozom. Ahhoz nagy klasszikus!
Puszi!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-09-07 08:14

Nagyon köszi a jó tippet,tuti,hogy kipróbálom!! Várom a felhasználási recepteket!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-06 21:46

Hmmm, hát, ez elég lesújtó, mert én rengeteg mérgezett citromhéjat ettem már ezek szerint. Köszönöm a választ!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-07 10:38

Sajnálom Farkasbarack! Tényleg!
Sajnos arra nincsenek rákötelezve, hogy feltüntessék a zöldségesek, hogy "mérgezett", de azt azonnal kiírják, ha bio, mert úgy sokkal drágábban eladhatja.
Németországban, ahol élek, minden citromon fel kell tüntetni, ha kezelt és még a kémiai vegyület neve is szerepel a cimkén. Innen tudtam meg én is, hogy bizony mit művelnek a citrommal, mint ahogy az epret is gázosított kamionokban szállítják...
Eh, jobb ha az ember inkább bele sem gondol.
Mindenesetre azt javaslom, bár én nem vagyok "bio" fanatikus, de ha citromot veszel, aminek a héját szeretnéd használni, érdemes - ha van rá lehetőség - biot venni belőle.
Örülök, ha segítettem!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-09-06 21:09

De mi az, hogy kezeletlen citrom? :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-06 21:40

Az azt jelenti, hogy nincs semmilyen anyaggal bevonva a citrom, amit szállításhoz, utóérleléshez vagy minőség megőrzésének megnyújtásához használnak. Ezek különböző kémiai vegyületek, ilyenekkel kenik be például néha az almákat is, amikor olyan szép fényes, de tapintásra zsírosnak érzed.
Figyelni kell, hogy ilyen citrom héját ne használd fel se sütikbe, se máshová. Általában bio citromként tüntetik fel azt, ami nincs "kezelve".
Hát ezt jelenti. :-)

modosa
modosa / modosa Mon, 2010-09-06 12:21

Tudtam, tudtaaaam :) Mikor megláttam a fotót, már láttam, hogy ez Te leszel :)
Régóta tervezem, hogy elkészítem én is (A szakácsok könyvében fantasztikus receptet találtam), eddig azért halasztódott, mert nem tudom, hogy juthatok hozzá megbízhatóan kezeletlen citromhoz. pusziA

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-06 12:35

Jaj de jó!
Úgy örülnék, ha lenne néhány hozzá kapcsolódó recept - amit nem csak én készítek el. :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-09-06 09:05

Jaj de jó!Annyira örülök, hogy elkészítetted, és fel is raktad, mert nem olyan rég láttam a TV paprikán, Jamie Oliver receptjét, amit ilyen citrommal készített, sőt szintén az ő főzési műsorában volt, hogy valakinek egy ilyen citromos "befőttet" készített ajándékba, karácsonyra, egy másik emberkének meg jó fűszeres olívaolajat.Szóval, nagyon örülök Neked, és a receptnek.Köszi!Nem volt kazim, és nem tudtam felvenni azokat az adásokat, úgyhogy most nagyon jót tettél.Éva-Anyóca

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-09-06 10:19

Jaj de örülök! :-)
Akkor ezek szerint nem ismeretlen ez a recept, ez külön jó! Néha gondolkozom, jó lenne ha foghatnék itt néhány magyar adót, hogy legalább tudjam, miket mutatnak otthon. De hát így...
No, az a lényeg, hogy legalább már Neked hasznodra volt!
Puszillak!
Eszter

52
citrom 8 db
25 dkg