r
Nosalty Logó

Sós citrom

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
P.
Sós citrom
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 52 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 209 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 13 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24335.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    24227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    96 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 52 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    97342.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    247 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    96909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    641.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    382 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    144 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 209 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6046.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    6019 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 13 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Nagyon alaposan megmossuk a citromokat, leszárítjuk őket.
  2. Késsel negyedekbe vágjuk őket úgy, hogy a citrom egyik végét nem vágjuk teljesen végig, így a gerezdek nem esnek szét.
  3. Egyenként megtöltjük őket 1-2 ek sóval, majd egy befőttes üvegbe tesszük. Minden citromot jól belenyomkodunk az üvegbe, hogy jobban kijöjjön belőlük a lé.
  4. Ha mind az üvegben van, jól lepréseljük a citromokat. Ha mégsem fedné el a lé teljesen, plusz citromlévet öntünk hozzá.
  5. Néhány napig szobahőmérsékleten tartjuk, a tetejére állítva az üveget, néha megrázogatjuk.
  6. 3-4 nap után ellenőrizzük, hogy teljesen ellepi-e a lé a citromokat, szükség esetén még adunk hozzá citromlevet, majd lezárjuk, és 30 napra hűvös helyre tesszük.
  7. Sültekhez, salátákhoz, körtekhez, tésztákhoz, rizottóhoz - bármihez használható. Jól lezárva 1 évig is eláll. Felhasználás előtt a gyümölcshúst eltávolítják, és a héjat felcsíkozva, kockázva keverik az ételbe. (De a belseje is felhasználható.)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 54
  • Össznézettség: 31696
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 06.

Ajánló

pH besorolás: erősen lúgosít! sóscitromos zöldbabsaláta

Receptkategóriák

A sós citrom az észak-afrikai, marokkói konyha igen jellegzetes kiegészítője, ők elsősorban tajinokhoz használják, de ismeretes a kambodzsai konyhában is a sós citromos csirkelevesükben. Felhasználási területe tulajdonképpen végtelen. Saláták, levesek, sültek, köretek, egytálételek, sorolhatnám. Sajnos manapság kevés helyen lehet kezeletlen citromhoz hozzájutni, de ha mégis sikerül, érdemes belőle egy üvegnyit esetleg erre a célra megvásárolni. Hiszen mihez is használnánk máshoz friss citromhéjat süteményeken kívűl? Emellett kész C-vitamin és illóolajbomba, hiszen teljesen nyersen, hőkezelés nélkül kerül az üvegbe. A só mennyisége senkit ne rettentsen el, a végeredményen nem lehet érezni. Kevés olyan dolgot ismerek, ahol a teljes citrom felhasználásra kerül, mindig fáj a szívem kidobni az illatos maradékokat. Ezek után már nem kell. Felhasználásról receptek hamarosan.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Jaj de jó!Annyira örülök, hogy elkészítetted, és fel is raktad, mert nem olyan rég láttam a TV paprikán, Jamie Oliver receptjét, amit ilyen citrommal készített, s?t szintén az ? f?zési m?sorában volt, hogy valakinek egy ilyen citromos "bef?ttet" készített ajándékba, karácsonyra, egy másik emberkének meg jó f?szeres olívaolajat.Szóval, nagyon örülök Neked, és a receptnek.Köszi!Nem volt kazim, és nem tudtam felvenni azokat az adásokat, úgyhogy most nagyon jót tettél.Éva-Anyóca

P.

Jaj de örülök! :-) Akkor ezek szerint nem ismeretlen ez a recept, ez külön jó! Néha gondolkozom, jó lenne ha foghatnék itt néhány magyar adót, hogy legalább tudjam, miket mutatnak otthon. De hát így... No, az a lényeg, hogy legalább már Neked hasznodra volt! Puszillak! Eszter

Éva-Anyóca

De még mennyire!!Köszi:Éva

modosa

Tudtam, tudtaaaam :) Mikor megláttam a fotót, már láttam, hogy ez Te leszel :) Régóta tervezem, hogy elkészítem én is (A szakácsok könyvében fantasztikus receptet találtam), eddig azért halasztódott, mert nem tudom, hogy juthatok hozzá megbízhatóan kezeletlen citromhoz. pusziA

P.

Jaj de jó! Úgy örülnék, ha lenne néhány hozzá kapcsolódó recept - amit nem csak én készítek el. :-)

modosa

Értem a célzást, rajta leszek :)

Törölt felhasználó

De mi az, hogy kezeletlen citrom? :)

P.

Az azt jelenti, hogy nincs semmilyen anyaggal bevonva a citrom, amit szállításhoz, utóérleléshez vagy min?ség meg?rzésének megnyújtásához használnak. Ezek különböz? kémiai vegyületek, ilyenekkel kenik be például néha az almákat is, amikor olyan szép fényes, de tapintásra zsírosnak érzed. Figyelni kell, hogy ilyen citrom héját ne használd fel se sütikbe, se máshová. Általában bio citromként tüntetik fel azt, ami nincs "kezelve". Hát ezt jelenti. :-)

Törölt felhasználó

Hmmm, hát, ez elég lesújtó, mert én rengeteg mérgezett citromhéjat ettem már ezek szerint. Köszönöm a választ!

P.

Sajnálom Farkasbarack! Tényleg! Sajnos arra nincsenek rákötelezve, hogy feltüntessék a zöldségesek, hogy "mérgezett", de azt azonnal kiírják, ha bio, mert úgy sokkal drágábban eladhatja. Németországban, ahol élek, minden citromon fel kell tüntetni, ha kezelt és még a kémiai vegyület neve is szerepel a cimkén. Innen tudtam meg én is, hogy bizony mit m?velnek a citrommal, mint ahogy az epret is gázosított kamionokban szállítják... Eh, jobb ha az ember inkább bele sem gondol. Mindenesetre azt javaslom, bár én nem vagyok "bio" fanatikus, de ha citromot veszel, aminek a héját szeretnéd használni, érdemes - ha van rá lehet?ség - biot venni bel?le. Örülök, ha segítettem! Eszter

Törölt felhasználó

Nagyon köszi a jó tippet,tuti,hogy kipróbálom!! Várom a felhasználási recepteket!

P.

Egy nagyon egyszer? már jön, a többin még gondolkozom. :-) http://www.nosalty.hu/soscitromos_zoldbabsalata_recept_26582

DoGGma

Zseniális! :)

P.

Köszi Doggma!

Éva-Anyóca

AzEszter!Megcsináltam a sós citromot, remélem, okés lesz.Aztán majd jönnek a bel?le készül? receptek is, próbára.Köszi!Éva-Anyóca

P.

Szuper Éva! Egyre nagyon figyelj, hogy mindig ellepje a folyadék, amiben van, különben penészedni kezd ami kilóg a léb?l. Kiváncsi leszek, hogyan használod majd fel, én most sültekben gondolkozom. Ahhoz nagy klasszikus! Puszi! Eszter

Éva-Anyóca

Kedves Eszter!Nagyon köszi a tanácsodat:Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

AzEszter!?róla is írtam, hogy megcsináltam.Nem volt egész egyszer?en lehet?ség, mivel húzott az ágy, hogy dicsekedhessek, sikerült, és amit bel?le készítettél, ki fogom próbálni.köszi ez is egy csoda!!Éva-Anyóca

P.

Éva kedves! Azért remélem, már sokkal jobban vagy!

Éva-Anyóca

Kedves Gargoyle! Köszönöm az érdekl?dést, valamivel igen.De az asztma és a megfázás a köhögéskor nagyon jó barátok, szerencsére nem kell köptet?, rengeteg mézet eszek, és az asztmára kapott pipa ,nem csak orvosságot, hanem köptet? félét is tartalmaz, néha, nem is merek elindulni, mert úgy köhögök, hogy azt már szégyellem, azt hiszik, rosszul vagyok, de (kicsit igen), annyira azért nem, hogy orvos kelljen.Láz nincs, az a,hol fázok ill. hol melegem van, az igen: volt.Úgy folyt a szememb?l a könny, tévét se néztem, az az érzésem volt, kiég a szemem.Azzal cukkoltak, mivel bántottak meg, hogy sírok?Lököttek..De Kalmopyrin izzadáskúrát tartottam, meg mézet, meg 8 csomag papírzsepit,mire rájöttem, hogy az orrom akkora, mint egy bohócé és olyan piros is.Pedig azt mondják, nincs semmilyen járvány!!Gyerekek valahogy könnyebben átvészelték, de még kahácsolás és olykor orrfújás van.Párom az most van a nátha dömpingjében, néha köhög, de megvan.Én is lábalok ki, csak nem gondoltam , hogy ilyen lassú lesz.Ízeket nem éreztem, illatot se, és így borzasztó f?zni.Még az egyszer? tökf?zeléket, vagy krumplis tésztát is elrontottam, sótlan lett, vagy túl sós.Á....,csak beteg ne legyen az ember, na persze a sütik azok hiányoztak nekik, a fiam jött és hozta a mézes teát,ajnározott, csak hogy miel?bb jobban legyek,mert a haspókomnak hiányzott a süti, de a jöv?hét már beindul, tegnapel?tt már kezdtem illatokat érezni, és ez az orromban is, a számban is,hogy milyen kis hülyeségnek tud örülni az ember!hm...köszi, megmaradok,és f?zögetek.Jaj, és sütit kell sütni méghozzá többfélét, mert leszednek a lábamról!!!!!!!De a jöv?hét végén én úgy bepótolom, csak gy?zzék enni.Nagyon aranyos vagy,köszi az érdekl?dést!Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Jaj de örülök! Napok óta készülök a sós citrom eltevéshez. Kb 2 hete láttam Jamie citromeltevését, mondván hogy ajándékba Karácsonyra. Gondoltam én is. Meg is vettem 10 db gyönyör? citromot, de az eszembe sem jutott, hogy kezelt lehet. Miel?tt nekilátok, beírtam a keres?be, és lám itt vagytok. Az a problémám, hogy Jamie mindenféle f?szert, - koriander, bors, édeskömény, fahéj, kakukkf?, babér, meg amit akarunk - tett hozzá. Azt a sóba keverte? nem emlékszem, de biztosan. Ti hogy csináltátok? 25 éve Marokkóban láttam ilyent nagy bef?ttes üvegben a piacon, nem tudtam mire vélni, és ettem tajinban is, de azt hittem, hogy csak közönséges citromhéj és nem tudtam mit?l olyan jó íz?. Most is a számban van az íze. Kíváncsi vagyok hogy sikerül. Köszi a leírásokat! Ági

P.

Szia Ági! Bocsi a kés?i válaszért: Jamie receptjét nem ismerem, de eredetileg is létezik f?szeres változata. Ahogy írtad, a sóba kell keverni. :-) Eszter

Törölt felhasználó

Nem tudom mi történhetett, még áprilisban tettem el citromokat, ahogy a receptek szóltak, minden nap rázogattam egy darabig; de bebarnult, felbontani még nem mertem, hogy használjam. Szerintetek lehetséges? Lehet, hogy nem igazi bio volt?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?