Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarackbefőtt Boszi konyhájából

Őszibarackbefőtt Boszi konyhájából
Őszibarackbefőtt Boszi konyhájából
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olcsó őszibarackot találtam az üzletben, de csak 2 kg volt már. Befőttem nem maradt már tavalyról, így gondoltam, itt az idő a befőzés elkezdéséhez.

Semmi újdonságot nem tudok ennél a technikánál megemlíteni, mert mint olvastam több helyen, nagyanyáink is  használták már. Az volt a lényeg, hogy ne kelljen bele tartósító, és ne legyen benne sok cukor, de azért kicsike leve is legyen, a nagy melegben ne kelljen a forró lével bajlódni, stb.

Hasonló receptet itt is találtam, de mégsem ugyanaz, ezért osztom meg itt.

A gondolatébresztőt a Vendéglő az Ínyenc Bloggerhez blogban találtam. Köszönet érte.

hozzávalók / 4 adag

3 normál üveghez való mennyiség

ajánlat

Ha gyorsan szeretnénk egyszerűen befőttet eltenni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegeket és a kupakokat  NAGYON alaposan elmossuk. Ecetes vízben öblítjük, száradni hagyjuk. A kupakokat néhány percig forraljuk, és száradni hagyjuk.
  2. A gyümölcsöket megtisztítás után félbe v. negyedbe vágva, magházzal lefelé beletesszük a tiszta, száraz üvegbe. Jól  megtömjük! 2 ek cukrot és ízlés szerinti vaníliás cukrot hintünk rá.
  3. Hideg vízzel felöntjük az üvegeket, teljesen legyen tele! Rátesszük a kupakot, és nagyon jól rácsavarjuk.
  4. Egy akkora fazékba sorakoztatjuk az üvegeket, amibe belefér az összes. (Van, aki tesz a fazék aljába és az üvegek köré újságpapírt.)
  5. A fazekat feltöltjük vízzel úgy, hogy az üvegeknek 3/4-éig érjen a víz.
  6. Felforraljuk addig, amíg az üvegekben gyöngyözni kezd a víz. A fazékra rátesszük a fedőt, és 20 percig főzzük.
  7. Ha letelt az idő, lezárjuk a gázt (vagy ki mit használ), és hagyjuk, hogy kihűljön.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 478
elküldve: 9
receptkönyvben: 96
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

őszibarackbefőtt egyszerűen, egyszerű barackbefőtt, barack kompót házilag, barackbefőtt télire tartósítószermentesen

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Estyke
Matkovics Eszter / Estyke Sun, 2013-08-18 15:15

Kedves Boszi13!

Nekem 2 kérdésem lenne. Az egyik, hogy aki tesz, az miért tesz újság papírt a vízbe? Ez jelent valamit? A második meg, hogy csak úgy hagyom kihűlni, vagy dunsztba teszem, esetleg fejjel lefelé? Idén kezdtem a lekvár főzést is, és most lett egy csomó megfelelő barackom befőttnek, és tetszik, hogy a recepted tartósítószermentes!
Köszönöm a válaszod!
Eszti :)

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2013-08-19 21:08

Szia Estyke!
Valószínűen azért kell az újságpapír, hogy ne koccanjanak az üvegek össze. A másik ok az lehet, hogy még tovább melegen tartsa az üvegeket tartalmukkal együtt. Ennél a befőzési technikánál a fazékban kell kihűlnie és utána kész.
Jó (be)főzőcskézést!
Üdv.: Marcsi-Boszi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2013-08-18 10:38

Sziasztok!
Nem tudok mit mondani a problémátokra illetve mégis. Elővettem tavalyról a még megmaradt üveggel, lefényképeztem hogyan néz ki most, de hol lehet ilyen képet feltenni? Nagyon szívesen megmutatnám, hogy semmi baja. Igaz, ahogy turkáltam az üvegek között és felbillentve kivettem én is láttam buborékot. Ezek eddig engem nem zavartam, most sem találom gondnak. Pont tegnap tettem el nektarint ugyanezzel a módszerrel. Most ott csücsülnek az asztalon. Egy-két üvegnél látok buborékot, de fogalmam sincs mitől és, hogy baj-e. nekem a tavalyiak is így néztek ki és semmim sem romlott meg. Arra meg, hogy nem szálltak le az aljára azt tudom mondani, hogy nem volt eléggé megtömve. Ahonnan tanultam ezt a receptet kihangsúlyozták, hogy jól meg kell tömni! Nekem is előfordult már, ha nem voltam elég "erőszakos". Ez persze nem probléma számunkra, mert szeretjük a levét is. :)
Nem tudom segítettem-e.
Üdv.: Boszi-Marcsi

viranc
viranc Sun, 2013-08-18 11:08

Szia!
Köszönöm a választ! Engem sem zavar mindez, csak attól féltem, hogy esetleg el fog romlani, de akkor bizakodó vagyok, még egyszer köszönöm!
Anna

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2013-08-19 21:21

Szia!
Neked is azt tudom csak írni, mint Edit3-nak. Most már én is gyanakvóan nézem az üvegeket, de a jó előbb betettem a polcra. Ha a tavalyi is kibírta, sőt a nyár eleji is, akkor már csak ezekkel sem lesz baj.
Üdv.: Boszi-Marcsi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2013-08-18 11:37

Szia Anna!
Nagyon remélem, hogy a Tieddel sem lesz semmi baj.
Boszi-Marcsi
(Egyébként Te tudod hogyan lehet képet feltetetni recept nélkül? Pl. ebben az esetben, a nyomaték kedvéért szívesen megmutattam volna a tavalyit.)

Edit3
Edit3 Mon, 2013-08-12 10:17

Kedves Marcsi-Boszi!
Nagyon megtetszett a recept, ki is próbáltam már két alkalommal. A befőttek gyönyörűek, de...!
Mindkét esetnél azt tapasztalom (egy illetve két nap után), hogy apró buborékok vannak az üvegekben. Ha oldalra billentem, akkor feljönnek a tetejére.
Az üvegek egyébként tökéletesen záródtak, a csavaros tető belapult a "főzést" követően. Nem tettem a csavaros tető alá sem fóliát, sem celofánt. A tetők épek, hibátlanok. Első alkalommal érettebb, puhább volt a barack, a második alkalomkor kimondottan kemény. Korábban mindig száraz dunsztba raktam a befőttjeimet, most alkalmaztam először a gázon főzést, ezért vagyok bizonytalan.
1. Érett vagy puha gyümölcsöt javasolsz?
2. A buborékok azt jelzik, hogy fel fognak forrni, és tönkremegy az egész? Ha igen, tehetek valamit a megmentésükre?
3. A "főzés" pontosabban mit jelent? 20 percig gyöngyözzön a víz a fazékban, mint a húsleves? Vagy 20 percig valóban forrjon? (Akárhogy is figyeltem, az üvegekben nem láttam a gyöngyözést.)
Előre is köszönöm válaszod.
Edit

viranc
viranc Sun, 2013-08-18 10:09

Szia!
Sajnos nekem is megjelentek apró buborékok, és a barack sem "szállt" le az üveg aljára. Neked mi lett a barackoddal, mit tettél?
Anna

Edit3
Edit3 Mon, 2013-08-19 08:30

Kedves Anna, "viranc"!
Csatlakozom hozzád a reménykedésben :) (amint azt Marcsinak írt válaszomban is jeleztem néhány perce).
Abban igaza lehet Marcsinak, hogy csak a jól megpakolt üveg lesz "tele" dunsztolás után is.
Nálam az egyik adag barack puha volt és nem mertem nyomkodni, csak símán telepakoltam az üvegeket. Dunsztolás után a barackok "felszálltak", és az üveg alján kb. 2 cm magasságban csak befőttlé van.
A másik adag kimondottan kemény barack volt. Nem feleztem, hanem négy illetve hat részre vágtam a barackokat, így könnyebb volt kezelni. Tele pakoltam az üvegeket, vigyáztam az "illesztésre", amennyire lehetett, hogy jó legyen a hely kihasználása. Amikor tele lett, akkor még beleerőltettem néhányat, bátran nyomkodva. A kemény baracknak semmi baja nem lett a nyomkodástól, szép maradt. És dunsztolás után is tele van az üveg, a barack gyönyörű, öröm nézegetni.
(Csak a buborékok ne lennének!) :)
üdvözlettel
Edit3

Boszi13
Boszi / Boszi13 Fri, 2013-08-16 10:59

Szia Edit3!
Remélem nem késtem még el a válasszal.
Én igaz nem nézegettem a kész üvegeket, de most rájuk néztem és semmi probléma nincs velük-bennük.Én sem tettem a kupakok alá semmit. Én hol puhább, hol érettebb gyümölccsel készítem, attól függ milyen van. Igazán valóban azt szokták mondani a hozzáértők, hogy a buborék az nem jó ha megjelenik. Mint írtam az előbb, nekem semmi gond nincs és még nem is volt az így eltett gyümölcsökkel. Megmentés? Fogalmam sincs mit szoktak a hozzáértők tenni olyan esetben. Szerencsére még utána nézni sem volt okom. A 20 perc főzést úgy értem, hogy ha az üvegekben már gyöngyözik a víz onnan számolom a 20 percet. Szépen lassan, de valóban gyöngyözzön a víz. Az nem jó ha nagyon forr, mert a gyümölcs is forr olyankor. A célunk az, hogy a bacikat kiöljük az üvegekből. Remélem nem mondok hülyeséget, mert én nem vagyok igazi szakértő.
Üdvözletem és további jó befőzést! (engem 5 kg. nektarin vár :) )
Marcsi

Edit3
Edit3 Mon, 2013-08-19 08:18

Kedves Marcsi!
Köszönöm válaszodat.
Kilenc napja tettem el néhány üveg, kimondottan puha őszibarackot, nyolc napja pedig néhány üveg kimondottan keményet. Azóta figyelem őket, nem mertem eddig a végleges helyükre bepakolni, hátha tönkremegy, felforr, kifut. Szerencsére eddig semmi nem történt, úgyhogy reménykedem. A számomra szokatlan buborékok változatlanul megvannak, de talán nem szaporodnak és ezt igyekszem jó jelként felfogni. Egy üveget fel is bontottam, semmi baja nem volt. Nem tudom, mennyi idő után hihetem el, hogy nem mennek tönkre, minden esetre reménykedem.
Üdvözlettel
Edit3

Boszi13
Boszi / Boszi13 Mon, 2013-08-19 21:17

Kedves Edit3!
Már rám is ragasztottál egy kis aggodalmat, de a tavalyi befőttre nézek olyankor és megnyugszom. Ugyanezzel a technikával tegnap előtt tettem el nektarint, tegnap vettem ki a fazékból őket. Nem raktam rögtön a helyére most, mert többször nézegettem. Most is csak azt tudom mondani, hogy a tavalyiak átvészelték gond nélkül, már ami maradt. Azoknak sincs semmi bajuk amiket a nyár elején tettem el. Pedig van köztük olyan is amibe se cukor, se felöntő lé nem került. Akkor most én is reménykedek Veled.
Üdv.: Boszi-Marcsi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2013-06-30 18:40

Szia!
Én nagyon egyszerűen pucoltam ezeket az ősziket, mert viszonylag érettek voltak. Jól megmostam folyóvízben, majd egy vékony pengéjű késsel a magházánál megkezdtem, majd könnyedén lehúztam. Úgy tudom, ha keményebb a barack egy pillanatra meleg vízbe kell mártani, akkor könnyen lejön. Eddig én ezt még sohasem alkalmaztam, hanem a kicsit "nehezebb" előbbi módszert.
Üdv: Marcsi-Boszi

mvs69
mvs69 Tue, 2013-07-02 21:03

Nagyon köszönöm a választ, holnap ki is próbálom!!!

mvs69
mvs69 Sat, 2013-06-29 21:35

Szia!
A barackot "megpucolod"? Ha igen, hogy a legegyszerűbb? Köszönöm a választ!

250
őszibarack 2 kg
cukor 6 ek
vaníliás cukor 0.5 csomag