Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkával töltött táskák, avagy pirog másképp

Sonkával töltött táskák, avagy pirog másképp
Sonkával töltött táskák, avagy pirog másképp
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg zöldséges táskákat szerettem volna sütni, de nem készen kapható mirelit leveles tésztából, hanem olyanból, amit saját magam készítek. Ilyen recepteket keresgélve találtam rá az orosz kedvencre, a pirog káposztával vagy darált hússal és gombával töltött változataira. Úgy gondoltam, hogy ezt a tésztát felhasználhatom én másfajta töltelékkel is. 
Végül azért döntöttem a sajtkrémes-sonkás töltelék mellett, mert a család férfitagjai leszavazták a zöldséges változatot.
Hát igen, a húsos dolgok jobban csúsznak...:)

 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

A töltelékhez

ajánlat

Nagyon sokféleképpen variálhatjuk a tölteléket.
A sajtkrémes-tejfölös krémbe
- karikázhatunk virslit,
- kockázhatunk bacon-t,
- belekerülhet a vasárnapi ebédről megmaradt hús,
- de akár néhány marék zöldség (kukorica, répakocka, zöldborsó, paradicsom, uborka, cukkini, stb...) keveréke is megfelelő töltelék lehet.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez egy tálban hozzákeverjük a sót és a sütőport. Hozzáadjuk a puha vajat, és a kezünkkel jól elmorzsoljuk. Ezután ráütjük a tojásokat, majd kanalanként a tejfölt, miközben az egészet egynemű tésztává dolgozzuk.
  2. Lefedve a hűtőszekrényben 45 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A krémsajtot tálba tesszük, hozzákanalazzuk a tejfölt, és simára keverjük. A sonkát, az uborkát és a paradicsomot fél centis kockákra vágjuk, majd az összeset a tejfölös krémsajtba keverjük.
  3. A tésztát elővesszük a hűtőből, és félbevágjuk. Amíg az egyik féllel dolgozunk, addig a másik fél mehet vissza a hűtőbe. A nyújtódeszka mérete csak a fele tészta kinyújtásához elegendő, ezért kell két részben dolgozni vele.  A tésztát a belisztezett deszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és ezután egy nagyjából 12 cm átmérőjű tállal (nekem a müzlis tál pont megfelelő volt erre a célra) köröket szaggatunk belőle. A körök közepébe 1-1 ek tölteléket kanalazunk, majd félbehajtjuk őket. A széleit egy villa segítségével szépen lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a krémsajt.
  4. Egy tepsi aljára sütőpapírt fektetünk, és erre rakosgatjuk a kész táskákat. (Nem kell sok helyet hagyni közöttük, mert a sütés során nem fognak megnőni.)
  5. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  6. Amíg az első adag sül, addig elővesszük a másik fél tésztánkat. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megtöltjük  töltelékkel. Amikor az első adag megsült, tányérra szedjük, a tepsin kicseréljük a sütőpapírt, rátesszük a második adagot, megkenjük tojássárgájával, és megsütjük. Így összesen 20-22 db töltött táskát kapunk. 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: gáztepsi 32x40x2 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 31 577
elküldve: 6
receptkönyvben: 467
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

iceflower

Mióta szakács: 2010.05.21.
93 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: sós süti
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sonkás-sajtkrémes pirog, pirog másfajta töltelékkel, sonkás-krémsajtos táska

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iceflower
iceflower / iceflower Thu, 2012-06-28 13:15

Persze, tetszés szerint variálhatod a tölteléket. Krémsajt helyett pl. túrót is keverhetsz bele.

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Thu, 2012-04-12 16:12

Szia kedves Jégvirág !

Nagyon szimpatikus a recepted, többnyire minden hozzávalóm megvan,
így hát úgy döntöttem, kipróbálom.
Csak egy dolog miatt habozom: az a 10 dkg uborka savanyú uborka lenne, vagy kígyóuborka?

Köszönöm válaszod, Enikő

iceflower
iceflower / iceflower Sun, 2012-04-15 21:27

Szia Enikő!
Én sima kígyóuborkát kockáztam bele, de ha csak savanyú uborkád van otthon, akkor azzal is helyettesítheted. Abból nem kell 10 dkg, 3-4 kisebb ubi az egész töltelékbe elegendő.

uborkafa
uborkafa Wed, 2010-08-04 16:10

kedves Iceflower!

Nagyon izgalmasan hangzik a belseje (a tölteléke)! Elmentettem magamnak későbbi megvalósítás ürügyén.:(

Üdvözlettel

uborkafa

1151
finomliszt 60 dkg
tojás 2 db
vaj 16 dkg
sütőpor 1 tk
1 tk
tejföl 2.5 dl
tojássárgája 1 db
krémsajt 10 dkg
tejföl 2 ek
sonka 15 dkg
uborka 10 dkg
paradicsom 1 nagy db