
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A tésztához
-
15 dkg rétesliszt
A sonkás szószhoz
-
10 dkg gépsonka
-
20 dkg füstölt-főtt tarja
-
4 db tojás
A sütéshez
-
10 dkg füstölt sajt
-
10 dkg trappista sajt
-
2 ek zsemlemorzsa
-
2 ek vaj
998
Kalória
41.8g
Fehérje
53.8g
Szénhidrát
67.5g
Zsír
147.1g
Víz
409.4g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
4g
Cukor
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
30g finomliszt109 kcal
-
30g rétesliszt109 kcal
-
33g tojás42 kcal
A sonkás szószhoz
-
20g gépsonka28 kcal
-
72 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
90g tejföl178 kcal
-
20g sajt70 kcal
A sütéshez
-
20g füstölt sajt66 kcal
-
20g trappista sajt70 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
6g vaj40 kcal
Összesen
998
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g rétesliszt546 kcal
-
165g tojás208 kcal
A sonkás szószhoz
-
100g gépsonka138 kcal
-
200g füstölt-főtt tarja360 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
100g sajt352 kcal
A sütéshez
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
100g trappista sajt352 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
28g vaj201 kcal
Összesen
4995
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
8g finomliszt29 kcal
-
8g rétesliszt29 kcal
-
8.8g tojás11 kcal
A sonkás szószhoz
-
5.3g gépsonka7 kcal
-
10.6g füstölt-főtt tarja19 kcal
-
11.7g tojás15 kcal
-
5.3g vaj38 kcal
-
23.9g tejföl47 kcal
-
5.3g sajt19 kcal
A sütéshez
-
5.3g füstölt sajt17 kcal
-
5.3g trappista sajt19 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa4 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
Összesen
265
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 41.8 g
Zsír
-
Összesen 67.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 409 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2125.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 411 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 424 mg
-
Nátrium 1191 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 147.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 521 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 64 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 514 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 355 micro
Összesen
998
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 208.8 g
Zsír
-
Összesen 337.5 g
-
Telített zsírsav 166 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2047 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10629.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 2057 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 2121 mg
-
Nátrium 5955 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 268.8 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 735.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2606 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 320 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 325 micro
-
Kolin: 1171 mg
-
Retinol - A vitamin: 2571 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 373 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1776 micro
Összesen
4995
kcal
- 14% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 316 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 94 micro
Összesen
265
kcal
Elkészítés
A tésztához
- Először a tésztát készítjük elő, mert míg a tésztánk pihen, addig lesz időnk a többi hozzávaló összeállításához. A lisztet (finom és rétes) egy tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítve beleütjük a tojásokat (Én elővigyázatos szoktam lenni és a tojásokat külön tálba egyenként ütöm fel, nehogy baj legyen :)). Ezután fokozatosan "összebarátkoztatva" a két hozzávalót tésztát gyúrunk belőle. Eleinte nehezen fog menni, de próbáljuk meg higítás nélkül, mert a hozzáadott vízzel rontanánk a tészta minőségén. Miután sikerült homogénre összedolgozni, kis cipót formálunk belőle és 1/2-1 órát pihentetjük.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a vajjal alaposan elkeverjük, a tojásfehérjéket kevés só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sonkát és a tarját felkockázzuk, és a tejföllel együtt a tojássárgás vajhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, vigyázva nehogy kimenjen belőle a levegő (ettől lesz majd könnyű szerkezetű az ételünk). Egy vízzel teli lábast felteszünk melegedni, és egy kis sót is teszünk a vízbe.
- A kis tésztacipónkat 4 részre vágjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. Tésztanyújtógéppel (de akár saját kézzel is lehet) kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, és kisebb kockákat vágunk belőle, liszttel meghintjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha a víz már felforrt, beletesszük a kis kockákat, kb 3-4 perc elég is lesz neki. Leszűrjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a tojásfehérjés masszánkkal.
- Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tojásfehérjehabos tésztánkat és egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal (fele trappista, fele füstölt). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul (érdemes néha ránézni :)).
- Kicsit várjuk a szeletéssel, mert könnyebb lesz szeletelni, ha már kicsit kihűlt. Frissen őrölt borssal megszórva, és petrezselyemlevéllel ill. sonkacsíkokkal díszítve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Főzés ideje: 4 p
- Sütés ideje: 20 p
- Sütés hőfoka: 200 °C
Sokszor készítettem már el ezt az ételt, de most először házi tésztával. Mindenkinek csak ajánlani tudom, elkészítése talán egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult. Íze pedig összehasonlíthatatlanul jobb a bolti termékekéhez képest. A házi tészta készítésénél fontos, hogy ne higítsuk a tésztát vízzel, mert azzal rontunk a tésztánk minőségén. Alapszabály: 10 dkg-onként egy darab tojás. A hozzávalóknál már említettem, hogy fontos, hogy a tojások közepes méretűek legyenek. Ennek hiányában lehet kicsit kevesebb ill. több liszttel is készíteni. A házi tésztánál nem szükséges a formák szabályosságára törekedni, hiszen éppen ez adja az eredetiségét, házias jellegét.