r
Nosalty Logó

Sonkás tészta - házi készítésű tésztából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A kis gasztronauta
Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 998 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 4995 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 265 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.8 g

Zsír

  • Összesen
    67.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    409 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2125.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    424 mg
  • Nátrium
    1191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    147.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    514 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    355 micro
Összesen 998 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    208.8 g

Zsír

  • Összesen
    337.5 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2047 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10629.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    2057 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    2121 mg
  • Nátrium
    5955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    735.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2606 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    320 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    1171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2571 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1776 micro
Összesen 4995 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 265 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tésztát készítjük elő, mert míg a tésztánk pihen, addig lesz időnk a többi hozzávaló összeállításához. A lisztet (finom és rétes) egy tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítve beleütjük a tojásokat (Én elővigyázatos szoktam lenni és a tojásokat külön tálba egyenként ütöm fel, nehogy baj legyen :)). Ezután fokozatosan "összebarátkoztatva" a két hozzávalót tésztát gyúrunk belőle. Eleinte nehezen fog menni, de próbáljuk meg higítás nélkül, mert a hozzáadott vízzel rontanánk a tészta minőségén. Miután sikerült homogénre összedolgozni, kis cipót formálunk belőle és 1/2-1 órát pihentetjük.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a vajjal alaposan elkeverjük, a tojásfehérjéket kevés só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sonkát és a tarját felkockázzuk, és a tejföllel együtt a tojássárgás vajhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, vigyázva nehogy kimenjen belőle a levegő (ettől lesz majd könnyű szerkezetű az ételünk). Egy vízzel teli lábast felteszünk melegedni, és egy kis sót is teszünk a vízbe.
  3. A kis tésztacipónkat 4 részre vágjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. Tésztanyújtógéppel (de akár saját kézzel is lehet) kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, és kisebb kockákat vágunk belőle, liszttel meghintjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha a víz már felforrt, beletesszük a kis kockákat, kb 3-4 perc elég is lesz neki. Leszűrjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a tojásfehérjés masszánkkal.
  4. Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tojásfehérjehabos tésztánkat és egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal (fele trappista, fele füstölt). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul (érdemes néha ránézni :)).
  5. Kicsit várjuk a szeletéssel, mert könnyebb lesz szeletelni, ha már kicsit kihűlt. Frissen őrölt borssal megszórva, és petrezselyemlevéllel ill. sonkacsíkokkal díszítve tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 7097
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
A kis gasztronauta 142 recept

Sokszor készítettem már el ezt az ételt, de most először házi tésztával. Mindenkinek csak ajánlani tudom, elkészítése talán egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult. Íze pedig összehasonlíthatatlanul jobb a bolti termékekéhez képest. A házi tészta készítésénél fontos, hogy ne higítsuk a tésztát vízzel, mert azzal rontunk a tésztánk minőségén. Alapszabály: 10 dkg-onként egy darab tojás. A hozzávalóknál már említettem, hogy fontos, hogy a tojások közepes méretűek legyenek. Ennek hiányában lehet kicsit kevesebb ill. több liszttel is készíteni. A házi tésztánál nem szükséges a formák szabályosságára törekedni, hiszen éppen ez adja az eredetiségét, házias jellegét.

Hozzávalók

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek