r
Nosalty Logó

Sonkás tészta - házi készítésű tésztából

A kis gasztronauta
Sonkás tészta - házi készítésű tésztából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

998
Kalória
41.8g
Fehérje
53.8g
Szénhidrát
67.5g
Zsír
147.1g
Víz
409.4g
Koleszterin
1.8g
Élelmi rost
4g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 998 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 4995 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sonkás szószhoz

A sütéshez

Összesen 265 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.8 g

Zsír

  • Összesen
    67.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    409 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2125.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    424 mg
  • Nátrium
    1191 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    147.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    521 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    514 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    355 micro
Összesen 998 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    208.8 g

Zsír

  • Összesen
    337.5 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    2047 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10629.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    2057 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    2121 mg
  • Nátrium
    5955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    268.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    735.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2606 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    320 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    1171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2571 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1776 micro
Összesen 4995 kcal
  • 14% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    109 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    138 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 265 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tésztát készítjük elő, mert míg a tésztánk pihen, addig lesz időnk a többi hozzávaló összeállításához. A lisztet (finom és rétes) egy tálba szitáljuk, majd a közepébe mélyedést készítve beleütjük a tojásokat (Én elővigyázatos szoktam lenni és a tojásokat külön tálba egyenként ütöm fel, nehogy baj legyen :)). Ezután fokozatosan "összebarátkoztatva" a két hozzávalót tésztát gyúrunk belőle. Eleinte nehezen fog menni, de próbáljuk meg higítás nélkül, mert a hozzáadott vízzel rontanánk a tészta minőségén. Miután sikerült homogénre összedolgozni, kis cipót formálunk belőle és 1/2-1 órát pihentetjük.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgákat a vajjal alaposan elkeverjük, a tojásfehérjéket kevés só hozzáadásával kemény habbá verjük. A sonkát és a tarját felkockázzuk, és a tejföllel együtt a tojássárgás vajhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásfehérjehabot, vigyázva nehogy kimenjen belőle a levegő (ettől lesz majd könnyű szerkezetű az ételünk). Egy vízzel teli lábast felteszünk melegedni, és egy kis sót is teszünk a vízbe.
  3. A kis tésztacipónkat 4 részre vágjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni. Tésztanyújtógéppel (de akár saját kézzel is lehet) kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, és kisebb kockákat vágunk belőle, liszttel meghintjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Ha a víz már felforrt, beletesszük a kis kockákat, kb 3-4 perc elég is lesz neki. Leszűrjük, lecsepegtetjük és összekeverjük a tojásfehérjés masszánkkal.
  4. Egy jénait kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. Beleöntjük a tojásfehérjehabos tésztánkat és egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal (fele trappista, fele füstölt). Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt szép aranybarnára nem pirul (érdemes néha ránézni :)).
  5. Kicsit várjuk a szeletéssel, mert könnyebb lesz szeletelni, ha már kicsit kihűlt. Frissen őrölt borssal megszórva, és petrezselyemlevéllel ill. sonkacsíkokkal díszítve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 4 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C

Sokszor készítettem már el ezt az ételt, de most először házi tésztával. Mindenkinek csak ajánlani tudom, elkészítése talán egy kicsit időigényes, de egyáltalán nem bonyolult. Íze pedig összehasonlíthatatlanul jobb a bolti termékekéhez képest. A házi tészta készítésénél fontos, hogy ne higítsuk a tésztát vízzel, mert azzal rontunk a tésztánk minőségén. Alapszabály: 10 dkg-onként egy darab tojás. A hozzávalóknál már említettem, hogy fontos, hogy a tojások közepes méretűek legyenek. Ennek hiányában lehet kicsit kevesebb ill. több liszttel is készíteni. A házi tésztánál nem szükséges a formák szabályosságára törekedni, hiszen éppen ez adja az eredetiségét, házias jellegét.

További receptek

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek