Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokmagos rozsos zsemle

Sokmagos rozsos zsemle
Sokmagos rozsos zsemle
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vacsora előtt vettem észre, hogy elfogyott a kenyér. Gyorsan összekészítettem ezt a tésztát. Már alig vártuk, hogy megsüljön, azon melegében megettük.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A joghurtot mikróban meglangyosítjuk, elkeverjük benne a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük benne.
  2. Kenyérsütőgép üstjébe töltjük az összes hozzávalót és megdagasztjuk, megkelesztjük a gépben.
  3. A duplájára növekedett tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hat részre osztjuk.
  4. A zsemlét úgy hajtogatjuk, hogy egyik oldalán kicsit kihúzzuk a tésztát, és aláhúzzuk. Körkörösen haladva, minden oldalon aláhajtogatjuk, míg szép feszes felületű, kerek labdát kapunk. A lisztezett deszkára tesszük a hajtogatott oldalt, és tenyerünkkel körkörösen igazgatva, szabályos labdaalakúra gömbölyítjük úgy, hogy a hajtogatott rész alul maradjon.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól távol őket.
  6. A tetejét megkenjük tejjel, középen kereszt alakban bemetsszük, és egy kis szűrőből kevés lisztet szitálunk a tetejére.
  7. Fél óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
  8. 200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 104
elküldve: 2
receptkönyvben: 78
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: buci, bagel, croissant, pita, édes leveles, perec, burek, kifli, hamburger-buci, briós

egyéb elnevezések

tökmagos zsemle, szezámmagos tönkölyzsemle, napraforgómagos zsemle

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chris71
Chris71 Sun, 2013-05-12 18:31

Nagyon finom lett! :) Kicsit sötétebbre sikeredett, de finom puha. Holnapra szendvics készül belőle!
Ez is egy nagyon jó recept! Köszönöm: Kriszta

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2013-05-12 19:33

Nagyon örülök, ha tetszett. A kenyérsütésről annyit, hogy valóban érdemes egy nagyobb vaslábast beszerezni erre a célra, ha hosszútávon szeretnél otthon kenyeret sütni. Én ezért vettem már kétféle formájú kacsasütőt, több méretű cseréptálat is. Hajrá, én drukkolok. Több, mint 12 éve sütök itthon kenyeret, de két egyformát szinte soha nem készítettem. Ez az, amiből olyan kínálat létezik, hogy nem is gondolnánk. A kenyér morzsálódása szerintem a tk liszt mennyiségétől van. Kisebb mennyiséggel érdemes megpróbálni, és a maradék lisztet simával pótolni. Szép estét! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-30 06:29

Jol megtömted magokkal őket, szuper recept! Majd' kipukkadnak...szép a tetejük is! T:)

404
rozsliszt 15 dkg
tönkölybúza liszt 25 dkg
tökmag 3 ek
napraforgómag 3 ek
szezámmag 6 ek
búzacsíra 3 ek
olívaolaj 3 ek
joghurt 3 dl
méz 1 ek
1.5 teáskanál
friss élesztő 1.6 dkg