Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sóban sült csirke Hossó Anitától

Sóban sült csirke Hossó Anitától
Sóban sült csirke Hossó Anitától
100 perc / előkészület: 10 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekkel ezelőtt egy kolléganőmtől hallottam erről a sütési módról. Először nagyon izgultam, hogy milyen lesz a csirke, talán majd az elfogyasztható mércét sem fogja megütni, de a félelmeim alaptalanok voltak. Mindenkit csak biztatni tudok, nem kell megijedni, mert a tömérdek sótól az étel nem lesz sós, viszont megőrzi szaftosságát. Most különböző fűszerekkel megspékelve sütöttem meg, ettől még csak jobb lett a végeredmény!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított csirke hasüregébe félfejnyi, pucolt fokhagymagerezdeket, limecikkeket, rozmaring ágat teszünk, és kívül-belül bekenjük egy kevés olívaolajjal.
  2. A tengeri sót a maradék fokhagymagerezdekkel (pucolva, egészben), rozmaringgal, római köménnyel összekeverjük, majd egy nagyobb tepsi aljára szórjuk a sót, ráfektetjük a csirkét. A csirkét is bevonjuk sóval, kb. 1 cm vastag legyen a kéreg.
  3. Olívaolajos vízzel spricceljük meg, majd előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt süssük készre (függ attól, hogy milyen nagy volt a csirkénk).
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 533
elküldve: 2
receptkönyvben: 108
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

egyéb elnevezések

egészben sült csirke, sóágyon sült csirke, sült csirke sótakaróban

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KisCsaj
KisCsaj / KisCsaj Tue, 2015-01-13 12:54

Épp a sütőben ez a finomság, legalább harmadjára készítem. Minden alkalommal odáig volt érte az egész család, szuper recept, köszönjük :)

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2013-08-29 21:30

A sóval mi történik sütés után? Fel lehet használni újra, vagy ki kell dobni? Csak a "tisztítatlan tengeri só", vagy a sima asztali só is jó hozzá? Azért elég drága módszer, ha több kiló tengeri sót kell venni, aztán utána el lehet dobni...

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Thu, 2013-08-29 23:03

Kedves inf3rno!

Sütöttem már sima asztalii sóval , azzal is működik természetesen. A sóágyra kifolyik a pecsenyelé, így azt a részét biztosan nem ajánlatos felhasználni. Azért nem egy olyan vészes kiadás 1-1,5 kg sima sót felhasználni, nem több kilónyi mennyiségről van szó. A csirkén kívül a többi hozzávaló nem olyan vészes anyagilag.
Remélem, tudtam segíteni. Ha még szükséged van bármilyen információra, állok rendelkezésedre.

Üdv:

Anita

inf3rno
inf3rno / inf3rno Fri, 2013-08-30 00:08

Kedves Ani!
Kösznöm a választ, arra gondoltam, hogy sütőzacskó és só kombinációja talán még jobb lenne, mert a só gondolom azért kell, hogy egyenletesebben süljön a hús. De javíts ki, ha tévedek!

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-09-17 14:34

Köszönöm szépen! Nem elhanyagolható szempont, hogy nem sok gond van vele, csak elő kell készíteni, és nyugisan "elvan" a sütőben.
Üdv:
Anita

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-09-17 23:07

Kedves HossoAni!

Tudod a csirke már eleve nyert ügy, az ízesítése is, az hogy egyben só alatt, és nem kell vele sokat parázni, na az sem utolsó szempont, biztos elkészítem,- nem mindig vagyok én sem annyira oda a macerás, pepecselős kajákért.:-O
Éva-Anyóca

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-09-17 08:39

Kedves Anita !
A són, vagy sóban sütés az egyik legrégebbi szakács fogás. Nem szoktam sóval beborítani a húst, csak a sütőedényt borítom be összefüggő sóréteggel. Erre teszem a húst és leborítom alufóliával. Így párolódik a hús a saját gőzében, ami a só párolgása miatt eleve sós. Ezért nem is kell a húst sózni , csak fűszerezni. A sütési idő kétharmadának eltelte után a fóliát leveszem és szépen megpirítom a húst. Próbáld ki !
Zoli

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-09-17 14:44

Kedves Zoli!
Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat! Igazából régebben én is csak a tepsi aljára szórtam sót, és a csirkére nem tettem sókérget. Most így próbáltam ki, ahogyan a leírásban olvasható, hogy kicsit újítsak. Az biztos, hogy nagyon jól "kitalálták" ezt évszázadokkal ezelőtt, számomra nagyon szimpatikus sütési mód.
További szép napot kívánok!
Anita

501
csirke 1.2 kg
fokhagyma 1 fej
lime 1 db
rozmaring 1 szál
római kömény 1 teáskanál
olívaolaj 2 ek
100 dkg