r
Nosalty Logó

Sertés-rilette

NS
Sertés-rilette
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

345
Kalória
29.1g
Fehérje
1.3g
Szénhidrát
20.6g
Zsír
152g
Víz
103.3g
Koleszterin
105.3mg
Élelmi rost
400mg
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 345 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4140 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 118 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1085 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    637 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    152 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 345 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    349.2 g

Zsír

  • Összesen
    247.5 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13020.1 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    525 mg
  • Kálcium
    403 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    3898 mg
  • Nátrium
    7641 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    1823.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    18 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    600 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    1488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    171 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 4140 kcal
  • 14% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    51.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 118 kcal

Elkészítés

  1. A húst és a hájat nagyobb kockákra vagy csíkokra vágjuk.
  2. A hájat egy nagyobb lábosban zsírjára kezdjük sütni. Amikor már a háj kezd kiolvadni, hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön, többször kevergetve, fedő nélkül 1 órát pároljuk.
  3. Ekkor felöntjük fehérborral úgy, hogy a húst ellepje. Meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal, sózzuk és borsozzuk.
  4. Lassú tűzön, kis rést hagyva, lefedetten 3-4 órát sütjük.
  5. Ezt követően leszűrjük a húst, és hagyjuk hűlni, majd szálkáira szedjük.
  6. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól (nálam nem nagyon maradt, így nem kellett szétválasztani). Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt pecsenyelevet is, közben kevergetjük. Csak annyi zsír kell, amennyit felvesz a hús.
  7. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 240 p

Vince napra készülődve, olyan ételt kerestem, amely kóstolóként könnyen tálalható, és jól illik a borok mellé. A rilette-re esett a választásom, és azt kell mondjam, nem döntöttem rosszul. Az elkészítésénél már csak a fogyasztása nyújtott nagyobb élvezetet. Saját sütésű, kovásszal készített zsúrkenyérrel kínáltam, amelyből az egyik fajta hagymás ízesítésű volt. A rilette a francia konyha találmánya, egyfajta darabos húskrém. A szegények pástétomának is hívtak, mert régebben a leeső húsdarabokból, illetve az olcsóbb húsokból készítették, hájjal sütve. A sertés-rilette azon pástétomokhoz tartozik, amelyhez a húst nagyobb csíkokra vágják, és zsiradékban, lassú tűzön, hosszasan sütik (abálják), majd a húst szálkásra tépik, és a zsírral összekeverik. A rilette-ről bővebben itt olvasható. A sertés-rilette nagy előnye, hogy hűvös helyen sokáig eltartható. Tárolhatjuk üvegben, fedeles cserépedényben. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat.

További receptek

Sonkakrém

Villámgyorsan elkészíthető sonkakrémet hoztunk nektek, ami remek módja a maradék felhasználásának, ha már sonkakómátok van. Ugyanakkor nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni, hiszen ...

Rosanics Petra

Avokádókrém

Imádjuk a villámgyors, egészséges mártogatósokat, ez a fantasztikus, ízekben tobzódó avokádókrém pedig a legnagyobb libling, bármelyik nap tudnánk enni! Tunkolhatjátok tortillával ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ne edd meg! Rákkeltő anyag került az Auchan fűszerébe

Az Auchan Magyarország Kereskedelmi Kft. az 'Auchan Kedvenc tárkony' megnevezésű, 6 grammos morzsolt fűszerük fogyasztói visszahívását kezdeményezte, mivel a termékben önellenőrzés keretében végzett vizsgálat során határértéket meghaladó PAH-tartalom került kimutatásra.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...