r
Nosalty Logó

Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 183 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 730 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Amazu

Pácolás

Összesen 84 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2085.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    2006 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 183 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8342.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    8023 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.4 g
  • Cukor
    164 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    569.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    77 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 730 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    958.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    922 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Amazu

Pácolás

Elkészítés

Amazu

  1. Előkészítünk minden hozzávalót.
  2. Egy kis edénybe rakjuk a rizsecetet, a cukrot és a sót. Lassan főzni kezdjük, majd ha felforrt, egy percig főzzük tovább, hogy a cukor elolvadjon és az ecet illata eltűnjön.

Pácolás

  1. A kabut megpucoljuk, megmossuk és 2 mm vastag szeletekre gyaluljuk. Megszórjuk a sóval, ami a kabu súlyának a 3 százaléka. A kabut alaposan bedörzsöljük a sóval, majd 30 percre félretesszük. A só segít kioldani a vizet és eltávolítja a kesernyésséget.
  2. 30 perc elteltével egy szűrőbe tesszük a kabut és folyóvíz alatt átmossuk. A felesleges vizet kinyomkodjuk a szeletekből.
  3. A kombut 3-4 darabra vágjuk; a csiliből kikaparjuk a magokat.
  4. Egy légmentesen záródó dobozba helyezzük a vajrépaszeleteket, melléjük tesszük a kombut és a csilikarikákat, majd felöntjük a cukros ecettel és akkora súlyt teszünk a szeletekre, ami legalább a vajrépa kétszerese. Lezárjuk a dobozt és egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.
  5. Tálaláskor félbehajtjuk a vajrépakarikákat és kisebb tányérokra tesszük őket. Chilikarikával és kombudarabbal tálaljuk. 4 napig fogyasztható.
  • Receptkönyvben: 2
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 169
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Senmaizuke (Japán pácolt vajrépa)
NapsütötteVidékünkön 173 recept

A Senmaizuke egy népszerű Kyoto-stílusú pácolt vajrépa amazuval, kombuval és chilivel marinálva. Bármely japán főétel kiegészítője lehet és egy-egy fogás között is fogyaszthatjuk. A Senmaizuke egyike Kyoto három legnépszerűbb pácolt zöldségének, a szó jelentése ezer szeletű pácolt zöldség. A gyalult vajrépaszeleteket édes ecetben pácolják, ami az Amazu névre hallgat. Japánban egy speciális, fehér, nagy méretű vajrépát használnak hozzá. Ez a Shogoin Kabu. A Shogoin Kabut novembertől februárig szüretelik, így a Senmaizuke egy szezonális fogás a japán konyhában. Én most a Tokyo Kabummal készítettem a népszerű fogást, de használható hozzá bármely vajrépa. A szükséges alapanyagok: Vajrépa Japában Shogoin Kabuval készítik a Senmaizukét, ami a nagy, körülbelül 15 cm-es átmérője és a kellemes, enyhe íze miatt jelentős. Bármely vajrépát használhatjuk, de fontos, hogy a keményebb, kesernyésebb ízű fajtákat kerüljük. Én most a Tokyo Kabumat használtam, amit a saját kertemben termeltem meg. Ez egy kisebb átmérőjű fajta, azonban nem kesernyés, kellemes ízű. Kombu A kombu egy tengeri alga, ami nélkül elképzelhetetlen a japán konyha. Számtalan japán étel alkotóeleme és a vegán étrendbe is beilleszthető. A pácolás után a vajrépa kissé nyálkás lehet miatta, de ettől nem szabad megijedni, ez része a Senmaizuke készítésének. Chili A chiliből érdemes a kisebb fajtákat használni, mint például a thai chili vagy madárszem chili. Csak nagyon keveset tegyünk az ételbe a csípős íz elérése érdekében. A kombuval együtt ezt is használhatjuk a tálaláshoz, hogy színesebbé tegyük a kabuszeleteket. Só A sóra a víz kioldása és a kesernyésség megszüntetése miatt van szükség. Bármely sót használhatjuk mindkét ponton. Megfelelő a tengeri só, a kősó, a finom és a darabos só is. Amazu Az amazu egy gyakran használt pác a japán konyhában. A legegyszerűbben házilag készíthetjük el. Mindössze rizsecetre, cukorra és sóra lesz hozzá szükségünk. Az amazu nem mindig tartalmaz kombut és chilit, de a Senmaizukéhez mindenképp szükségünk lesz rájuk. Rizsecet A rizsecet fontos összetevő a receptben, ahogy általánosan a japán konyhában is. Nagyon fontos, hogy japán rizsecetet használjunk és lehetőleg természetes módon erjesztettet. Semmiképp ne használjunk más ecetet, hiszen a rizsecet enyhe ízű ecet alacsony savtartalommal és ehhez a recepthez éppen erre van szükségünk. Cukor A cukor segít fokozni az ízeket és az ecet savasságát enyhíti. Használhatunk fehér cukrot és barna- vagy nádcukrot is.

Hozzávalók

Amazu

Pácolás

Címlapról ajánljuk

További cikkek