r
Nosalty Logó

Kimchi koreai savanyúság

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
sachiko
Kimchi koreai savanyúság
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 116 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 466 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 22 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3823.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    3431 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    429.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    851 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    466 micro
Összesen 116 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15294.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    497 mg
  • Nátrium
    13723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1719.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    291 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    304 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    589 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3406 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1863 micro
Összesen 466 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    659 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 22 Kcal

Hozzávalók

A káposztához

A szószhoz

Elkészítés

A káposztához

  1. Először leszedjük a kínai kel külső leveleit (kicsit leöblítjük a káposztát vízzel), majd negyedekre vágjuk, a torzsáikat levágjuk, és feldaraboljuk a leveleket. Egy üveg jénaiba rakjuk, 5-6 tk sót (vagy többet, az a lényeg, hogy jó sós legyen) rászórunk, kicsit összekeverjük, és leöntjük vízzel. Nehezéket teszek rá (jénai tetejét fordítva és arra még egy kis súlyt), és hagyom minimum 2-3 óráig (szobahőmérsékleten), de jobb esetben egy egész éjszakán át, hogy összeessen a káposzta.
  2. Míg a káposzta "elengedi magát", addig elkészítjük a "szószt" (fogalmam sincs, hogy végül hogy hívjam). A rizslisztet fél liter vízzel magas lángon felforralunk, majd forrás után kis lángon pár percig kavargatjuk. Lehűtjük, és míg hűl, megpucoljuk és feldaraboljuk a retket (én zsülienre szeleteltem, de lehet nagyobbra is).
  3. A gyömbért is megpucoljuk és lereszeljük/apróra vágjuk, majd a fokhagymát is összezúzzuk.
  4. A pirospaprikát összekeverjük a kihűlt rizsliszttel és a feldarabolt retekkel, valamint hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is, kevés cukrot teszünk bele, és ízlés szerint sózzuk. (Ha túl édesnek találnánk, akkor rakjunk bele egy kis sót). Mivel én egy éjszakán keresztül hagytam a káposztát erjedni, így a hűtőben pihent addig a szósz is.
  5. Reggel átöblítjük a káposztaleveleket, kicsit megnyomkodjuk, szűrőbe tesszük, hagyjuk, hogy lecsöpögjön, majd egy tálban összekeverjük a szósszal.
  6. Átmosott befőttesüvegekbe rakjuk, majd a tál mélyén maradt szószt felöntötjük egy kis vízzel és a káposztára öntjük.
  7. Szobahőmérsékleten hagyjuk még egy napig, hogy összeérjenek az ízek, majd hűtőben tároljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 25
  • 7 napos nézettség: 229
  • Össznézettség: 58692
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 20.

Receptkategóriák

Kimchi koreai savanyúság
sachiko 1 recept

Az ázsiai mániám megjelent az étkezésemben is. Addig nyűstöltem anyut, hogy én akarok ilyet csinálni, hogy további könyörgés helyett megvettem a hozzávalókat, és nekiestem.  Fontos! Ahány ház, annyi kimchi! Szinte bármiből készülhet (krumpliból, sőt dinnyéből is!), és bármivel kiegészíthetjük. A koreaiak szoktak bele rákot is rakni, az új és a zöld hagyma is elfogadható, valaki répát is tesz bele. Konkrét alaprecept sincs, hiszen szokásonként változik. Igen erős (csípős) ízvilággal rendelkezik, de készíthetik édesnemes paprikából is. Tele van C-vitaminnal és a koreaiak szinte mindenhez ezt eszik, külön kimchi hűtőjük is szokott lenni. Jó étvágyat hozzá! :)

Hozzászólások (7)

Törölt felhasználó

Fú, egyszer láttam, h h készítik a tradícionális kimcsit. Gyakorlatilag rothadt az egész :D Félig elássák és azt hiszem valami fél évig hagyják a napon érlel?dni.

sachiko

Hát igen, ahány ház, annyi szokás :D Bár nem hiszem, hogy Szöul közepén ennyit rohasztanák szerencsétlen káposztákat :D

Törölt felhasználó

Valószín?leg nem. De háznál, vidéken, tradícionálisan úgy készül :) Mondjuk minden népnél van valami, ami a másiknak rendkívül undi lehet :)

Damilli

Oroszországban is nagyon népszer? a kimchi. Muszáj nekem is kipróbálnom :)

Valus

Bocs de mit?l lesz savanyú,hisz a fejes káposztának is kell min 3 nap hogy kierjedjen a sótól.Ezt meg másnap beteszed a h?t?be!

erax

Köszönöm a receptet! Kb. 20 perce készültem el vele. Annyit változtattam, hogy én fele-fele arányban tettem bele csíp?s pirospaprikát és chilit...hááát igencsak lángolt a képem,amikor megkóstoltam, de kíváncsian várom milyen lesz :)

Finimini

Egyszer a TV-ben volt egy m?sor ahol ipari mennyiségben csinálták óriási teremben, rengeteg ember csupálta, keverte a gusztustalan nagy leveleket - hát undorító volt, ahogy az itt leírt recept alapján azt is el tudom képzelni milyen íze lehet.

Blondecat666

Valószínúleg más népek mondjuk a kovászos uborkáról gondolhatják ezt. Egyébként nem tudod elképzelni. Ilyen méret? xenofóbiával javaslom, hogy a pacalon kívül ne egyél semmit. Az jó magyaros, megszokhattad. az ízét. Férjhez is csak nagybajúszú kondáshoz menj, annak lesz ismer?s a szaga.

paleolaca

Én már többször készítettem, de sosem tudtam megvárni, hogy rendesen beerjedjen mert mindig kóstolgattam. Azt gondolom a titok abban rejlik, hogy tényleg várni kell 2-3 napot, vagy még többet és csak utána szabad hozzálátni. Jellemz?, ha felbontok egy üveggel nem tudom abbahagyni. Akkora mennyiséget pedig sosem tudok készíteni, hogy napokig kitartson. A kínai boltban viszont horror az ára (kb. 25 dkg zacskó 1500 Ft) úgyhogy mindenképpen érdemes otthon elkészíteni.

Hozzávalók

A káposztához

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek