Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kimchi koreai savanyúság

Kimchi koreai savanyúság
Kimchi koreai savanyúság
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ázsiai mániám megjelent az étkezésemben is. Addig nyűstöltem anyut, hogy én akarok ilyet csinálni, hogy további könyörgés helyett megvettem a hozzávalókat, és nekiestem. 

Fontos! Ahány ház, annyi kimchi! Szinte bármiből készülhet (krumpliból, sőt dinnyéből is!), és bármivel kiegészíthetjük. A koreaiak szoktak bele rákot is rakni, az új és a zöld hagyma is elfogadható, valaki répát is tesz bele. Konkrét alaprecept sincs, hiszen szokásonként változik. Igen erős (csípős) ízvilággal rendelkezik, de készíthetik édesnemes paprikából is.

Tele van C-vitaminnal és a koreaiak szinte mindenhez ezt eszik, külön kimchi hűtőjük is szokott lenni.

Jó étvágyat hozzá! :)

hozzávalók / 4 adag

A káposztához

A szószhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először leszedjük a kínai kel külső leveleit (kicsit leöblítjük a káposztát vízzel), majd negyedekre vágjuk, a torzsáikat levágjuk, és feldaraboljuk a leveleket. Egy üveg jénaiba rakjuk, 5-6 tk sót (vagy többet, az a lényeg, hogy jó sós legyen) rászórunk, kicsit összekeverjük, és leöntjük vízzel. Nehezéket teszek rá (jénai tetejét fordítva és arra még egy kis súlyt), és hagyom minimum 2-3 óráig (szobahőmérsékleten), de jobb esetben egy egész éjszakán át, hogy összeessen a káposzta. 
  2. Míg a káposzta "elengedi magát", addig elkészítjük a "szószt" (fogalmam sincs, hogy végül hogy hívjam). A rizslisztet fél liter vízzel magas lángon felforralunk, majd forrás után kis lángon pár percig kavargatjuk. Lehűtjük, és míg hűl, megpucoljuk és feldaraboljuk a retket (én zsülienre szeleteltem, de lehet nagyobbra is).
  3. A gyömbért is megpucoljuk és lereszeljük/apróra vágjuk, majd a fokhagymát is összezúzzuk. 
  4. A pirospaprikát összekeverjük a kihűlt rizsliszttel és a feldarabolt retekkel, valamint hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is, kevés cukrot teszünk bele, és ízlés szerint sózzuk. (Ha túl édesnek találnánk, akkor rakjunk bele egy kis sót). Mivel én egy éjszakán keresztül hagytam a káposztát erjedni, így a hűtőben pihent addig a szósz is.
  5. Reggel átöblítjük a káposztaleveleket, kicsit megnyomkodjuk, szűrőbe tesszük, hagyjuk, hogy lecsöpögjön, majd egy tálban összekeverjük a szósszal. 
  6. Átmosott befőttesüvegekbe rakjuk, majd a tál mélyén maradt szószt felöntötjük egy kis vízzel és a káposztára öntjük.
  7. Szobahőmérsékleten hagyjuk még egy napig, hogy összeérjenek az ízek, majd hűtőben tároljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 40 566
elküldve: 4
receptkönyvben: 152
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

sachiko

Mióta szakács: 2012.01.11.
1 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi receptek, szilveszter, újév, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kimcsi, keleti savanyúság, savanyúság kínai kelből

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

paleolaca
paleolaca Thu, 2015-07-16 15:39

Én már többször készítettem, de sosem tudtam megvárni, hogy rendesen beerjedjen mert mindig kóstolgattam. Azt gondolom a titok abban rejlik, hogy tényleg várni kell 2-3 napot, vagy még többet és csak utána szabad hozzálátni. Jellemző, ha felbontok egy üveggel nem tudom abbahagyni. Akkora mennyiséget pedig sosem tudok készíteni, hogy napokig kitartson. A kínai boltban viszont horror az ára (kb. 25 dkg zacskó 1500 Ft) úgyhogy mindenképpen érdemes otthon elkészíteni.

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2014-06-23 15:30

Egyszer a TV-ben volt egy műsor ahol ipari mennyiségben csinálták óriási teremben, rengeteg ember csupálta, keverte a gusztustalan nagy leveleket - hát undorító volt, ahogy az itt leírt recept alapján azt is el tudom képzelni milyen íze lehet.

Blondecat666
Blondecat666 Fri, 2017-11-24 11:53

Valószínúleg más népek mondjuk a kovászos uborkáról gondolhatják ezt. Egyébként nem tudod elképzelni. Ilyen méretű xenofóbiával javaslom, hogy a pacalon kívül ne egyél semmit. Az jó magyaros, megszokhattad. az ízét. Férjhez is csak nagybajúszú kondáshoz menj, annak lesz ismerős a szaga.

erax
erax Tue, 2013-02-05 23:19

Köszönöm a receptet! Kb. 20 perce készültem el vele. Annyit változtattam, hogy én fele-fele arányban tettem bele csípős pirospaprikát és chilit...hááát igencsak lángolt a képem,amikor megkóstoltam, de kíváncsian várom milyen lesz :)

Valus
Valus Wed, 2012-02-08 14:17

Bocs de mitől lesz savanyú,hisz a fejes káposztának is kell min 3 nap hogy kierjedjen a sótól.Ezt meg másnap beteszed a hűtőbe!

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2012-01-20 11:30

Valószínűleg nem. De háznál, vidéken, tradícionálisan úgy készül :)

Mondjuk minden népnél van valami, ami a másiknak rendkívül undi lehet :)

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2012-01-20 09:03

Fú, egyszer láttam, h h készítik a tradícionális kimcsit. Gyakorlatilag rothadt az egész :D Félig elássák és azt hiszem valami fél évig hagyják a napon érlelődni.

sachiko
sachiko / sachiko Fri, 2012-01-20 10:26

Hát igen, ahány ház, annyi szokás :D Bár nem hiszem, hogy Szöul közepén ennyit rohasztanák szerencsétlen káposztákat :D

116
kínai kel 1 közepes db
5 tk
víz 7.5 dl
jégcsapretek 1 db
gyömbér 5 cm
fokhagyma 2 fej
rizsliszt 2 evőkanál
csípős fűszerpaprika 2 ek
cukor 1 késhegynyi
0 ízlés szerint