r
Nosalty Logó

Şekerpare a török desszert

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Şekerpare a török desszert
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 1280 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 3843 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 377 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203 g
  • Cukor
    126 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 1280 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    143.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    486 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1773.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    872 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    609.1 g
  • Cukor
    378 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    932 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    913 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    267 micro
Összesen 3843 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.9 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 377 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal. Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá nyugodtan lisztet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üvegtálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket, és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót.
  3. Az előmelegített sütőben 25-30 percalatt, vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.
  4. Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni.
  5. Ha a şekerpareis készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is, és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra, és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.
  6. Afiyet olsun!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 111
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 14702
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava, a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett. Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes. Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek