r
Nosalty Logó

Sárgabarackos gombóc mákkal

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
KösziAnyu
Sárgabarackos gombóc mákkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1177 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 5882 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.1 g

Zsír

  • Összesen
    56.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3090.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    1486 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    402 mg
  • Foszfor
    1073 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    153 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    1568 micro
  • β-crypt
    150 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 1177 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    165.4 g

Zsír

  • Összesen
    280.4 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    153 g
  • Koleszterin
    237 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15452.6 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    7431 mg
  • Vas
    61 mg
  • Magnézium
    2009 mg
  • Foszfor
    5364 mg
  • Nátrium
    239 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    38 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    717.8 g
  • Cukor
    136 mg
  • Élelmi rost
    133 mg

VÍZ

  • Összesen
    1041.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    765 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    150 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    683 micro
  • Kolin:
    333 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    7838 micro
  • β-crypt
    749 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1005 micro
Összesen 5882 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    322 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 242 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, majd áttörjük. A liszttel, tojással, zsírral és sóval tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, egyenlő kockákra felosztjuk.
  3. A félbevágott, magozott sárgabarackot a kockák közepére rakosgatjuk, meghintjük egy-egy mk cukorral, vagy cukrozott dióval, majd gombócokká alakítjuk (nekem 20 gombóc jött ki ebből a mennyiségből). Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony a tészta, és ne legyen rajta rés, amin kifolyhat a töltelék.
  4. Egy nagy lábosban vizet forralunk. Ha már gyöngyözik a víz, beleeresztjük a gombócokat. Szűrőkanállal időközönként óvatosan megpiszkáljuk őket, hogy fel tudjanak jönni a víz felszínére. Mikor feljöttek, még 1-2 percig főzzük, kivesszük és porcukrozott, darált mákba forgatjuk.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 6170
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 27.

Ajánló

Mák helyett zsemlemorzsával is készíthetjük, ehhez a morzsát barnára pirítjuk, majd a tűzről lehúzva elkeverünk benne 1 púpozott ek vajat. A kifőtt gombócokat még forrón a morzsába forgatjuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sárgabarackos gombóc mákkal
KösziAnyu 23 recept

"Ezeréves" recept, nagyon szeretjük.

Hozzászólások (4)

evacili

Gyerekkoromban Édesanyám csinált ilyen mákos gombócot. Köszi, hogy feltetted, megcsinálom. Üdv: Cili

KösziAnyu

Kedves Evacili! Ez a recept Nagymamám egyik receptkönyvéb?l való, innen tanulta egykor az Anyukám, majd én is. Remélem ízleni fog! Üdv: Narancshéj

peligebacse

Nagyon jó ötlet ! Kis igazítás ; a forró krumplit könnyebb áttörni, a sót magába szívja. De valóban tovább úgy jó, ahogy leírtad : ha kih?lt, akkor jöhet bele a liszt, . . .stb.

KösziAnyu

Kedves Peligebacse! Igazad van, valóban könnyebb áttörni; köszönöm a pontosítást! :) Hozzátennék még annyit, hogy amíg a víz forr, lisztezett tálcán várakoztassuk a gombócainkat, mert különben odaragadnak! Üdv: Narancshéj

teszkó

Két ötlet, egy megállapítás és egy költ?i kérdés: Még nézni is jó ! Mindjárt én is csinálok egy adagot. :o) Viszont, könnyebben neki áll az ember, ha nem kell deszkán nyújtania, kockázni, stb. Egyszer?bb a kész anyagból gombócot gyártani egyenként, ellapítani tenyérrel, beletenni egy kicsit kinyitott barackot, a mag helyére egy kávéskanál fahéjas cukrot tölteni, visszagombócolni. Nem ragad le a várakozásban, mert folyamatosan f? valahány ( fazék méret szerint) kb. 10 percenként lesz egy adag, amivel az éhesek távoltarthatók. Nagyon hatásos és legalább olyan finom. Tényleg 50dkg mák kell hozzá??? :o)

KösziAnyu

Kedves Teszkó! Természetesen deszka nélkül is lehet készíteni, én azért szoktam így, hogy igazán tökéletes kis gombócokat kapjak, de ez csak az én "betegségem". :) Pont holnap készítem el én is - megint, a lehet? legtöbb mákkal, mert mániákusan szeretem (minél több, annál jobb). :) Üdv: Narancshéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek