Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackos gombóc mákkal

Sárgabarackos gombóc mákkal
Sárgabarackos gombóc mákkal
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Ezeréves" recept, nagyon szeretjük.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Mák helyett zsemlemorzsával is készíthetjük, ehhez a morzsát barnára pirítjuk, majd a tűzről lehúzva elkeverünk benne 1 púpozott ek vajat. A kifőtt gombócokat még forrón a morzsába forgatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát héjában megfőzzük, lehűtjük, majd áttörjük. A liszttel, tojással, zsírral és sóval tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, egyenlő kockákra felosztjuk.
  3. A félbevágott, magozott sárgabarackot a kockák közepére rakosgatjuk, meghintjük egy-egy mk cukorral, vagy cukrozott dióval, majd gombócokká alakítjuk (nekem 20 gombóc jött ki ebből a mennyiségből). Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony a tészta, és ne legyen rajta rés, amin kifolyhat a töltelék.
  4. Egy nagy lábosban vizet forralunk. Ha már gyöngyözik a víz, beleeresztjük a gombócokat. Szűrőkanállal időközönként óvatosan megpiszkáljuk őket, hogy fel tudjanak jönni a víz felszínére. Mikor feljöttek, még 1-2 percig főzzük, kivesszük és porcukrozott, darált mákba forgatjuk.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 552
elküldve: 1
receptkönyvben: 142
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

KösziAnyu

Mióta szakács: 2012.10.25.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

barackos gombóc, cukrozott mákba forgatott barackos gombóc, sárgabarackos-mákos gombóc

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

teszkó
teszkó Thu, 2014-06-26 08:55

Két ötlet, egy megállapítás és egy költői kérdés:
Még nézni is jó ! Mindjárt én is csinálok egy adagot. :o)

Viszont,
könnyebben neki áll az ember, ha nem kell deszkán nyújtania, kockázni, stb.
Egyszerűbb a kész anyagból gombócot gyártani egyenként,
ellapítani tenyérrel,
beletenni egy kicsit kinyitott barackot,
a mag helyére egy kávéskanál fahéjas cukrot tölteni,
visszagombócolni.
Nem ragad le a várakozásban, mert
folyamatosan fő valahány ( fazék méret szerint)
kb. 10 percenként lesz egy adag,
amivel az éhesek távoltarthatók.
Nagyon hatásos és legalább olyan finom.

Tényleg 50dkg mák kell hozzá??? :o)

annafulop
KösziAnyu / annafulop Wed, 2014-07-16 20:12

Kedves Teszkó!

Természetesen deszka nélkül is lehet készíteni, én azért szoktam így, hogy igazán tökéletes kis gombócokat kapjak, de ez csak az én "betegségem". :)
Pont holnap készítem el én is - megint, a lehető legtöbb mákkal, mert mániákusan szeretem (minél több, annál jobb). :)

Üdv: Narancshéj

peligebacse
peligebacse Sun, 2013-07-28 18:23

Nagyon jó ötlet !
Kis igazítás ; a forró krumplit könnyebb áttörni, a sót magába szívja. De valóban tovább úgy jó, ahogy leírtad : ha kihűlt, akkor jöhet bele a liszt, . . .stb.

annafulop
KösziAnyu / annafulop Mon, 2013-07-29 08:59

Kedves Peligebacse!

Igazad van, valóban könnyebb áttörni; köszönöm a pontosítást! :)
Hozzátennék még annyit, hogy amíg a víz forr, lisztezett tálcán várakoztassuk a gombócainkat, mert különben odaragadnak!

Üdv: Narancshéj

annafulop
KösziAnyu / annafulop Sun, 2013-07-28 13:21

Kedves Evacili!

Ez a recept Nagymamám egyik receptkönyvéből való, innen tanulta egykor az Anyukám, majd én is. Remélem ízleni fog!

Üdv: Narancshéj

evacili
evacili Sun, 2013-07-28 11:33

Gyerekkoromban Édesanyám csinált ilyen mákos gombócot. Köszi, hogy feltetted, megcsinálom. Üdv: Cili

1177
burgonya 50 dkg
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
mangalica zsír 6 dkg
2 csipet
sárgabarack 10 db
cukor 10 teáskanál
mák 50 dkg