Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackos gombóc A kis gasztronautától

Sárgabarackos gombóc A kis gasztronautától
Sárgabarackos gombóc A kis gasztronautától
60 perc / előkészület: 45 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A barack közepére tehetünk marcipánt vagy akár durvára vágott diót. A hempergetéshez pedig használhatunk mákot vagy darált mandulát is. Nem keményedik meg a gombóc, még másnap is finom puha marad.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg héjában főtt burgonya
  • 1 ek búzadara
  • 200 g liszt
  • 1 tojás
  • 1 ek vaj (vagy zsír)
  • csipet só

Töltelékhez:

Hempergetéshez:

  • zsemlemorzsa
  • vaj v. zsír
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Miután a burgonyát héjában megfőztük, megpucoljuk, és még melegen áttörjük. Rátesszük a vajat, és hűlni hagyjuk.
  2. A vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát.
  3. Elkészítjük a tölteléket: a barackokat alaposan megmossuk, magját eltávolítjuk, és a mag helyére egy kiskanályi fahéjas porcukrot teszünk.
  4. A már kihűlt burgonyához hozzáadjuk a tojást, a búzadarát, nagy csipet sót és annyi lisztet, amennyit felvesz.
  5. Alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
  6. Annyi kis négyzetet vágunk, amennyi barackunk van, és minden négyzet közepére helyezünk egy barackszemet.
  7. Széleit felhajtjuk, és tenyerünkkel gombócot formálunk belőle. Enyhén sós, gyöngyöző vízben megfőzzük. 
  8. Miután megfőtt, egyesével a zsemlemorzsába forgatjuk, és fahéjjal, cukorral megszórva tálaljuk.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 820
elküldve: 11
receptkönyvben: 519
elkészítve: 30/36
Facebookon megjelent: -

szakács

A kis gasztronauta

Mióta szakács: 2011.11.24.
142 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

barackos gombóc, gyümölcsös gombóc, sárgabarackkal töltött gombóc

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

norigabialex
norigabialex Fri, 2014-07-25 14:01

Nagyon jó recept!! Finom volt! Bár a 10 perc előkészületet nem tudom melyik részére értetted?!?!?!

Nananyó
Nananyó Sat, 2014-07-05 09:09

Imádom a barackos gombócot, amikor puhára, levesre főtt a barack, csorog ki a finom savanykás-édes-fahéjas leve. Mennyei! Egy praktikus tanács. Egy kb. 30 évvel ezelőtti Burda újságban láttam, és azóta így készitem a mindenféle gombócot. Nem használok gyúródeszkát, minek kenjem össze, hanem egy tálban állítom össze a tésztát, egy szilikon gyúrólapon - amig ez nem volt, egy darab folpackon csináltam - olyan átmérőjű hengert sodrok, amekkora gombócokat akarok. Ebből a hengerből vágok megfelelő vastagságú korongoka, bele a töltelék, összezárom és főzöm. Nekem bevált, próbáljátok ki! Jó főzöcskézést, szép napot mindenkinek, Nagyanyó

nmszil80
nmszil80 Thu, 2014-02-27 23:31

Mindenképpen szeretném megcsinálni! Már hétvégén! A kérdésem hogy milyen vastagra kell nyújtani? Lekvárral is jó lehet?

valterka
valterka Thu, 2013-07-11 18:59

Szuper a gombóc, tegnap este csináltuk meg, dupla adagból, igy ezt esszük éjjel-nappal:-) Lett nutellás is, a barackos mellett, és tényleg még ma is nagyon puhák. Köszi a receptet, elmentve!

pocahontas21
pocahontas21 Tue, 2012-07-31 15:56

Most lettem kész vele,ez volt életem első gombóca és nagyon finom lett!!Köszi a remek receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-07-25 22:12

Hogy ez micsoda mesésen fantasztikus!!! :-D
Köszönöm Neked! :-D
Szép estét, holnapra szép napot kívánok, és ezt a csodát megcsinálom, az már biztos..-))
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-08-05 01:04

Elkészült, és nagyon de nagyon finom lett.:-))
Gyorsan elfogyott.:-)
Köszönöm szépen.
Jövőre többször fogom elkészíteni.:-D
Szép hétvégét !
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-07-31 20:51

Amilyen mesésen néz ki, olyan mesésen finom is, sőt!! :-D
Köszönjük szépen.:-))
Még lesz készítve, remélhetőleg idén, ha meg már nem sikerül, elmentve, és jövőre!!!! :-))))
Szép nyárias napokat kívánok!
Éva-Anyóca