Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackbefőtt

Sárgabarackbefőtt
Sárgabarackbefőtt
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Leányom legkedvesebb csemegéje a sárgabarack befőtt. Nagyon könnyen elkészíthető, és nagyon finom.
Sárgabarack nem minden éven terem, de ebben az évben bőséges a termés. Most nem kell beosztani, hogy hány üveggel lehet hetente megenni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Desszertnek, süteményekhez, beteglátogatóba nagyon finom ajándék.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, elfelezzük.
  2. A vizet a cukorral és a befőtt tartósítóval felforraljuk.
  3. Közben az üvegeket tisztára mossuk, és kiforrázzuk.
  4. Ha felforr a lé, kis adagokban beletesszük a gyümölcsöt.
  5. Megforgatjuk benne, és ha gyöngyözni kezd, már szedjük is ki az üvegekbe.
  6. Ha elfogyott a gyümölcs, a levet újra felforraljuk.
  7. Minden üvegbe teszünk egy darab fahéjat, és 2-3 szegfűszeget.
  8. A forró levet rámerjük, celofánt teszünk a fedő alá és azonnal bezárjuk az üvegeket.
  9. 3 napra száraz dunsztba tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 121 424
elküldve: 8
receptkönyvben: 422
elkészítve: 18/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, kompót, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

fűszeres sárgabarackbefőtt, sárgabarack kompót

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Senga88
Senga / Senga88 Mon, 2015-07-20 11:18

Kedves Marika!

Ez hány üvegre elegendö mennyiség? Szeretném elkészíteni, bär attól tartok hogy nincs kellö mennyiségü üvegem! :)
Àgi

TBetti
TBetti Tue, 2014-09-30 21:46

A hétvégén felbontottam az első üveg kompótot, amit a recepted alapján készítettem el. Isteni finom lett, azóta már a második üveg is elfogyott!!!

Barus93
Barus93 Sun, 2014-07-06 19:22

Kedves Mária!
Ez lesz az első befőtt készítésem, és arra lennék kíváncsi, hogy a 4 kg barackból kb hány üveg befőtt lesz (a kisebb "uborkás" üvegre gondolok) illetve, hogy mindegy, hogy mekkora a fahéjrúd?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Barus

Boblanka
Boblanka Mon, 2011-08-01 14:04

 
Kedves Mária!
Nagyon szép ez a sárgabarack befőtt, ki szeretném próbálni. De szegény tudatlan fejem (irul - pirul) nem tudja mi az a befőtt - tartósító. Van ilyen direkt? Vagy szalicil?
Előre is köszönöm válaszod: Boblanka

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-08-01 18:52

Szia Boblanka!
Más dolog a befőtt tartósító és más a szalicil.
Én a bolti "Knorr Befőtttartósítót" ajánlom neked használni.Nagyon egyszerű, mert csak ki kell mérni a gyümölcsöt, a vizet felforralni a cukorral és a tasakos befőtt tartósítóval.Megforgatod benne az eltenni szánt gyümölcsöt , rá mered az üvegekre a levet lezárod és már mehet is a kamra polcra.
Nem forr fel és garantáltan eláll, és még jó ízű is.
Én általában a Tecoban szoktam megvásárolni, és azt használom minden gyümölcsbefőtt eltevéséhez.
Sok sikert Marika.

Torquemada
Torquemada Tue, 2011-07-12 10:00

Szegfűszeg és a fahéj maradt, de szalicil helyett Na-benzoát került a tetejére. Délután nézem meg, még langyos kicsit. A barnulást meg úgyis csak az idő mutatja majd meg. :-)
Ma lekvárt főzök, dióval, valahol olvastam a receptet. Keményebbre fogom főzni, mintha dzsem lenne szinte, és amikor kitöltöm az üvegekbe akkor teszek bele pár szem egészséges diót. Meglátom milyen lesz. Rengeteg a barack, ( Hála Istennek! ) de ki tudja jövőre mennyi lesz, idén be kell spejzolni.Szerencsére sosem dobom ki az üres üvegeket, van hely a garázsban.
Köszönöm a jó tanácsot még 1x :-)
1 Édesszájú Inkvizítor

Torquemada
Torquemada Sun, 2011-07-03 16:22

A recept tetszik, nekem szerencsére idén rengeteg barack lesz, szeretnék eltenni, de kérdésem lenne: meghámozni avagy nem hámozni? Sok receptet olvastam ma, a Tiéd a legszimpatikusabb de érdekelne, hogy hámozod, avagy sem? nemrég főztem már lekvárt, azt sem hámoztam, csak mostam. remek lett, eddig :-)

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2011-07-03 18:56

Ha szépek a sárgabarackok nem szoktam meghámozni.Amit a képen látsz az üvegekben az sincs meghámozva. A sárgahúsú kajszibarackot szoktam, de azt általában nem kell hámozni, mert le lehet húzni a héját.!Én lekvárnak sem szoktam meghámozni a barackot.Azelőtt ledaráltuk húsdarálón, ma pedig felrakom főni, és ha már felforr beleállítom a jó kis botmixeremet.Marika

azaki
azaki Sun, 2017-07-02 13:09

Szia! Én most fogok nekiállni, de én is a héjával kapcsolatban kérdeznék. Van másféle sárgabarack, mint sárga húsú? Az üvegben lévő itt a képeden is sárga, és azt írod nincs megpucolva (bár nekem úgy tűnik, de persze készséggel elhiszem, hogy nincs) Nem őszibarackot akartál írni a sárga húsúhoz, aminek lehúzható a héja? :)

Torquemada
Torquemada Mon, 2011-07-11 17:42

Szia! Bocsánat, hogy megint zavargok, hétvégén kaptam egy másik receptet, kipróbáltam, most úgy tettem el pár üveggel, Szerencsére barack van bőven:-) A Te recepted szerintiek már ott virítanak a kamra polcán.
A megtisztított felezett barackokat az üvegbe rakom, jól letömöm. Igyekszem viszonylag keményeket válogatni.Teszek rájuk 3 evőkanál cukrot, és forró vízzel feltöltöm az üvegeket. Nagy fazék, újságpapírral kibélelve, alá víz és bele az üvegek, amelyeket forrás után lassú lángon jó egy óra hosszat dunsztoltam. Majd a fazékban hagyom kihűlni. Remélem így is jó lesz!
Üdvözlettel : egy édesszájú inkvizítor

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-07-11 17:50

Édesszájú inkvizítor!
Amit kaptál nagyon régi recept, én is ismerem a nagymamám szokta így eltenni a befőtteket, különösen a szilvát.én baracknál azért nem nagyon szeretem, mert a teteje hajlamos a megbarnulásra.Párszem szegfűszeget és kis darabka fahéjat azért tegyél az üvegekbe. ja és egy kis szalicilt a tetejére.
Puszi Marika

Torquemada
Torquemada Sun, 2011-07-03 19:34

Köszönöm a választ! Megnyugtattál:-) Én is csak a foltokat vagy esetleges sérüléseket vágtam ki, a lekvárt meg addig főztem, amíg a boti szétaprította könnyedén.
Így most a befőtt is héjastól fog elkészülni.

wkata
wkata / wkata Thu, 2011-06-30 21:13

Kedves Mária!Én hasonlóképpen jártam a barackfával ,és a meggyfával is az idén.Szerencsére a családban még maradtak egészséges fák, így aztán kitudom próbálni a Te receptedet.Egyébként nagyon tetszenek az általad elkészített ételreceptek.
Azt hiszem sokmindent ki fogok próbálni.
Szép estét kívánok.Üdv.:kata

wkata
wkata / wkata Thu, 2011-06-30 14:18

Szia Mária!
Nagyon guszták a barackbefőttjeid!Még a héten kifogom próbálni ezt a módszert.
Üdv.:wkata

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2011-06-30 15:17

Szia Kata!
Sok sikert hozzá. Sajnos nekem az idén nem lesz mit befőzni mert elpusztult a sárgabarackfánk.
Kivirágzott tele volt apró barackkal és utána egy hét alatt elszáradt.Marika

1452
sárgabarack 4 kg
víz 1.4 l
cukor 1 kg
befőtt tartósító 1 csomag
fahéjrúd 1 db
szegfűszeg 3 db