r
Nosalty Logó

Fűszeres kékszilva-befőtt tartósítószer nélkül

Iluska
Fűszeres kékszilva-befőtt tartósítószer nélkül
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

754
Kalória
4.1g
Fehérje
192.1g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
887.1g
Víz
-
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
183g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 754 kcal
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3016 kcal
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 67 kcal
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    206 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    192.1 g
  • Cukor
    183 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    887.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1116 micro
  • β-crypt
    206 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    429 micro
Összesen 754 kcal
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    824.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    376 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    768.3 g
  • Cukor
    732 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    3548.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    223 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    150 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4465 micro
  • β-crypt
    823 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1716 micro
Összesen 3016 kcal
  • 0% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    18.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    78.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 67 kcal

Elkészítés

  1. Az előzőleg jól kimosott üvegeket és a kupakokat, amik lefelé fordítva megszáradtak, sütőbe pakoljuk, a kupakot is, és legalacsonyabb hőfokon (100-130 fok) sterilizáljuk 15 percig.
  2. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki. A közben kihűlt üvegekbe tegyük a kék szilvákat, közben a fűszereket tegyük a szilvák közé az őrölt fahéjból, 4db szegfűszeget és vagy 3-4 szegfűborsot is.
  3. A másfél liter vízbe öntsük a cukrot, és keverjük el, majd forraljuk fel, és szedjük a szilvákra a levet. Zárjuk le a tetővel, jó szorosan.
  4. Magasabb falú edénybe valamilyen törlőruhát, vagy újságpapírt rakjunk és erre tegyük az üvegeket. Vizet engedünk rá, annyit, hogy a benne lévő üvegeknek a háromnegyed részéig érjen, majd az edényt melegíteni kezdjük. Amikor az üvegek körül lévő folyadék forrni (gyöngyözni) kezd, onnantól számítjuk a csírátlanítási időt, ami minimum 20 perc. (ez a nedves dunszt)
  5. A szükséges gőzölési idő letelte után a lángot lezárjuk, egy alkalmas helyet keresve, az edényt, úgy vízzel együtt takaróval, pléddel letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni másnapig. Végül hűvös helyre visszük. Jó étvágyat!!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p

Hát nagyon jó télen elővenni egy ilyen befőttet, és eszegetni!! Tartósítószer nem kell bele, el fog állni, évek óta csinálom!!!! A forró cukros levet mielőtt szedjük a szilvára, érdemes egy vastag pengéjű kést lefektetni, és erre tenni az üveget, hogy ne repedjen el!! Mindig így csinálom, ha forrót szedek az üvegre, én így tanultam!!!!

További receptek

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...