Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos zsemlegombóc

Sajtos zsemlegombóc
Sajtos zsemlegombóc
80 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy dél-tiroli specialitás, nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Én most friss salátával tálaltam, de lehet marhapörkölt vagy szaftos husik mellé is tálalni köretnek is.
Ez az adag kb. 6 személyre szól, ha sok, akkor is érdemes ezt a mennyiséget elkészíteni, mert kitűnően le lehet fagyasztani. Érdemes egy gombócot előre kifőzni, hogy jó-e az állaga, nehogy az egész munkánk szétfőjön. Érdemes kevesebb tejet beletenni az elején, vagy további kenyérkockával, liszttel sűríteni, ha híg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szárított zsemlekockát jó esetben tudunk venni, ha nem, akkor a másnapról maradt zsemlét szeleteljük vékonyra, majd kockázzuk fel, és ezt hagyjuk szikkadni. (Gluténmentes változatban én a dr. Schär toast-kenyerét kockáztam fel, szárítottam.)
  2. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, apróra metéljük, majd forró olajban megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről.
  3. A sajtokat (finomabb, ha jó, érlelt sajtokat, többfélét használunk) szintén kis kockákra metéljük.
  4. A tojásokat leütjük, megsózzuk, hozzáadjuk az apróra metélt snidlinget vagy petrezselymet, a maradék tejet, jó habosra verjük.
  5. A zsemlekockát egy nagy, erős falú tálba tesszük, meglocsoljuk 8-10 ek tejjel, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a sajtot, a hagymát, fakanállal elkeverjük, majd hozzáöntjük a felvert tojásokat. Fakanállal elkeverjük, majd kézzel "gyúrjuk" tovább, kinyomkodva a levegőt a masszából.
  6. Ha elég jól összeáll a massza, akkor letakarva hagyjuk szikkadni kb. 35-40 percet.
  7. Egy tálba vizet töltünk, formázás előtt mindig benedvesítjük a kezünket, és kis labdákat formázunk a masszából (ne legyen túl híg), gondosan össze-, kinyomkodva a levegőt! Majd egy tálcára rakjuk őket.
  8. Ha készen vagyunk, akkor egy lábasban felteszünk vizet forrni, sózzuk, majd a gombócokat készre főzzük.
  9. Egy kis edénykében barnára pirítjuk a vajat.
  10. A gombócokat tányérra helyezzük, megszórjuk reszelt parmezánnal, és a barna forró vajjal leöntjük.

  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 812
elküldve: 4
receptkönyvben: 279
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: köretek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

käseknödel, sajtos gombóc, sajtgombóc, főtt sajtgombóc

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Tue, 2013-01-29 16:07

A 4.pontnál kicsit képzavarba kerültem, hogy a maradék tejet, mert addig sem tettem/ használtam sehova, gondolom az 5. pont jött elé, lelocsolni a kenyeret.. Megoldottam, mindent egybe kevertem. Kicsit híg lett, de pici liszt és kemény sajt jót tett neki. Lila hagymát is pároltam bele. Kb. egy órát állt és formázható lett. Még nem főztem ilyet, igazán érdekes étel. Ízlett és máskor is elkészítem. Annyi nem maradt, hogy lefagyaszthatnám, de legközelebb! Jó recept!

630
zsemle 500 g
vöröshagyma 1 közepes fej
napraforgó olaj 0.5 dl
sajt 250 g
tojás 3 db
tej 1 dl
0 ízlés szerint
snidling 0 ízlés szerint
finomliszt 2 evőkanál
vaj 5 dkg
parmezán sajt 10 dkg