Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-tejfölös leveles pogácsa

Sajtos-tejfölös leveles pogácsa
Sajtos-tejfölös leveles pogácsa
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg ez tepertős pogácsa, amit vegetáriánus barátaim kedvéért átalakítottam sajtosra. A tepertős változathoz 40 dkg tepertő szükséges, és természetesen a margarin és a sajt nem. Ebből az adagból kb 45 db pogácsa lesz, három centis formával szaggatva.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérje, a margarin és a sajt kivételével az összes hozzávalót összegyúrjuk, viszonylag kemény tésztává. Duplájára kelesztjük.
  2. Ha megkelt kinyújtjuk, megkenjük a margarin negyedével, kicsit megsózzuk, összehajtogatjuk, 15 percet pihentetjük. Újra kinyújtjuk, következik egy újabb negyed margarin, sózás, hajtogatás, pihentetés
  3. A hajtogatást még kétszer megismételjük, míg az összes margarin el nem fogy. Miután négyszer hajtogattuk a tésztát, pihentetés után kinyújtjuk kb 1,5 cm magasra és kiszaggatjuk. Tepsire tesszük és újból kelesztjük. Ha jól sikerült a hajtogatás, már itt elkezd levelesedni a pogácsa.
  4. Ha megkelt, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Hajtogatás: A négyzet alakúra nyújtott tésztát a bal oldalról kezdve hajtogatjuk. Gondolatban három részre osztjuk, a bal oldali harmadot ráhajtjuk a középsőre. Ezután a fölső harmadot hajtjuk a közepére, majd a jobb oldali harmadot szintén középre és végül az alját középre. A végére egy kis csomag tésztát kapunk, ami megfelel az eredeti tészta középső részének. A következő hajtogatásnál fölülről kezdjük a hajtogatást, a harmadiknál jobbról, a negyediknél alulról. A tésztát közben ne forgassuk el. Lehet, hogy bonyolultan hangzik, de igazából nem az, tulajdonképpen az óramutató járásával megegyezően körbehajtogatjuk a tésztát négyszer, csak mindig másik oldal a kiindulópont.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 58 626
elküldve: 19
receptkönyvben: 291
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Czápika

Mióta szakács: 2011.08.29.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vajas pogácsa, sajtos pogácsa, leveles pogácsa

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nachtigall
Nachtigall Wed, 2018-06-13 22:35

A 2.-es pontnál milyen vastagságúra kell nyújtani a tésztát? Én ott is 1,5 centire nyújtottam, de így csak balról és alulról tudtam behajtani, mert már ekko kis csomag méretű lett.

iduci
iduci Sat, 2015-03-14 19:59

Dupla adagot készítettem társaságra számítva. Jól tettem, mert addig-addig kóstolgatták, mígnem elfogyott. Rendkívül finom, kicsit macerás elkészíteni a hajtogatások miatt, de nagyon megéri a fáradságot.

zsuzsanna47
zsuzsanna47 Tue, 2013-03-26 21:06

Kedves Czápika!
Légyszíves segíts! Én ebből a pogácsából a tepertőset szeretném megsütni, de dögledezik a gépem.
Ha a hozzávalóknál azt észleli, hogy 1cs. utána nem ír semmit. Ugye az 1cs. az 1 csomag azaz
5dkg élesztőt jelent? A 40 dkg darált tepertőbe semmit nem szoktál tenni pl. fűszerek,só ? Csak 4 részre osztod és a 4 nyújtáskor 1-1 adagot rákensz a tésztára és utána hajtogatod? Rumom nincs csak rum aromám, az nem jó? Legfeljebb veszek egy fél dl-es kis üveggel.
Bocsi, hogy ennyit kérdezek! Előre is köszönöm a segítségedet! Üdv: Zsuzsa

Czápika
Czápika / Czápika Tue, 2013-03-26 22:43

Kedves Zsuzsanna47!

Élesztőből szárítottból kell 1 csomag, frissből elég egy fél. A tepertőt nem szoktam előre fűszerezni, mikor rákentem a tésztára, akkor megsózom. (lehet borsozni is, ha szeretitek) A hajtogatást jól érted, a tepertőt 4 részre osztod, 1-1 hajtogatáskor 1-1 részt kensz a tésztára. Rum aroma nem jó, inkább konyakot tegyél bele, ha az van. Úgy tudom az alkoholnak van jelentősége a tésztában. Remélem tudtam segíteni és jól sikerül a pogi. Sok sikert! :) Üdv: Czápika

maya53
maya53 Sat, 2018-10-20 11:21

Nem tudtok olvasni!! Ott van a receptbe hogy finom liszt !!

589
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 3 db
rum 1 ek
sertészsír 0.5 ek
1 ek
tejföl 2 dl
instant élesztő 1 tasak
cukor 1 csipet
tej 0.5 dl
tojásfehérje 1 db
margarin 25 dkg
sajt 10 dkg