Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pogácsa GastroBrix konyhájából

Sajtos pogácsa GastroBrix konyhájából
Sajtos pogácsa GastroBrix konyhájából
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány pogácsa recept kipróbálása után felhívtam anyukámat, hogy elkérjem az ő receptjét. Elkészítettem úgy, ahogyan ő mondta, és bevált! Akárhányszor készítettem, mindig ugyanaz a finom, kívül ropogós, belül puha sajtos pogi lett az eredmény. A tejfölnek köszönhetően, ha estére konyharuhával letakarom vagy zárható dobozba teszem, másnapra lepuhul és nem szárad ki.

hozzávalók / 12 adag

pogácsa

tetejére

ajánlat

Ez a tészta káposztás pogihoz is jó!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük a lisztet, belekockázunk 25 dkg margarint, és összemorzsoljuk. Lehet használni keverőtálas konyhai robotgépet is, azzal még egyszerűbb. Én a dagasztófejet szoktam használni már az elejétől.
  2. Nagy bögrében megmelegítjük mikróban a tejet (1-1,5 perc), és hozzáadunk egy ek (2 dkg) cukrot, és elmorzsoljuk az élesztőt.
  3. Amíg felfut az élesztő (kb. 5-8 perc), a liszthez hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, a sót és a 15 dkg reszelt sajtot. Összedolgozzuk.
  4. A felfuttatott élesztőt a masszához adjuk, és simára gyúrjuk.
  5. A tésztát kinyújtjuk ujjnyi (kb. 1,5 cm), és egyszer meghajtogatjuk, és egy órán át meleg helyen kelesztjük. Én pokrócból szoktam a tésztás tálnak "fészket" készíteni.
  6. Hajtogatás: Gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát. A jobb oldali részt a középsőre hajtjuk, majd ennek a tetejére a bal oldalit. Ezután fentről lehajtjuk a közepéig, és alulról is elvégezzük ezt a hajtást. Végül, mintha egy könyvet becsuknánk, egymásra hajtjuk.
  7. A kelesztést követően lisztezett deszkán ismét kinyújtjuk a tésztát, és ismét meghajtogatjuk. Egy órán keresztül ismét keleszteni kell.
  8. Ha a második kelesztés is kész, a tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, és megkenjük egy felvert tojással.
  9. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és egy csippentés sajtot teszünk mindegyik tetejére. (A megmaradt fölösleges tésztát újra összegyúrjuk, és azt már csak kockákra szoktam felvágni, azt már nem szaggatom.)
  10. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeverés funkció), és amíg melegszik a sütő, még egy picit kelnek a pogik (10-15 perc).
  11. Kb. 18-20 perc alatt megsülnek. Én egyszerre csak egy tepsit szoktam berakni a sütőbe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 746
elküldve: 2
receptkönyvben: 64
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

GastroBrix

Mióta szakács: 2014.04.28.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sajtos pogácsa, tejfölös pogácsa, tejfölös sajtos pogácsa

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hajni67
Hajni67 Sun, 2017-12-31 10:56

Szilveszteri bulira sütöm meg a pogikat, nagyon kíváncsi leszek hogyan fog sikerülni:))) Köszönöm a receptet!

nagyroby
nagyroby Sat, 2016-12-10 19:36

Elkészítettem (férfi létemre :) ) tökéletes úgy jó ahogy van! gyorsan fogy

461
finomliszt 60 dkg
margarin 25 dkg
tej 2.5 dl
cukor 2 dkg
friss élesztő 5 dkg
tojássárgája 2 db
tejföl 2 dl
18 g
trappista sajt 15 dkg
tojás 1 db
trappista sajt 5 dkg