r
Nosalty Logó

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Kornél
Sajtos sonkás croissant Kornéltól
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

936
Kalória
28.4g
Fehérje
77g
Szénhidrát
55.8g
Zsír
44.4g
Víz
180.6g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
8.6g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 936 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 5614 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.4 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1670.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    377 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    340 mg
  • Nátrium
    868 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    77 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    407 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    70 mg
  • Retinol - A vitamin:
    400 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    86 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 936 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.1 g

Zsír

  • Összesen
    335 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    99 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    1084 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10020.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    2264 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    207 mg
  • Foszfor
    2039 mg
  • Nátrium
    5206 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    461.8 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    266.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2441 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    421 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2398 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    517 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    598 micro
Összesen 5614 kcal
  • 14% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    607.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    16.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 340 kcal

Elkészítés

  1. Leveles tészta készítése: a tészta két részből áll, a vajas tömegből, valamint kelt tésztából. Mindegyiket külön-külön kell elkészítenünk, és a készítés során végig ügyelnünk kell arra, hogy a tészta megfelelően hideg maradjon, máskülönben a vaj kifolyik belőle. A vajas tömeget a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a vajat felkockázzuk, robotgépbe tesszük, majd a két kanálnyi liszttel eldolgozzuk. Nem kell, hogy habos legyen, de legyen homogén. Robotgép hiányában kézzel kell elmorzsolnunk a vajat a liszttel. Ha ez kész, formázzunk belőle ujjnyi vastag téglalapot, fóliába alaposan csomagoljuk be, és tegyük tíz percre a fagyasztóba.
  2. Készítsünk kelt tésztát, legegyszerűbb választás egyik korábbi receptem: http://www.nosalty.hu/recept/komenymagos-sos-kifli-2 Fontos, hogy a tészta készítésénél minden összetevő legyen hideg. Az élesztőt is csak minimálisan langyos tejben futtassuk. A tészta inkább kicsit keményebb legyen, semmiképpen se ragadós. Ha kidolgoztuk, nyújtsuk ki ujjnyi vastag lóhere formára, hogy a közepébe tudjuk majd tenni a vajat.
  3. Tíz perc elteltével tegyük a vajat a tészta közepébe, majd a "füleket" hajtsuk rá minden irányból. Sodrófával kissé ütögessük meg a tetejét, csomagoljuk be fóliába, majd tegyük újabb tíz percre a hűtőszekrénybe. A hideg tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, formázzunk belőle téglalapot. A rövidebb felét magunk felé fordítva az első harmadáig a tésztát felhajtjuk, majd a másik felét pedig rá. Ismét ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd a tészta hosszabbik oldalát fordítjuk magunk felé, közepét bejelöljük, és jobbról középre, majd balról is középre hajtjuk a tészta két szélét. A két összehajtott felet ezután egymásba fordítjuk, mintha könyvet csuknánk be. Fóliába alaposan csomagoljuk be, nehogy a tészta kiszáradjon, majd egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Az idő leteltével ismételjük meg a teljes nyújtást és hajtogatást még két alkalommal, betartva a kétszer egyórás pihenő időt a hűtőben. A harmadik óra elteltével a tészta felhasználható.
  4. Ameddig a tésztánk pihen, elő tudunk készülni a sonkával, és a sajttal. A sajtból vágjunk kb. fél centi vastag batonokat (hasábokat), az általunk kívánt hosszúságban. A sonkaszeletekből a sajthasáb hosszának megfelelő szélességű csíkokat, egyenlő darabszámban.
  5. A tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagságú téglalapra. Vágjunk a baton hosszától 1 cm-rel szélesebb alapú háromszögeket. A sonkát csavarjuk fel a sajt hasábokra, majd a tészta szélesebb részére fektessük rá. Ezután hajtsuk fel a tésztát a becsomagolt sajttal együtt kifli formára. Így járjunk el a többi esetben is, amíg a tésztánk el nem fogy. Tegyük kivajazott sütőlemezre a kifliket, majd pihentessük egy jó félórát langyos helyen. Kenjük le a kiflik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal. Forró sütőben süssük aranyszínűre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 200 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába. Az előre gyártott tészták nem sok mindenre jók megítélésem szerint, így nekiálltam leveles tésztát készíteni, ami egyszerűbb egyébként, mint a receptjét leírni. A receptben pedig a sonkás sajtos verziót választottam, amit most megosztok Veletek. 

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...