r
Nosalty Logó

Croissant Kornél konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Croissant Kornél konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 771 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 4625 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 372 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1026.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    798 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    412 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    404 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 771 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.2 g

Zsír

  • Összesen
    294 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    933 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6158.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    821 mg
  • Nátrium
    4788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    437.5 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    423.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2471 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2426 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    553 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 4625 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 372 kcal

Hozzávalók

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

  • 25 dkg vaj (Semmi esetre sem margarin!)

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Elkészítés

Az alaptésztához:

  1. Először a pontosan kimért vízben keverjük el az élesztőt. Közben egy keverőtálban vegyítsük össze a lisztet sóval és a cukorral. Adjuk hozzá az elkevert élesztős vizet, kezdjük el dagasztani a tésztát. Adjuk hozzá a lágy, szobahőmérsékletű vajat, és jól dolgozzuk össze. Ezen a ponton egy rendkívül ragacsos masszát fogunk kapni, de nem szabad további lisztet adnunk hozzá, hanem gyúródeszkán jól ki kell dolgozni lágy tésztává. Jó párszor csapjuk a deszkához a tésztát gyúrás közben. Habkártya segítségével könnyebbé tudjuk tenni a kidolgozást. (Nekem is habkártyával sikerült.)
  2. Egy rendkívül könnyű, lágy tésztát fogunk kapni, hozzávetőlegesen tíz percnyi dagasztást követően. A tésztát tegyük kelesztőedénybe, és két órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten (kb. 23 celsius fok).
  3. Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kézzel, majd sodrófával enyhén lapítsuk ki, majd alaposan csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe újabb két órára pihenni.

A vajas bázishoz:

  1. A tészta pihenő ideje alatt készítsük el a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen nyújtani. Tegyük a vajat nejlon zacskóba vagy fóliába, és sodrófával nyújtsuk ki 17x20 cm-es négyzetalapra. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig. Fontos, hogy a felhasználás előtt egy órával a vajat vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, amíg lágy lesz.

A tészta kidolgozása:

  1. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat 18x40 cm nagyságúra, tegyük a szélére a vajat, majd hajtsuk be a másik felét, mint egy könyvet. Ügyeljünk, hogy a tészta mindenhol fedje egymást. Lágyan nyomkodjuk le a sodrófával, majd nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra.
  2. Ekkor a hosszabbik oldal széle felől, balról jobbra hajtsuk be a tésztát kb. kétharmad részig, majd a jobb széléről jobbról balra a már behajtott tészta széléig a maradék harmadot.
  3. Nyújtsuk ki 40x20 cm nagyságúra, ujjunkkal jelöljük meg a közepét, majd hajtsuk össze balról jobbra, mint egy könyvet.
  4. Újból nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra, majd balról hajtsuk be félig, a jobb oldali részét pedig hajtsuk a behajtott tésztára úgy, hogy a tésztaszélek mindenhol fedjék egymást. Sodrófával kissé nyomkodjuk le, csomagoljuk fóliába, majd újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe.

A croissant-ok készítése:

  1. Amíg a tészta utoljára pihen, verjünk fel egy tojást, adjunk hozzá egy csipet sót, amivel majd kenni fogjuk a croissant-ok tetejét.
  2. A pihenő idő lejártával a tésztát fektessük gyúródeszkára, kissé nyújtsuk meg hosszanti irányban, majd vágjuk félbe. Az egyik felét fóliázva tegyük vissza a hűtőbe, amíg sorra kerül.
  3. A megfelezett tésztát nyújtsuk ki 45x23 cm nagyságúra. A tészta vastagsága hozzávetőlegesen 3 mm kell, hogy legyen. Konyhakéssel egyenesítsük ki a széleket, majd vágjunk hat egyforma nagyságú háromszöget úgy, hogy a háromszögek alapja mindig a tészta hosszabbik oldalából legyen. Ismételjük meg ugyanezt az eljárást a tészta másik felével is, amit a hűtőszekrénybe tettünk.
  4. A háromszögekből formázzunk kifliket, a szélesebb felétől csavarjuk fel a hegyesebb irányába a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Hagyjunk a kiflik között elegendő helyet, mivel a kelesztéskor és a sütéskor is növekedni fog a térfogatuk.
  5. Kenjük le a kifliket a felvert tojással, majd pihentessük őket 2,5-3 órát szobahőmérsékleten. Hozzávetőlegesen másfélszeresére fognak nőni a kiflik.

A croissant sütése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 215-220 Celsius fokra. Süssük a kifliket 10 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 185 Celsius fokra, és süssük további 15 percig. Amennyiben a színük túl világos lenne, egy-két percig még hagyhatjuk a sütőben.
  2. A sütés befejeztével tegyük a kifliket rácsra, hogy a kiáramló gőzöktől ne váljanak vizessé.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 231
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 39586
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 26.

Ajánló

Ez egy kiváló reggeli eledel, még ha macerás is az elkészítése. A kész tészta egyébként eltartható hűtőszekrényben is, igaz 12 órát nem meghaladó időhosszúságig. A tésztába számtalan adalékot tehetünk a kiflik készítésekor, pl.: lekvárt, csokikrémet, pudingot, illetve különböző sajtkrémeket, sajtot sonkával vagy éppen darált húsos tölteléket. Ezeknek csak a fantáziánk szab határt.   

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Croissant Kornél konyhájából
Kornél 167 recept

Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy használható, otthon is elkészíthető croissant receptet kerestem. Egy francia szakács oldalán bukkantam erre az összeállításra, amely bátran állíthatom, felveszi a versenyt az itthon kapható termékekkel, sőt... Másképpen készül, mint a korábban feltöltött sonkás croissant receptem, és lényegesen jobb is annál. Aki igazi, hamisítatlan friss, ropogós, forró croissant-ra vágyik az otthoni sütőből, annak feltétlenül áldozni kell rá időt, hogy elkészítse ezt a receptet. Bizonyos, hogy nem éri csalódás...

Hozzávalók

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Címlapról ajánljuk

További cikkek