r
Nosalty Logó

Croissant Kornél konyhájából

Kornél
Croissant Kornél konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

  • 25 dkg vaj (Semmi esetre sem margarin!)

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

771
Kalória
10.5g
Fehérje
72.9g
Szénhidrát
49g
Zsír
70.6g
Víz
155.4g
Koleszterin
2.7g
Élelmi rost
8.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 771 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 4625 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Az alaptésztához:

A vajas bázishoz:

A tészta kidolgozása:

A croissant-ok készítése:

A croissant sütése:

Összesen 372 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1026.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    798 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    70.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    412 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    404 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 771 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.2 g

Zsír

  • Összesen
    294 g
  • Telített zsírsav
    179 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    933 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6158.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    821 mg
  • Nátrium
    4788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    437.5 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    423.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2471 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    270 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2426 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    553 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 4625 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    75 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    493.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 372 kcal

Elkészítés

Az alaptésztához:

  1. Először a pontosan kimért vízben keverjük el az élesztőt. Közben egy keverőtálban vegyítsük össze a lisztet sóval és a cukorral. Adjuk hozzá az elkevert élesztős vizet, kezdjük el dagasztani a tésztát. Adjuk hozzá a lágy, szobahőmérsékletű vajat, és jól dolgozzuk össze. Ezen a ponton egy rendkívül ragacsos masszát fogunk kapni, de nem szabad további lisztet adnunk hozzá, hanem gyúródeszkán jól ki kell dolgozni lágy tésztává. Jó párszor csapjuk a deszkához a tésztát gyúrás közben. Habkártya segítségével könnyebbé tudjuk tenni a kidolgozást. (Nekem is habkártyával sikerült.)
  2. Egy rendkívül könnyű, lágy tésztát fogunk kapni, hozzávetőlegesen tíz percnyi dagasztást követően. A tésztát tegyük kelesztőedénybe, és két órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten (kb. 23 celsius fok).
  3. Amikor a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kézzel, majd sodrófával enyhén lapítsuk ki, majd alaposan csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőszekrénybe újabb két órára pihenni.

A vajas bázishoz:

  1. A tészta pihenő ideje alatt készítsük el a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy könnyebb legyen nyújtani. Tegyük a vajat nejlon zacskóba vagy fóliába, és sodrófával nyújtsuk ki 17x20 cm-es négyzetalapra. Tegyük hűtőszekrénybe felhasználásig. Fontos, hogy a felhasználás előtt egy órával a vajat vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, amíg lágy lesz.

A tészta kidolgozása:

  1. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztánkat 18x40 cm nagyságúra, tegyük a szélére a vajat, majd hajtsuk be a másik felét, mint egy könyvet. Ügyeljünk, hogy a tészta mindenhol fedje egymást. Lágyan nyomkodjuk le a sodrófával, majd nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra.
  2. Ekkor a hosszabbik oldal széle felől, balról jobbra hajtsuk be a tésztát kb. kétharmad részig, majd a jobb széléről jobbról balra a már behajtott tészta széléig a maradék harmadot.
  3. Nyújtsuk ki 40x20 cm nagyságúra, ujjunkkal jelöljük meg a közepét, majd hajtsuk össze balról jobbra, mint egy könyvet.
  4. Újból nyújtsuk ki a tésztát 60x20 cm nagyságúra, majd balról hajtsuk be félig, a jobb oldali részét pedig hajtsuk a behajtott tésztára úgy, hogy a tésztaszélek mindenhol fedjék egymást. Sodrófával kissé nyomkodjuk le, csomagoljuk fóliába, majd újabb egy órára tegyük hűtőszekrénybe.

A croissant-ok készítése:

  1. Amíg a tészta utoljára pihen, verjünk fel egy tojást, adjunk hozzá egy csipet sót, amivel majd kenni fogjuk a croissant-ok tetejét.
  2. A pihenő idő lejártával a tésztát fektessük gyúródeszkára, kissé nyújtsuk meg hosszanti irányban, majd vágjuk félbe. Az egyik felét fóliázva tegyük vissza a hűtőbe, amíg sorra kerül.
  3. A megfelezett tésztát nyújtsuk ki 45x23 cm nagyságúra. A tészta vastagsága hozzávetőlegesen 3 mm kell, hogy legyen. Konyhakéssel egyenesítsük ki a széleket, majd vágjunk hat egyforma nagyságú háromszöget úgy, hogy a háromszögek alapja mindig a tészta hosszabbik oldalából legyen. Ismételjük meg ugyanezt az eljárást a tészta másik felével is, amit a hűtőszekrénybe tettünk.
  4. A háromszögekből formázzunk kifliket, a szélesebb felétől csavarjuk fel a hegyesebb irányába a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Hagyjunk a kiflik között elegendő helyet, mivel a kelesztéskor és a sütéskor is növekedni fog a térfogatuk.
  5. Kenjük le a kifliket a felvert tojással, majd pihentessük őket 2,5-3 órát szobahőmérsékleten. Hozzávetőlegesen másfélszeresére fognak nőni a kiflik.

A croissant sütése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 215-220 Celsius fokra. Süssük a kifliket 10 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 185 Celsius fokra, és süssük további 15 percig. Amennyiben a színük túl világos lenne, egy-két percig még hagyhatjuk a sütőben.
  2. A sütés befejeztével tegyük a kifliket rácsra, hogy a kiáramló gőzöktől ne váljanak vizessé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 480 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy használható, otthon is elkészíthető croissant receptet kerestem. Egy francia szakács oldalán bukkantam erre az összeállításra, amely bátran állíthatom, felveszi a versenyt az itthon kapható termékekkel, sőt... Másképpen készül, mint a korábban feltöltött sonkás croissant receptem, és lényegesen jobb is annál. Aki igazi, hamisítatlan friss, ropogós, forró croissant-ra vágyik az otthoni sütőből, annak feltétlenül áldozni kell rá időt, hogy elkészítse ezt a receptet. Bizonyos, hogy nem éri csalódás...

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...