r
Nosalty Logó

Házi vajas croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Házi vajas croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 776 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 4654 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 374 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.5 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    601.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    356 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.5 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    393 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 776 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    288.9 g
  • Telített zsírsav
    175 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    911 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3611.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    788 mg
  • Nátrium
    2136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    447.2 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    291.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2403 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2359 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    537 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 4654 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 374 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az összeállításhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.
  2. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük egy tálba, amit tetővel le is tudunk zárni, hogy ne száradjon ki. Tegyük hűtőbe egy egész éjszakára (de legalább 8 órára).
  3. Másnap vegyük elő a 300 g vajat a hűtőből. Vágjuk ujjnyi vastag, kb. 5 centi hosszú téglalapokra. Tegyünk a munkalapra egy sütőpapírt, és helyezzük rá a vajdarabokat úgy, hogy egy kb. 15x15-ös négyzetet kapjunk.
  4. Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, és kezdjük el nyújtani mindkét irányba, hogy megmaradjon a szabályos négyzet. Nem baj, ha kicsit túlnyújtjuk, de akkor a végén a feleseget vágjuk le, tegyük vissza a vajra, és dolgozzuk bele. Ne nyújtsuk túl sokáig, mert a vaj túlpuhul, és nem tudunk vele tovább dolgozni!
  5. Ha kész a 15x15-ös vajdarabunk, tegyük vissza a hűtőbe.
  6. Elővesszük a tésztát, és nyújtsuk ki egy 26x26-os négyzetre. Lisztezzük meg a munkafelületet, de ne túlságosan. A tészta nem nagyon ragad, a croissantnak viszont nem tesz jót a sok liszt.
  7. Ha kinyújtottuk, vegyük elő a hűtőből a vajat, csomagoljuk ki a sütőpapírból, és helyezzük a tészta közepére, 45 fokkal elforgatva. Vagyis, a tésztának az oldala van előttünk a munkafelületen, a vajas résznek pedig az egyik sarka.
  8. A tészta sarkait az óramutató járásának megfelelő irányban hajtsuk rá a vajas részre. Ha ügyesek voltunk, pont befedi minden irányból, nem lóg túl sehol.
  9. Kezünkkel kicsit lapogassuk le, hogy mindenhol legyen belül vaj. Kevés liszttel hintsük meg a munkafelületet, fordítsuk meg a tésztát (az a rész kerüljön alulra, ahol a hajtás van), és óvatosan kezdjük el nyújtani. Most már az a cél, hogy egy 20x60 centis, téglalap alakú tésztát kapjunk. A nyújtást középről indítsuk, és félúton fordítsuk meg a tésztát 180 fokkal, hogy teljesen egyenletesen eloszlassuk benne a vajat.
  10. Ha kész, a tészta alsó részét hajtsuk fel a kétharmadáig, majd hajtsuk rá a felső részt is, hogy teljesen fedjék egymást. Nézzük meg, hogy hogyan áll előttünk a tészta, mert hűtés után ehhez képest 90 fokkal kell majd elforgatni!
  11. Takarjuk a tésztát folpackba, tegyük tálcára vagy deszkára, hogy ne deformálódjon, és tegyük a hűtőbe fél órára.
  12. Vegyük ki, forgassuk el a már említett 90 fokkal, és nyújtsuk ismét 20x60 centisre. Hajtsuk harmadába, mint először, és ismét hűtsük be 30 percre.
  13. Még egyszer nyújtunk és hajtogatunk, tehát összesen háromszor. Hűtőbe tesszük egy újabb éjszakára.
  14. Kivesszük a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen 20x110 centisre nyújtjuk.
  15. A tészta hosszú oldalának egyikénél 12,5 centinként bemetszést ejtünk egy késsel vagy pizzavágóval. Szemben lévő oldalán az első bemetszés 6,5 centinél ejtjük, majd itt is 12,5 centinként folytatjuk, így tökéletes háromszögeket tudunk vágni a tésztából. Ha ügyesek voltunk, pont 15 háromszöget kapunk a végére.
  16. A háromszögek legrövidebb részén ejtsünk egy 1,5 cm-es bemetszést, és annál az oldalnál fogva tekerjük fel óvatosan a croissantjainkat. Egy tojást keverjünk össze egy ek hideg vízzel, és óvatosan kenjük meg a tetejüket.
  17. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy legyen helyük nőni a tepsiben.
  18. Hagyjuk magukra őket egy-másfél órára.Ne tegyük őket túl melegre, mert 25 fok felett a vaj elkezd kifolyni a tésztából.
  19. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük be a croissant, és 6 perc után mérsékeljük a hőfokot 165 fokra, és süssük még 9 percig.
  20. Ha kész, vegyük ki, és tegyük rácsra. Várjuk meg, míg langyosra nem sül, és már fogyaszthatjuk is. :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1292
  • Tegnapi nézettség: 51
  • 7 napos nézettség: 505
  • Össznézettség: 204803
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Ajánló

Szépen megterített reggelizőasztal, friss kávé, házi lekvár, egy jó könyv és halkan búgó Piaf háttérzenének. Tiszta Párizs! :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési idejét. Na de a három napot kicsit azért túlzásnak éreztem. :) A baleset úgy történt, hogy találtam egy tökéletesnek tűnő croissant receptet, és úgy döntöttem, őt fogom kipróbálni. Át is olvastam a receptet, de mivel angol nyelvű volt az oldal, a hossz és űrmértékegységek számítása közben elsiklottam a felett az információ felett, hogy ez a cucc bizony nem 2, hanem 3 napig készül. Na mindegy, fél úton már nem adtam fel, csak egy nappal később lett rongyoskiflim. A végeredmény amúgy tökéletes lett, hiába mosolyogtam meg először a centizgetős, túl precíznek tűnő leírást, be kell lássam, hogy nem hülyeség - ha valaki pontosan követi az elkészítést, nem lehet elrontani. Ebből a mennyiségből amúgy 15 croissant jön ki, amik hála az égnek jól bírják a fagyasztást. Ha legközelebb nekiállok - ami nem holnap lesz - biztos, hogy dupla adagot készítek! Az eredeti receptet a finecooking oldalról lestem.

Hozzávalók

A tésztához

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

„Mindenki csinálja azt, amihez a legjobban ért, és az ételekhez...

Régi-új együttműködés vette kezdetét december elején a BudaParton, mikor megnyitott a SHO restaurant, bar & cafe. Koltai Gábor, akinek a nevéhez kötődik a Vigyázó Ferenc utcai MÁK restaurant és a SHO BEACH, Budapest első természetes vízi strandja is, új helyett nyitott Budapest egyik dinamikusan fejlődő részében, és újra Huszár Krisztiánnal várják a magas minőségű bisztrókonyhára vágyó közönséget. Hogy sikerült a nyitás? Mi különbözteti meg a három Michelin-csillagos éttermet a csillag nélkülitől? Mi hiányzik a magyar gasztronómiai palettáról? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk.

Nosalty

További cikkek