Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi vajas croissant

Házi vajas croissant
Házi vajas croissant
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési idejét. Na de a három napot kicsit azért túlzásnak éreztem. :)

A baleset úgy történt, hogy találtam egy tökéletesnek tűnő croissant receptet, és úgy döntöttem, őt fogom kipróbálni. Át is olvastam a receptet, de mivel angol nyelvű volt az oldal, a hossz és űrmértékegységek számítása közben elsiklottam a felett az információ felett, hogy ez a cucc bizony nem 2, hanem 3 napig készül. Na mindegy, fél úton már nem adtam fel, csak egy nappal később lett rongyoskiflim. A végeredmény amúgy tökéletes lett, hiába mosolyogtam meg először a centizgetős, túl precíznek tűnő leírást, be kell lássam, hogy nem hülyeség - ha valaki pontosan követi az elkészítést, nem lehet elrontani. Ebből a mennyiségből amúgy 15 croissant jön ki, amik hála az égnek jól bírják a fagyasztást. Ha legközelebb nekiállok - ami nem holnap lesz - biztos, hogy dupla adagot készítek! Az eredeti receptet a finecooking oldalról lestem.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Az összeállításhoz

ajánlat

Szépen megterített reggelizőasztal, friss kávé, házi lekvár, egy jó könyv és halkan búgó Piaf háttérzenének. Tiszta Párizs! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.

  2. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük egy tálba, amit tetővel le is tudunk zárni, hogy ne száradjon ki. Tegyük hűtőbe egy egész éjszakára (de legalább 8 órára).

  3. Másnap vegyük elő a 300 g vajat a hűtőből. Vágjuk ujjnyi vastag, kb. 5 centi hosszú téglalapokra. Tegyünk a munkalapra egy sütőpapírt, és helyezzük rá a vajdarabokat úgy, hogy egy kb. 15x15-ös négyzetet kapjunk.

  4. Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, és kezdjük el nyújtani mindkét irányba, hogy megmaradjon a szabályos négyzet. Nem baj, ha kicsit túlnyújtjuk, de akkor a végén a feleseget vágjuk le, tegyük vissza a vajra, és dolgozzuk bele. Ne nyújtsuk túl sokáig, mert a vaj túlpuhul, és nem tudunk vele tovább dolgozni!

  5. Ha kész a 15x15-ös vajdarabunk, tegyük vissza a hűtőbe.

  6. Elővesszük a tésztát, és nyújtsuk ki egy 26x26-os négyzetre. Lisztezzük meg a munkafelületet, de ne túlságosan. A tészta nem nagyon ragad, a croissantnak viszont nem tesz jót a sok liszt.

  7. Ha kinyújtottuk, vegyük elő a hűtőből a vajat, csomagoljuk ki a sütőpapírból, és helyezzük a tészta közepére, 45 fokkal elforgatva. Vagyis, a tésztának az oldala van előttünk a munkafelületen, a vajas résznek pedig az egyik sarka.

  8. A tészta sarkait az óramutató járásának megfelelő irányban hajtsuk rá a vajas részre. Ha ügyesek voltunk, pont befedi minden irányból, nem lóg túl sehol.

  9. Kezünkkel kicsit lapogassuk le, hogy mindenhol legyen belül vaj. Kevés liszttel hintsük meg a munkafelületet, fordítsuk meg a tésztát (az a rész kerüljön alulra, ahol a hajtás van), és óvatosan kezdjük el nyújtani. Most már az a cél, hogy egy 20x60 centis, téglalap alakú tésztát kapjunk. A nyújtást középről indítsuk, és félúton fordítsuk meg a tésztát 180 fokkal, hogy teljesen egyenletesen eloszlassuk benne a vajat.

  10. Ha kész, a tészta alsó részét hajtsuk fel a kétharmadáig, majd hajtsuk rá a felső részt is, hogy teljesen fedjék egymást. Nézzük meg, hogy hogyan áll előttünk a tészta, mert hűtés után ehhez képest 90 fokkal kell majd elforgatni!

  11. Takarjuk a tésztát folpackba, tegyük tálcára vagy deszkára, hogy ne deformálódjon, és tegyük a hűtőbe fél órára.

  12. Vegyük ki, forgassuk el a már említett 90 fokkal, és nyújtsuk ismét 20x60 centisre. Hajtsuk harmadába, mint először, és ismét hűtsük be 30 percre.

  13. Még egyszer nyújtunk és hajtogatunk, tehát összesen háromszor. Hűtőbe tesszük egy újabb éjszakára.

  14. Kivesszük a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen 20x110 centisre nyújtjuk.

  15. A tészta hosszú oldalának egyikénél 12,5 centinként bemetszést ejtünk egy késsel vagy pizzavágóval. Szemben lévő oldalán az első bemetszés 6,5 centinél ejtjük, majd itt is 12,5 centinként folytatjuk, így tökéletes háromszögeket tudunk vágni a tésztából. Ha ügyesek voltunk, pont 15 háromszöget kapunk a végére.

  16. A háromszögek legrövidebb részén ejtsünk egy 1,5 cm-es bemetszést, és annál az oldalnál fogva tekerjük fel óvatosan a croissantjainkat. Egy tojást keverjünk össze egy ek hideg vízzel, és óvatosan kenjük meg a tetejüket.

  17. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy legyen helyük nőni a tepsiben. 

  18. Hagyjuk magukra őket egy-másfél órára. Ne tegyük őket túl melegre, mert 25 fok felett a vaj elkezd kifolyni a tésztából.

  19. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük be a croissant, és 6 perc után mérsékeljük a hőfokot 165 fokra, és süssük még 9 percig.

  20. Ha kész, vegyük ki, és tegyük rácsra. Várjuk meg, míg langyosra nem sül, és már fogyaszthatjuk is. :)


 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 113 478
elküldve: 51
receptkönyvben: 1 746
elkészítve: 45/74
Facebookon megjelent: 3

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
512 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
fogás: hideg előétel
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: burek, zsemle, kifli, édes leveles, hamburger-buci, briós, bagel, buci, perec, pita

egyéb elnevezések

francia croissant, vajas croissant, igazi croissant, rongyoskifli, Jeffrey Hamelman croissantja

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

LilySun
LilySun / LilySun Sun, 2017-12-03 21:51

Köszi a receptet!
A végeredmény isteni lett, és bár tényleg macerás, és néhol nekem lehetetlen volt követni az utasításokat (20*110cm-re nyújtani, azt elképzelni sem tudom, nemhogy kivitelezni...:) ), de bátorítani szeretném a bizonytalankodókat, hogy ha elolvasod és megérted a koncepciót, nem kell feltétlenül centizgetni, lehet kicsit lazábban venni a hajtogatás utáni részt, és a végeredmény ugyanúgy tökéletes lesz!

Latte
Tejeskávé / Latte Fri, 2016-04-29 17:21

Ettől finomabbat régen ettem! Komolyan megéri kipróbálni, és nem is annyira macerás, mint elsőre elolvasva! :) Szánjátok rá az időt, érdemes! Dacota, köszönöm a receptet! :)

macskahazi
macskahazi Mon, 2016-02-29 11:52

pontosan a recep szerint készítettem, eszméletlen finom, biztos, hogy rendszeresen fogom készíteni! <3

csiziatti
csiziatti Mon, 2015-12-21 14:45

Szia!
Netem olvastam ehhez hasonló összetételű receptet, igaz én egy nap alatt összeállítottam mert nem vagyok türelmes emberke, de megcsináltam és úgy is klassz ez a recept, igen finom kiflik süthetőek!!! Igen, erre bizony időt kell szánni a sok károgónak válaszul! Köszönöm, mentve a receptkönyvembe!
Attila

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Tue, 2015-10-13 14:11

Atyaég...végigolvasni se semmi. Ilyenkor kérdezem mindig meg, mikor fejleszt már a Nosalty végre, hogy legalább a főbb szakácsok tudjanak lépésről lépésre fotókat feltölteni? Az úgy sokkal de sokkal könnyebb volna. -Egyszer majd talán lesz rá lehetőség. És akkor elkészítem..Üdv.

dadimami
dadimami Sat, 2014-02-22 18:50

Kedves Dacota! és más ide látogató!
Amikor finom Croissantra vágytok, de azért ennyi időt nem akartok rászánni, van itt a NoSaltyn, Croissant Kornél konyhájából recept, melyet szeretnék figyelmetekbe ajánlani, - azért az sem egy kevert tészta elkészítési idejű, de mégsem három nap, - én már kipróbáltam, s nem bántam meg.
üdv: Margó

Elisabeth
Elisabeth Sat, 2013-09-07 15:42

Az összes károgónak :)
Még soha nem térült meg ennyire a befektetett munkám :):)
Mindenképp meg fogom csinálni újra, már csak azért is, hogy ügyesebb legyek, meg most pl csak friss élesztőm volt itthon, és azt használtam, meg a négyszögre nyújtást se árt gyakorolni :D Meg fogom csinálni az instant élesztővel is, szerintem még jobb lesz majd azzal!!
Köszönöm a receptet!

Kriszti0711
Kriszti0711 Wed, 2013-08-28 16:48

Nagyon szépek lettek és tuti finom.
ak is, de valószínűleg én sem készítem el. Pedig nagyon ennék belőle.

joss71
joss71 / joss71 Sun, 2013-06-02 10:17

Hát,én egyszer sem gondolom meg,hogy elkészítsem,nem hogy kétszer...tuti,hogy nem csinálom meg...lehet egyszerűbben,gyorsabban is finomat készíteni...

Allia
Allia Thu, 2013-02-21 20:01

Dacota, a 11 gramm élesztő érthető, csak melyik márka? A 7 grammos csomagú 500 gramm liszthez valóból 11 gramm vélhetőleg sok lesz... vagy ez már csomó a kákán? :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-02-21 20:23

Kedves Allia,

Hm...még soha nem néztem, mennyi liszthez kell a mezei instant élesztőt tenni, de ebbe én most 11 grammot tettem. :) Lehet attól lett ilyen jó! :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Sun, 2013-02-17 19:07

Elképesztően jól néznek ki ezek a kis "croik"!!
Egyszer biztos elkészítem, csak erőt gyűjtök hozzá. :-)

biri
Biri / biri Sat, 2013-02-16 20:47

Szia! Nagyon jól néz ki, gratula! Szinte ugyanezekkel az arányokkal nekem is van egy receptem, de még soha nem hűtögettem, pihentettem. Nemhogy ennyi ideig. Eddig még mindig istenien sikerült, majd egyszer kipróbálom a Te verziódat is, kíváncsi vagyok miben lesz másabb?
Szép hétvégét! Ircsi

Mazsola26
Mazsola26 Fri, 2013-02-15 20:40

Szia Dacota!
Gyönyörűek! A kép meggyőzött, ki kell próbálnom! Holnap este beszámolok, hogy hogyan sikerült! :))

Mazsola26
Mazsola26 Mon, 2013-02-18 13:40

Köszönöm Dacota a receptet! Nagyon finom lett!!!! Macerás kicsit, de megéri!!!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-02-15 20:46

Köszi! :)
Holnap? ha most nekiállsz, holnapra nem lesz kész, három napos..:)
De azért kíváncsi vagyok az eredményre!
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Mazsola26
Mazsola26 Sat, 2013-02-16 00:09

Igen, három napos! Első lépés megvan. A tészta a hűtőben pihen. Szóval vasárnap jelentkezem! :))

ctündér
ctündér Fri, 2013-02-15 20:26

Igazi croissanok,de az biztos,hogy kétszer meggondolja az ember lánya,hogy hozzáfogjon,de ezt muszáj kipróbálni.

Cumin
Cumin Fri, 2013-02-15 11:27

Na ezt tényleg kihívás elkészíteni! De éppen ezért tetszik! ;)
Gratulálok, nagyon szépek lettek ezek a croissant-ok! Köszönöm a receptet, tuti, elkészítem a közeljövőben.

776
finomliszt 50 dkg
tej 140 ml
víz 140 ml
cukor 55 g
vaj 40 g
instant élesztő 11 g
5 g
vaj 300 g
tojás 1 db