Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos pogácsa Faranus konyhájából

Sajtos pogácsa Faranus konyhájából
Sajtos pogácsa Faranus konyhájából
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám varázslatos pogácsája. Már kiskoromban engedte, hogy segítsek neki szaggatni, de teljesen egyedül az Ő vezénylése alatt 2013. március. 27-én készítettem el dupla adagban, mert a nővéremnek  megszületett az első babája, Mirtill cica. Édesanyám utazott ki először hozzájuk Németországba, és küldtünk nekik egy kis finomságot. Egyből rendeltek is tőlem még egy adaggal.:) A dupla adagból nekem 173 db pogácsám lett. Gyönyörű szépek, és még annál is finomabbak! Szívből ajánlom.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a vajjal (vagy margarinnal) elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt.
  3.  A tésztát jól összegyúrjuk. Lágy tésztát kell kapnunk, amit fél óráig deszkán pihentetünk.
  4.  A pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, majd háromba hajtjuk.
  5.  Ezt még 2x megismételjük 20 perces pihentetés után.
  6.  A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokosra (légkeveréssel még gyorsabban sülnek a pogik, de jobban is kell figyelni rájuk).
  7.  A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a sajttal. Ezután apró pogácsákat szaggatunk belőle.
  8. Ezután a tepsire sütőpapírt rakunk, és szépen rápakoljuk a pogácsákat (figyelembe vége, hogy sütés közben még kicsit nőnek), és 10 percig pihentetjük a kiszaggatott pogikat sütés előtt, mert különben sütés közben eldőlnek.
  9. Sütőtől és hőfoktól függ a sütési idő. Akkor jó, ha már szépen megdagadtak és megpirult a tetejük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 6 060
elküldve: 5
receptkönyvben: 84
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Faranus

Mióta szakács: 2013.03.27.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Mama sajtos pogácsája, tejfölös pogácsa, sajtos pogácsa, sajtos-tejfölös pogi, hajtogatott pogácsa

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Faranus
Faranus / Faranus Fri, 2014-12-19 22:22

Nagyon sajnálom. :( Miért nem sikerült? Nálunk ez nagyon régi bevált recept és nekem eddig mindig isteni lett.

1118
finomliszt 50 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 2 db
élesztő 3 dkg
tejföl 2 dl
tej 1 dl
0 ízlés szerint
cukor 1 dkg
tojásfehérje 2 db
sajt 5 dkg