Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-burgonyás kenyér Gabystól

Sajtos-burgonyás kenyér Gabystól
Sajtos-burgonyás kenyér Gabystól
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elsőre mindenképpen köszönetet kell mondjak Jimnek. Rengeteg megpróbált, majd kidobott kenyérpróbálkozásom után az ő receptje volt az első, sikeresnek mondható kenyér. 

Aztán jött Torma... az ő csodaszép kovászos kenyereivel, most már tésztáival is. Bár nekem nincs időm ennyit törődni a kovászfélékkel, de azért megcsodálom mindig a szeretettel átadott kenyértudományát. 

Jim receptjéből kiindulva, és Torma ösztönzésére újra nekiláttam a próbálkozásnak. És végre... győzelem:))))) Friss, ropogós héj, másnap is puha, nem morzsálódik. Kell ennél több????:) 

Az én nagykorú, bőven eladósorban lévő tűzhelyem is sütött nekünk ropogós héjú, ízletes kenyeret!  Azóta a lelkesedésem határtalan, hol a sütőben sütök, hol a kenyérgépben. Már több, mint 2 hónapja a rabja lettem, és azt hiszem, az is maradok:))))

hozzávalók / 5 adag

  • 2,5-3 dl langyos víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 4 ek olaj
  • 2 közepes burgonya
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 5 dkg reszelt sajt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pataki tál alját beáztatjuk hideg vízbe úgy, hogy teljesen ellepje!
  2. 2,5 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt.
  3. A 2 db kb. öklömnyi krumplit alaposan megmossuk, és vizesen tálba rakjuk a mikróban lefedve, kb. 4-5 perc alatt megpuhul (villával ellenőrizzük).
  4. A kenyérsütőgép üstjébe 4 ek olajat teszünk, a felpezsgett élesztős vizet, a megpucolt és villával összetört krumplit, ráöntjük a lisztet, a sarkokba a 2 kk sót.
  5. Dagasztó-kelesztő programra állítjuk a gépet. Dagasztáskor nézzünk rá, ha kell, még tegyünk hozzá langyos vizet, enyhén ragacsos, kicsit lágy tésztát kell kapjunk. A gép sípoló hangjelzésénél tegyük bele a reszelt sajtot. Ha kézzel dagasztjuk, 1 órát hagyjuk kelni.
  6. Kilisztezett nyújtódeszkára borítsuk ki. Igazítsuk kenyér formára. Mivel a kenyérsütő üstje téglalap alakú, a két szélét középre behajtjuk, megfordítjuk (alul a hajtás), kenyér formájúra igazgatjuk. Átgyúrni nem kell!
  7. A tésztát sütőzacskóba tegyük bele, 3 helyen kicsit vágjuk be a kenyerünket, langyos vízzel nagyon alaposan kenjük le. Légmentesen zárjuk le a sütőzacskó száját, a tetejét 3-4 helyen hústűvel lyukasszuk át.
  8. A pataki tálat vegyük ki a vízből, helyezzük bele a sütőzacskós kenyeret.
  9. Előmelegített sütőbe tegyük, süssük aranysárgára, vagy kedvenc kenyérszínünkre. 90-95 dkg-os kenyerünk lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • költség: 100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 552
elküldve: 2
receptkönyvben: 84
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 5 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

krumplis kenyér, pataki tálban sütött kenyér, sütőzacskóban sült kenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-09-06 09:28

Micsoda látvány, , fura, de érzem is az illatát :D , - köszönöm szépen a receptet. :)
Szép indián nyaras hétvégét!
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-09-06 12:32

Kedves Anyócám:)
Tényleg remek ez a kenyér. Sok sok kínlódás után végre sikerült:) Ne tudd +, mennyi zsemlemorzsám volt...:DDD Általában úgy időzítem, hogy akkorra süljön meg, mire a meleg serclikedvelő fiam hazaér este. Azonnal rácsap:) Annyit változtattam csak mióta a receptet feltettem, hogy vásároltam egy hosszúkás kb. 1 kg. kenyérnek megfelelő jénait. Azóta abban sütöm, így már van csücsök is:) Kellemes hétvégét Neked:) G

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-09-14 09:42

Nagyon jó ötlet az a jénai!!! :D

Köszönöm, ha kicsit sütne a nap, még kedvem is lenne mosni, ki is lehetne teregetni,...na de hát ősz kezd lenni, ez van.. :)

Éva-Anyóca

Julia5
Julia5 Wed, 2013-05-08 19:56

Hat, ez tenyleg nagyon szep! Mar be is jeloltem es ki fogom probalni! Koszi!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-05-16 17:54

Kedves Julia,
remélem sikerülni fog. Kíváncsian várom, írd meg lécci, hogy sikerült, bevált e. Üdv: Gabi

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-27 12:00

Hurrááá!!! Vigyorgok Gabikám!!! Úgy örülök, hogy sikerült és megjött a kedved a sütéshez! Nincs is jobb az otthon sütött kenyérnél! NAGGGYON guszta, szép ez itten!!!!! Krumplis-sajtos, fincsi lehetett! Lelkesedhetsz is :))) sok puszi, további jó sütögetést Torma!!!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-04-27 22:17

Hát még én hogy vigyorgok:)) Nem fogod elhinni, épp most sütöm a kenyeret, mert nem maradt reggelre. Kb. fél 1-re készen leszek vele. De mit bánom én....Annyira örülök, hogy végre sikerült, a sütös forma, hogy el sem tudom mondani. 1000x jobb mint a bolti felpuffasztott kenyér. Nem is nagyon ettem kenyeret. Most viszont, ne tudd meg........Addig addig nézegettem a kenyereidet, hogy kezdenem kellett már valamit, tarthatatlan volt a helyzet...:)))) Millió puszim érte:) Gabi