Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás-rozsos kenyér

Burgonyás-rozsos kenyér
Burgonyás-rozsos kenyér
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Farsangi bálba készültünk, és igazi farsangi szendvicsekre vágytam. A héten már ezt a receptet kikísérleteztem, így most biztosan sikerülnek a szendvicsek is.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A házi kenyérnek párja nincs.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt  langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
  2. (Én most kenyérsütőgépben dagasztottam, mert úgy jobb és kényelmesebb.) Először kevés vizet öntünk bele, majd a liszteket, sót, burgonyát, ecetet, olajat, szotyit, és a felfuttatott élesztőt.
  3. A géppel elkezdjük dagasztani, ha úgy látjuk, hogy víz, vagy liszt kell még bele, nyugodtan kevesenként adagoljuk hozzá. Külsőre úgy fog kinézni, mint egy nokedlitészta.
  4. Ezután a gép dagaszt, keleszt. Ha nem géppel csináljuk, akkor 15-20 perc dagasztás biztos kell, és kb 1 óra kelesztés.
  5. Bekapcsoljuk a sütőt.
  6. Ha megkelt, lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, megformázzuk.
  7. (Én most ovális, vajazott jénaiban sütöttem, nem tettem rá fedőt.) Süthetjük kerek, vagy bármilyen alakú formában.
  8. Beletesszük a kivajazott formába és még 10-15 percig kelesztjük.
  9. Megkenjük olvasztott vajas vízzel, és betesszük a sütőbe.
  10. Sütés közben 2-3-szor megkenhetjük még, megsütjük szép barnára.
  11. Ha kivettük, megint megkenjük a vajas vízzel (teavaj), rácson kihűtjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 264
elküldve: 5
receptkönyvben: 64
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tóth Magdolna

Mióta szakács: 2010.09.22.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

magos-rozsos-krumplis kenyér, rozsos-krumplis kenyér, rozskenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pr_kriszta
pr_kriszta Fri, 2017-02-17 14:29

Kedves Mindenki!
Bármilyen savanyú dolog jót tesz a kelt tésztáknak. Citromtól az alkoholig bármi belefér, amit otthon találsz. Az ízét nem érezni ki. Jó sütést és köszi a receptet!

remeny79
remeny79 Sat, 2012-04-14 09:21

és nincs ithon teavajom,szerinted jó lesz a rama margarin??? Tünde!

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba Fri, 2012-08-24 16:26

Kedves Remény ! Tudom már késő a válasz... : ( , de sakójnos nem jött üzenet , hogy írtál nekem. Bízom benne, hogy sikerült a kenyered. Az ecet tudtommal a rugalmasságához kell.
A teavaj helyett mást is használhatsz, de én nem szeretem az ízüket, inkább olaj talán...

remeny79
remeny79 Sat, 2012-04-14 09:19

szia!
az lenne a kérdésem,hogy az ecet miért kell? már többször sütöttem-sütök kenyeret lassan 3-hónapja s valami ujat szeretnék ki probáli ez szimpatikus-este megsütném,de az eceten meg állt a szemem,ja és hány százalékos ecetre gondoltál??? köszike elöre a válaszod: Tünde!!!

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba Fri, 2012-02-24 23:10

Nagyon szeretek kenyeret sütni, de régen többször elrontottam a gépben. Most már nem a gépben sütöm, mert így jobban tettszik.

747
finomliszt 75 dkg
teljes kiőrlésű liszt 15 dkg
burgonya 2 közepes db
víz 4 dl
élesztő 5 dkg
1 ek
olívaolaj 3 ek
ecet 1 ek
napraforgómag 15 dkg